Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Noc lovce: velký návrat, málo změn, R. A. Salvatore: Noc lovce (Kodex společníků 1)

Salvatore R.A.: Kodex společníků 01: Noc lovce

Příběhy temného elfa Drizzta do Do´Urdena začínají psát zcela novou kapitolu. Staří přátelé jsou zpět, ale mnoho křivd zůstalo nenapraveno a nepomstěno. A tak nezbývá než se pokusit osvobodit dalšího z Drizztových dávných přátel a vrátit trpaslíkům podzemní město, které se jim snaží ukrást drowská cháska.

Nový příběh ze série Forgotten Realms s hlavním hrdinou Drizztem Do´Urdenem se vrací v mnoha ohledech k samým kořenům. Částečně je to způsobeno faktem, že Společníci, předchozí vydaná kniha série, přinesla do univerza velkou změnu a nabídla čtenářům znovuzrození nejvýznamnějších a čtenáři oblíbených Drizztových společníků: trpasličího krále Bruenora, drowovy milované Catti, barbara Wulfgara a půlčíka Regise. Celá série však poměrně úzce navazuje i na tetralogii Neverwinter. Z té si totiž vypůjčuje hlavní motiv.

Původně trpasličí podzemní království Gauntlgrym je zabráno zlotřilými drowy, kteří v legendárních trpasličích kovárnách začínají vyrábět legendární zbraně. A to si samozřejmě trpaslíci, pro které bylo toto město donedávna pouhou legendou, nemohou nechat líbit. Rovnou tedy hlásíme, že bez znalosti obsahu alespoň těchto knih budete v Noci lovce nejspíš dočista ztraceni.

Když návrat, tak návrat!

R. A. SalvatoreNoci lovce provedl pár překvapivých tahů. Za prvé: opravdu velký prostor je věnován drowům. Výhra v mocenském boji o nadvládu nad legendárním trpasličím městem a přízeň pavoučí bohyně Lolth se zdá být klíčová; a věřte, že jen málokdo umí intrikovat tak jako právě drowové. Všechny znepřátelené rodiny se nebojí použít i těch nejšpinavějších triků, arogance některých jedinců nezná hranic a dohody nejsou ničím víc než planými sliby. Bohužel, na rozjezd knihy je série intrik mírně nezáživná, chvíli trvá, než děj nabere to správné tempo. Později už naopak velmi dobře tyto pasáže zapadnou a tvoří protiklad zmírňující rychlý sled akčních sekvencí. Na druhou stranu je třeba říct, že Salvatore umí pracovat s postavami, a tak rozehraje pár opravdu zajímavých charakterů (přičemž mnohé z nich už budete znát z předchozích knih) a situaci od samého počátku dost vyhrotí.

Za druhé: pokud se vrátili ve Společnících Drizztovi dávní blízcí přátelé, tak v této knize se vrací i většina „těch ostatních“ bývalých přátel. Potěší zejména výskyt zabijáka Artemise Entreriho a klíčovou roli sehraje Dahlia, elfka, která měla v Drizztově srdci nahradit právě Drizztovu lásku Catti. Tato skupina má sice trochu jiné plány, ale nakonec se také shodou okolností dostává do Gauntlgymu, kam míří i Drizzt se svými společníky.

Dochází tedy k prolínání tří dějových linií. A protože i svět Forgotten Realms je malý, všechny se postupně splétají a vyústí ve finální konfrontaci v podzemním městě. K tomu patří ještě jeden poměrně významný návrat. Jedná se o trpasličího bojovníka Pwenta, který se stal upírem – a Drizztova parta nemá samozřejmě žádný menší cíl než nebohého trpaslíka tohoto prokletí zbavit a přibrat ho do party.

Ve víru boje

Jak již bylo řečeno výše, samotný úvod knihy je tradičně věnován úvaze z Drizztova deníku a následně rozehrání situace mezi drowskými rodinami. Salvatore tedy nevlétne do děje se svojí obvyklou razancí a nespustí svižnou akci od samého počátku. Jenže v kontextu celé knihy to vlastně dává smysl, protože většinu zápletek bylo počato v minulých knihách, a tak je boj mezi drowy jediné, co je třeba řádně rozvést a nastínit.

