Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

O pádu Vaderově: tenká hranice mezi světlem a temnotou, Kolektiv autorů: Star Wars: Vyvolený – Světlo pohasíná

kolektiv: Star wars: Vyvolený - Světlo pohasíná

Pointou napřed: komiks Vyvolený – Světlo pohasíná je velká pecka. Je temný, osudový, epický a nejlepšímu padouchovi v historii fantastiky dělá velmi dobrou službu. S jeho přečtením určitě neotálejte!

To nejlepší na tomhle komiksu je, že se strefuje přesně do toho krátkého období Vaderova života, které filmový kánon v podstatě nepokrývá, a které přitom potenciálně představuje to nejzajímavější, co se náhledu do duše bývalého Jedi Anakina Skywalkera týče. Na samém začátku se Vader probírá a zjišťuje, že fatálně selhal ve svém poslání – zachránit milovanou Padmé. Jeho vztek a bezmoc se rozlévají ze stránek a jsou až fyzicky cítit. Vůbec celý tenhle komiks dokáže naplno vtáhnout do svých útrob a není problém slyšet Vaderův epicky chraplavý hlas, kdykoli „promluví“.

Novopečený Sith se zmítá nemírnou bolestí na všechny strany, každou chvíli hrozí, že prostě vybuchne a vyvraždí všechny ve svém okolí… a jeho mistr jej pečlivě usměrňuje, využívá Vaderův vztek a ková z něj vhodného učedníka – takového, který se naučí svou bolest a vztek používat jako nástroj a stane se neporazitelnou oporou galaktického Impéria.

Ve třech příbězích Vader postupně poznává své nové já, zkouší své nové síly (resp. síly zbavené zábran světlé strany), osciluje mezi zdivočelým psem a chladným vůdcem, kterého známe z původních filmů. Následně upevňuje svou pozici v říšské hierarchii a začíná budovat svou jednotku Inkvizitorů, která ve filmovém kánonu nefiguruje, ale z doprovodných textů a děl ji známe více než dobře (velkou roli hraje například v úspěšné hře Jedi: Fallen Order).

Ač si to sám Vader možná neuvědomuje, z jeho rozbité mysli se postupně opět vynořuje starý dobrý generál Anakin Skywalker – jednání Císařova učedníka se racionalizuje, přichází chytrá kalkulace, ale zároveň nitky světla kdesi na dně duše, které nikdy nezemřely a budou na svůj rozkvět trpělivě čekat až do setkání s mladým Lukem.

Dart Vader je tu zkrátka přesně takový, jakého jej známe a milujeme. Živý, dýchající (tak nějak), poháněný skutečnými emocemi a přitom vzdálený, nedostupný, nesmírně mocný… Komiks si zároveň k ruce bere škálu perfektních vedlejších postav, které Vaderovo světlo (resp. temnotu) vhodně odráží a posilují.

Příběhy nejsou v tomto případě vlastně podstatné. Rozhodně to neznamená, že by byly slabé, ale ve výsledku jsou hlavně nerušivým prostředím, které nechává vyniknout postavy, a především tu jednu hlavní. Nenajdeme tu zdaleka tak zamotané zápletky jako například v komiksu o Landovi, který vyšel ve stejnou dobu, což je ale jenom dobře. Zatímco v příběhu o pašerácích se autoři logicky snaží čtenáře aspoň trochu přechytračit, v komiksu o Vaderovi chceme přímočarou epiku a nálož emocí. A tahle kniha dodává oboje měrou vrchovatou.

Anakin Skywalker je mrtev, ať žije Darth Vader. A ať je jeho příběhů co nejvíce!

24. října 2021, David P. Stefanovič

Star wars: Vyvolený - Světlo pohasíná

Star wars: Vyvolený - Světlo pohasíná
Vložit do pytle na zboží  Koupit   499 Kč