Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nový Percy Jackson na scéně?, A.F. Steadmanová: Skandar a zloděj jednorožců (Skandar 01)

big_skandar-a-zlodej-jednorozcu-lQk-487642

Skoro každé malé (i větší) dítě si někdy přálo mít svého vlastního jednorožce nebo přinejmenším poníka. Malého roztomilého koníka s rohem, který za sebou trousí pruhy duhy… Jednorožci ve světě A.F. Steadmanové pojem roztomilý koník staví na hlavu a transformují se do nebezpečných, mocných tvorů, kteří z Vás udělají pána či dámu živlové magie. A jde o redefinici vskutku zábavnou.

Skandar vyrůstává na pevnině, společně se svojí sestrou a otcem, kterého těžce zasáhla ztráta Skandarovy mámy, a tak většinu času prodlévá v hlubokých depresích. To jediné, co mu přináší radost, je představa, že jednou někdo z jeho dětí získá svého vlastního jednorožce. Poslední věta není nějaká hluboká metafora vytvořená v mysli depresemi ztrápeného otce, ale zcela doslovné tvrzení a realistické přání.

Skandar totiž žije ve světě, ve kterém jednorožci hrají naprosto zásadní roli. Jde o tvory již od svého vzniku doživotně spoutané s člověkem, který se narodil ve stejný den jako oni. Ve věku 13 let se pak vybraní mladí lidé z pevniny i z ostrova, odkud jednorožci pocházejí, vydávají do líhně, kde čekají, zda se jim otevřou tajuplné dveře. Pokud ano, čeká za nimi ve vajíčku jejich vlastní jednorožec.

Jednorožce pak s jezdcem pojí silné pouto a dokáží pomocí něho ovládat některý z pěti živlů. Mladí jezdci následně odejdou na ostrov, kde se svými novými parťáky trénují své dovednosti, aby jednou mohli zvítězit v boji o Poháru chaosu, ve zcela prestižní soutěži, kterou sleduje celý svět. Zní to roztomile, že? Mít vlastního létajícího jednorožce… Problém je, že tihle koníci s rohem jsou trochu jiní, než by člověk předpokládal. Nejraději se totiž živí syrovým masem a pokud se jejich jezdec do líhně nedostaví, stanou se z nich divocí tvorové s apetitem na lidské maso, kteří nekonečně dlouhou dobu umírají a rozkládají se zaživa.

Skandarovy patálie

Skandara nyní čeká největší zkouška jeho života. Konečně má možnost zkusit v líhni získat svého vlastního jednorožce, obzvlášť poté, co jeho sestra v minulém roce nekompromisním sítem neprošla. Jenže už od počátku knihy je jasné, že Skandarova cesta bude protkaná sérií ohromných překážek a bude se každý den probouzet s vědomím, že by někdo mohl odhalit jeho život ohrožující tajemství. K tomu všemu se na scéně objeví tajemná postava nazývaná Jehla, která spřádá opravu podlé plány nevěstící nic dobrého.

A. F. Steadmanová v pěti bodech

  1. Britská autora, která vyrůstala v hrabství Kent.
  2. V raném mládí často snila o fantastických světech a své nápady na příběhy pečlivě zaznamenávala do zápisníku.
  3. Nejdříve svou kariéru nasměrovala do soudnictví, aby záhy pochopila, že to není nic pro ni.
  4. Skandar a zloděj jednorožců představuje její prvotinu, která se prodala už do více než 35 zemí.
  5. V roce 2023 má vyjít pokračování a Sony Picture plánují Skandara převést na filmové plátno.

Skandar a zloděj jednorožců představuje debut mladé autorky A.F. Steadmanové, která se rozhodla přispět do světa young adult literatury titulem, který by dle obrovského marketingu měl dosahovat úspěchů ne nepodobných Harry Potterovi, Eragonovi či třeba Percymu Jacksonovi. Srovnávání s velikány žánru však často generuje obrovská očekávání, která v případě, že nejsou naplněna, vytváří neodvratný pocit zklamání. A to je někdy možná trochu na škodu.

Příliš mnoho srovnání škodí

Příběh o Skandarovi by si totiž zasloužil, aby byl vnímán jako samostatné dílo bez nějaké potřeby jej s něčím srovnávat. Předně jde o prvotinu, a jako každý debut sebou nese spoustu drobných vad, kterým se podaří vyhnout jen hrstce autorů. Hlavního hrdinu autorka prozatím nepříliš komplexně vykresluje, byť u 13letého dítěte se dá přimhouřit oko nebo dvě. Svému zajímavému světu nevěnuje dostatek prostoru v těch klidných pasážích knihy a raději střídá jednu akci za druhou. Jenže takhle intermezza, v kterých se zdánlivě nic neděje, mají často obrovský význam, protože nám pomáhají se ponořit do nového světa. Gradace finále by taky zasloužila trochu více péče, aby vygenerovala větší napětí. A tak by se dalo pokračovat…

Jenže to všechno se dá do budoucna napravit, až autorka nabude více zkušeností. Zásadní ale je, že celá ta Skandarova jízda čtenáře zabaví na tolik, že netrpělivě pošilhává po jejím pokračování. Skandar možná není dokonalý hrdina, ale celý ten koncept jednorožců a jejich jezdců funguje velice dobře, magie postavená na živlech baví a hlavní záporná postava představuje kvalitního antagonistu se spoustou možností k dalšímu rozvoji.

Skandar a zloděj jednorožců rozhodně není nový Harry Potter ani Percy Jackson. Ale to vlastně vůbec nevadí. Skandar je prostě svěžím, zajímavým počinem, který má potenciál na to stát se zábavnou vícedílnou sérií, k níž se budete rádi vracet. I přes řadu chyb, jež k prvotinám patří, se jedná o počin, který si rozhodně pozornost zaslouží. Teď nezbývá než netrpělivě čekat na další díl…

  • A.F. Steadmanová: Skandar a zloděj jednorožců (Skandar 01)
  • Host, 2022
  • Překlad: Daniela Orlando
  • 336 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
16. srpna 2022, Adéla Košařová

Skandar a zloděj jednorožců

Skandar a zloděj jednorožců
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč