Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nikdy nevěřte automechanikům, Ben Aaronovitch, Lee Sullivan: Řeky Londýna - Čarojízda

Aaronovitch Ben & Lee Sullivan: Řeky Londýna - Čarojízda

Peter Grant se rozhodně nenudí. Ostatně jak by taky mohl, když magie se ze světa vytrácí snad jedině v představách britských policejních čarodějů. A tak je najednou všude plno podivných událostí (čti úmrtí) a všechny alespoň trochu vypadají, jako kdyby šlo o projev něčeho nadpřirozeného. Což vyžaduje Peterovu pozornost. Holt disponovat dvoučlenným týmem pro magické zločiny má své nevýhody. Takže když se na Ostrovech zblázní auta, budou mít obyvatelé Rozmaru o zábavu postaráno.

Na začátek dobrá rada: Pokud vás vlastní automobil až příliš okatě motivuje k sešlápnutí plynového pedálu, zajeďte pomalu ke krajnici, a co nejopatrněji vystupte z vozu. Poté zavolejte policii a počkejte, až si vás vyzvedne někdo ze speciálního oddělení. Jenom asi raději počítejte s tím, že svůj vůz pravděpodobně vidíte naposledy. Koneckonců nejspíš ani nebudete mít tendenci pokoušet se o jeho opětovné získání. Zvláště po tom, co se dozvíte o vlivu prokletých artefaktů na moderní prostředky osobní přepravy.

A protože neštěstí nechodí nikdy samo, lze doporučit ještě jednu věc: Vyhýbejte se chodníkům, ulicím, přechodů a vůbec všemu, co zavání silniční dopravou. Pokud to jde, snažte se vyskytovat mimo byť jen zaparkovaná auta. Některá z nich mohou být natolik natěšená na srážku, že si ani nepočkají na svého řidiče.

Peter Grant nejspíš nezná slovo jednoduché ve spojitosti s prací, takže ani tentokrát si příliš neodpočine. Byť tento konkrétní případ by mohl překvapit i jeho. Kdo by totiž čekal, že někdo, koho zná, má přístup k nejstrašidel­nějšímu automobilu v celé Anglii, a tím pádem i k celému případu?

Ben Aaronovitch a Lee Sullivan v pěti bodech

  1. Ben je synem bývalého úspěšného ekonoma Sama Aaronovitche.
  2. Jeho série o Peteru Grantovi je považována za jednu z nejúspěšnějších městských fantasy.
  3. Napsal tři romány ze světa Doctora Who.
  4. Sullivan pracoval jako ilustrátor pro Barnfield College a pro výrobce letadel British Aerospace.
  5. Má za sebou bezpočet komiksů ze světa Doctora Who nebo třeba Transformers

Ben Aaronovitch tentokrát čtenářům servíruje o něco jednodušší příběh. Zapomeňte na kardinálního záporáka a jeho snahy o získání co největší magické moci. Tenhle případ je totiž pouze krátkou epizodou, která si v celkovém obraze vyslouží maximálně drobnou zmínku. Nicméně přesto je Peterovo vyšetřování již tradičně zábavné a napínavé. Jen to všudypřítomné poznávání nových zákoutí Londýna, případně nových kouzelných bytostí, zde neprobíhá. Děj zkrátka plyne poměrně rychle a díky rozsahu (jde koneckonců o jiný formát než romány) ani to největší tajemství nevydrží příliš dlouho. To je ovšem velice příjemná změna.

Povedená komiksová přeměna

Vstup této série do světa komiksů dopadl na výbornou nejen díky příběhu, za nímž stojí Ben Aaronovitch. Jak Lee Sullivan, tak ostatní kreslíři (spolu s Aaronovitchem) v minulosti pracovali na některých dílech Doctora Who. Což by už samo o sobě mohlo napovídat, že Čarojízda měla všechny atributy k tomu, aby se stala výborným komiksem. Kresba samotná je pak spíše realistická, bez zřetelných pokusů o vnucení jakékoli atmosféry. To spolu s povahou příběhu dělá z tohoto díla velmi lehkou jednohubku, kterou lze bez obtíží strávit při čekání na další knižní pokračování.

Protože je Čarojízda zároveň prvním grafickým zpracováním této série, patrně nejvíc zde vynikne představivost jednotlivých autorů. A ačkoli má každý čtenář nepochybně vlastní názor na to, jak by měli Peter, Thomas nebo třeba Molly vypadat, s představou prezentovanou v tomto komiksu není příliš obtížné ztotožnit se. A rozhodně nebude vadit, najdou-li si i další příběhy z Řek Londýna cestu ke komiksu.

  • Ben Aaronovitch, Lee Sullivan: Řeky Londýna – Čarojízda
  • Argo, 2017
  • Překlad: Richard Klíčník
  • Obálka: Lee Sullivan
  • 128 stran, 298 Kč (v eshopu Fantasye již za 268 Kč)
18. září 2017, Tomáš R. Tokoš

Řeky Londýna - Čarojízda

Řeky Londýna - Čarojízda
Vložit do pytle na zboží  Koupit 298 Kč 268 Kč