Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nový O. S. Card: Co kdyby teď v Americe vypukla občanská válka?, Orson Scott Card: Říše

Card Orson Scott: Říše

Někdo říká, že Card je geniální spisovatel, protože má na kontě Enderovu hru. Jiný zase tvrdí, že od dob Mluvčího za mrtvé nic pořádného nenapsal. Novinka Říše spadá přesně mezi – je to skvělá akční jízda s politickým podtextem, která se zdá někdy trochu přitažená za vlasy.

Představte si, že vás jako mladého perspektivního kapitána přidělí do Pentagonu. Máte pracovat pro chlapíka, o kterém nikdo nic neví, protože všechno, co dělá, je supertajné. Dokonce i jeho sekretářka před vámi zatajuje první, poslední a podělí se nanejvýš o číslo na ženu nadřízeného. A pak najednou teroristi zabijí prezidenta i celý jeho kabinet, protože vy jste je nestihli dostatečně rychle postřílet. Načež vypukne občanská válka. Nebo tak něco.

Akční polit-fiction, která se Američanům nelíbila…

Základní premisou Říše je fakt, že se odehrává ve světě, který byl kromě série několika knih plánován i pro počítačovou hru. Ta pod jménem Shadow Complex o tři roky později skutečně vyšla, sklidila poměrně velký úspěch a nabídla jakousi alternativní zápletku k románu. Ten měl naopak poměrně negativní ohlasy, především kvůli tomu, že „to není pořádný Card“ a že Američanům fiktivní politický vývoj ve Washingtonu přišel absolutně směšný. Český čtenář detailním obeznámením s americkou politikou naštěstí zatížený není, a tak si může v prvé řadě užít nekonečnou akci, kterou Card nabízí.

Říše je totiž především akční kniha, kde se každou chvíli střílí ze všeho možného, jezdí rychlými auty a závodí o život hrdinů i milionů amerických občanů. Jako takové je to čtivo skvělé, protože do poslední chvíle udrží pozornost tím, že se v něm neustále něco děje nebo alespoň plánuje. Jistě, pasáže, ve kterých se objevují lidé v supermoderních mechanických oblecích a snaží se za každou cenu zničit hlavní hrdiny, jako kdyby vypadly přímo z anime nebo zmíněné počítačové hry. V rámci žánru to ovšem tak strašný přestupek není a Card se mechy alespoň snaží používat realisticky.

Orson Scott Card v pěti bodech

  1. Americký spisovatel, narodil se v roce 1951 do mormonské rodiny a v jednu chvíli působil i jako mormonský misionář v Brazílii.
  2. Přestože se prohlašuje za demokrata (levice), opakovaně podporuje řadu kontroverzních republikánských (pravicových) názorů a v době vydání Říše například tvrdě odsoudil homosexuální svazky.
  3. Jeho nejznámější knihou je sci-fi o dětských vojácích Enderova hra, podle které byl v roce 2013 natočen film.
  4. Enderovy osudy autor dále rozvinul v podobně slavné knize Mluvčí za mrtvé a řadě dalších, méně úspěšných pokračování.
  5. Kromě sci-fi píše i fantasy (série o Alvinu Tvůrci z doby osidlování Ameriky) a má na kontě i pohádkovou young adult Zakletá.

Stejně jako akční zápletka, která obsahuje řadu překvapivých zvratů, potěší i postavy a jejich dialogy. Jak schopný mladý kapitán, tak jeho sympatický nadřízený zaujmou a díky autorovým literárním kvalitám jim čtenáři zbaští s navijákem i to, že během tří dnů se dá ukout pevné přátelství. Podobně uvěřitelně působí i další osobní dramata – rozhodnutí matky pěti dětí, zda zůstat doma s rodinou, nebo se vrátit do práce v Bílém domě, který je vzhůru nohama, či dilema nového prezidenta, jenž se hlavou USA nikdy stát nechtěl a snaží se jen udržet svou rozhádanou zemi po kupě.

…ale Čechům se líbit může

Hned po akční složce klade Orson Scott Card (na rozdíl od počítačové hry) důraz na americkou politiku, která hlavní zápletku neustále stimuluje. Autor hlásá poselství, že společnost Spojených států se v roce 2006 příliš radikalizovala a že se v Kongresu už jen neustále sváří americká verze ultrapravice s ultralevicí a všechno jde do háje. Fiktivního atentátu na (nikdy ne přímo jmenovaného) George Bushe juniora proto využije levice, aby zahájila postupný převrat.

Problém je v tom, že americkým čtenářům – a těm vzdělanějším českým – celá tahle myšlenka přijde postavená na hlavu a nezlepšuje to ani fakt, že z knihy velmi okatě vykukují autorovy neo-konzervativní názory. Díky středoevropskému odstupu tuzemští čtenáři ale Cardovo moralizování, drobně nereálný politický vývoj i fakt, že v celé knize vlastně nikdy na pořádnou občanskou válku nedojde, skousnou. Z dálky totiž svazek působí spíš jako velmi zajímavá alternativa k soudobým událostem za velkou louží. Jako třešnička na dortu navíc slouží fakt, že Barack Obama, který nastoupil do úřadu necelé tři roky po vydání Říše, má s jednou z významných postav románu cosi společného.

A kromě toho je to prostě pekelně dobře napsaná akční jízda, i když z ní místy okatě čouhají pasáže, kde se kniha musela přizpůsobit dynamice světa počítačové hry.

  • Orson Scott Card: Říše
  • Laser-books, 2013
  • překlad: Milan Žáček
  • obálka: Michal Kuba
  • 422 stran, 289 Kč (v e-shopu Fantasye již za 260 Kč)
4. listopadu 2013, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Říše

Říše
Vložit do pytle na zboží  Koupit 289 Kč 260 Kč