Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Noční hlídka, Sergej Lukjaněnko

Lukjaněnko Sergej: Noční hlídka

Ruský spisovatel Sergej Lukjaněnko se ve své domovině poprvé dostal do povědomí čtenářů povídkovou sbírkou Atomový sen, nicméně nic jej neproslavilo tak jako první díl cyklu o boji mezi silami Světla a Tmy, román Noční hlídka, který byl později zfilmován a v Rusku se těší veliké oblibě. Právě za Noční hlídku Lukjaněnko obdržel cenu Aelity, nejprestižnější ocenění ruského sci-fi, které se uděluje za největší přínos k rozvoji fantastických žán­rů.

Mezi námi, obyčejnými lidmi, jsou Jiní, lidé s vrozenými magickými schopnostmi. Pokud patříte i vy mezi Jiné, je docela pravděpodobné, že vás navštíví nějaký člen Denní nebo Noční hlídky a pokusí se vás přetáhnout na svoji stranu, přičemž Denní hlídka dohlíží nad činy Světlých, a Noční bdí zase nad činy Temných. Pokud budete mít to štěstí a dostanete se do jedné z těchto institucí, o které normální lidé nemají ani ponětí, že existuje, budete se muset podrobit dlouhému výcviku. Při něm se naučíte umění metamorfózy, zaříkávání, bojová kouzla nebo třeba jak léčit, a potom vás čeká ten samý kolotoč jako v každé jiné práci – vyšetřujete zločiny Temných a dáváte pozor, aby nedošlo k neoprávněnému použití magie nebo pytlačení na lidech. A co se stane, když Temného přistihnete při činu? Jednoduše jej zatknete a bude souzen před tribunálem, protože, ač je to s podivem, Světlo a Tma uzavřely Dohodu, kterou respektují obě strany, protože bez příměří by nic netušící lidé zbytečně umírali a trpěli. A tak máme dvě naprosto odlišné strany mince, které se přetahují o potenciální mágy a snaží se naklonit misky vah na svoji stranu.

Hlavním hrdinou románu je Anton Goroděckij, čerstvý agent Noční hlídky, jenž se nedávno dostal z analytického oddělení mezi operativce a na své první akci v terénu narazil na párek upírů, kteří se chystali vysát mladého chlapce Jegora (ten později sehraje v příběhu klíčovou roli). Problém je, že pytlačili, čili neměli povolení lovit (ač se to může zdát nehumánní, upíři se musí živit lidskou krví, a tudíž se obě hlídky dohodly, že lov bude kontrolovaný). Anton samozřejmě zasáhl a tím se začalo odvíjet nepřehledné klubko událostí.

Noční hlídka obsahuje tři na sebe navazující příběhy, které se odehrávají asi s tříměsíčním odstupem, a Lukjaněnko v nich mistrovsky zamotal čtenáři hlavu. To, co zpočátku vypadá jednoduše, se vzápětí zkomplikuje. Hlavní hrdina, poté co se v situaci zorientoval, se napjatému čtenáři ani neobtěžuje vysvětlit, co a jak si odvodil. A nakonec se ukáže, že se hrdina mýlil a vše se zamotává znovu…

Přestože je příběh zašmodrchaný tak, že místy budete uvažovat o dávce aspirinu, neodrazuje, ba naopak nutí vás číst stále dál, lačnící nejen po rozuzlení zápletky, ale hlavně po husté atmosféře, která z knihy prosakuje a obaluje vás do mlhy, podobné jako je mlha v Šeru, v němž se hlídkaři často při práci ocitnou a tím se stávají neviditelnými.

Lukjaněnko vytvořil v zasněžené matičce Rusi dílo, které se téměř okamžitě stalo povinností pro všechny sci-fi a fantasy pozitivní, protože přináší pod slunce něco nového. Dva úřady, které mezi sebou vedou kontrolovaný souboj. Světlo a Tma, Dobro a Zlo – a opravdu je Dobro Dobrem a Zlo Zlem? Věčný konflikt získává na přitažlivosti zvláště po tom, co hlavní hrdina začne právě Dobro zpochybňovat…

Cyklus má v současné době už pět dílů, z toho jeden napsal Vladimír Vasiljev.

  • Sergej Lukjaněnko: Noční hlídka
  • vydal: Triton, Argo 2005
  • přeložil: Libor Dvořák
  • obálka: Milan Fibiger
  • 464 stran / 298 Kč
16. ledna 2007, Jakub Malchárek

Diskuze k článku

dating
Williammax - 30. 07. 2021 19:20

free online dating aaron rodgers dating
the gay dating line "976-4297"
KevinBeeri - 08. 08. 2021 22:08

gay hawaiian dating site gay dating site vgl gay black asian dating
motorcycle gay dating
KevinBeeri - 13. 08. 2021 00:05

gay dating top and bottom sites taimi gay dating 100% free gay dating sites
black gay male dating site
KevinBeeri - 15. 08. 2021 22:00

phone dating gay gay dating site for iphone free gay male dating sites
newest gay dating sites
Patrickamowl - 04. 09. 2021 02:18

gay man dating a bisexual man gay dating opinion piece gay online dating site
davidcx gay dating
Henryexole - 09. 09. 2021 02:58

reddit gay friends dating gay dating sites in biloxi besy site for gay daddy dating
gay dating site screenshot
Henryexole - 13. 09. 2021 21:25

dating asian guy gay gay dating sites scotland gay dating reddit
editing writing
GustavoJoync - 10. 10. 2021 16:07

best resume writing service 2015 type a paper online
write my essay online
Matthewsok - 14. 10. 2021 20:42

personal statements for law school resume writing services seattle
australia essay writing service
BrandonNumma - 05. 11. 2021 00:05

help me write a essay writing the essay nyu write college essays
reflective essay on writing
DonaldMoime - 09. 11. 2021 04:12

essay scholarships how to put a quote in an essay write a comparison essay
games that have sex
Donaldrek - 30. 11. 2021 01:11

jav tv sex games ixnn sex trivia games teen titans sex games

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Noční hlídka

Noční hlídka
Vložit do pytle na zboží  Koupit 298 Kč 268 Kč