Pak už to ovšem jde ráz na ráz. Text dostává rychle dobrodružný ráz, který je postupně prokládán akčními pasážemi. Těžko říct, co je v této knize zábavnější, zda splétání sítě intrik nebo bojové scény; v propracování postav i dynamických popisech boje je totiž Salvatore velice dobrý a dokáže dlouhodobě držet vysoký standard.

Ruku v ruce s návratem Drizztových starých přátel jdou i zajímavé změny. Překvapením je především půlčík Regis, který byl před svým znovuzrozením v boji spíše do počtu. Nyní se však rozhodl nebýt družině na obtíž a přiučil se mnoho triků z pouličního boje i fines se zbraněmi, a tak je v mnoha šarvátkách první a nejaktivnější a evidentně si to užívá – chvílemi možná až příliš. Zajímavě se zamotá i životní osud elfky Dahlie.

R. A. Salvatore v pěti bodech

  1. Robert Anthony Salvatore se narodil 20. ledna 1959 ve městě Leominster ve státě Massachusetts (USA). Na vysoké škole studoval anglistiku.
  2. První rukopis s názvem Ozvěny čtvrté magie publikoval v roce 1982.
  3. Později se proslavil díky knihám ze série Forgotten Realms (Ztracená království) a především díky dílům s hlavním hrdinou Drizztem Do´Urdenem, temným elfem, který stojí na rozdíl od svých soukmenovců na straně dobra. Příběhy z tohoto cyklu dosáhly počtu třiceti knih. Jeho knihy se dostaly až na seznam bestsellerů New York Times.
  4. Kromě toho si odskočil ve dvou knihách také do světa Star Wars (mimo jiné sepsal román Klony útočí podle filmové předlohy) a zpracoval klasický motiv Tarzana (Tarzan: The Epic Adventures). Je podepsán i pod mnoha dalšími knihami.
  5. Salvatore je také tvůrce příběhu počítačové hry Forgotten Realms: Demon Stone, která byla vydána roku 2004 na platformy PS2, XBOX a PC.

A jako téměř v každém dílu série se dočkáme i tentokrát několika originálních a čtenářsky vděčných nápadů, neokoukaných protivníků a boje neobvyklými zbraněmi. Je dobré vědět, že i přes značné množství knih v sérii stále autor nevyčerpal studnici své fantazie a pořád umí čtenáře pobavit a sem tam i překvapit.

Ačkoli Noc lovce není uzavřeným příběhem, nejedná se o klasické přešlapování na místě a rozehrávání situace jako u jiných „otvíráků“ sérií. Naopak, stále se něco děje, dočkáme se i menších dějových zvratů a zajímavých událostí, zkrátka na „pouhý“ první díl se toho stane opravdu mnoho. Salvatore je zkušený spisovatel, který umí víc než jen sekat konzumní fantasy na počkání a počítat utržené peníze. Pravda, pokud máte v rámci série načteno, můžete mít občas pocit, že se už místy trochu opakuje, ale do šedého průměru jeho díla rozhodně stále nespadají.

Na závěr ještě trochu kritiky. Obálky Todda Lockwooda působily možná o něco tematičtěji než ty současné, které jsou poměrně strohé. Druhou věcí je překlad. Přesto, že Kateřina Niklová je zkušenou překladatelkou s mnoha zkušenostmi i v rámci série, některé věty působí trochu prkenně a stylisticky úplně nesedí.

Série o Drizztovi nabírá nový dech a částečně i nový směr. Salvatore si restart evidentně užívá a ukazuje, že má stále v rukávu pár es, kterými dokáže čtenáře potěšit. V rámci celého cyklu patří Noc lovce k lepším knihám. Po pozvolnějším začátku přichází ostrý rozjezd, děj se splétá ze tří nezávislých linií a finále je opět náležitě velkolepé. Dostanete kopu zábavy, několik zajímavých nápadů a pár námětů k zamyšlení. A tak jedinou vážnější chybou zůstává, že se kniha nedá číst bez znalosti předchozích dílů série.

  • R. A. Salvatore: Noc lovce (Kodex společníků 1)
  • Fantom Print, 2019
  • Překlad: Kateřina Niklová
  • Obálka: Tyler Jacobson
  • 384 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 244 Kč)
15. března 2019, Martin Bečvář

Kodex společníků 01: Noc lovce

Kodex společníků 01: Noc lovce
349 Kč 244 Kč