Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nihal ze Země větrů, Licia Troisi

Troisi Licia: Kroniky Vynořeného světa 1 - Nihal ze Země větrů

Ačkoliv českému knižnímu trhu stále pevnou rukou vládne angloamerická fantastika, přece jen se stále častěji začínají objevovat i knihy z jiných jazykových oblastí. Své místo už si u nás vydobyla fantastika polská, pozvolna se začíná prosazovat německá, dokonce se znovu vracíme k ruské. Ale fantasy a scifi se píší i v jiných zemích, čehož důkazem je i nejnovější počin nakladatelství Talpress, román Nihal ze Země větrů. Touto knihou se českým čtenářům poprvé představuje Licia Troisi, v Itálii velmi populární autorka fantasy, a její cyklus Kroniky Vynořeného světa.

V románu autorka zavádí čtenáře do Salazaru, jednoho z měst-věží Země větrů, kde tráví své dětství Nihal, nezbedné děvče, které si mnohem raději než s panenkami hraje s klukama na válku. Je přímo fascinována zbraněmi a ze všeho nejvíce si přeje stát se v dospělosti válečnicí a velitelkou. Letmo se také zajímá o magii, s níž ji seznamuje její teta kouzelnice Soana, ale mnohem raději sní o hrdinských činech, než aby trávila čas nekonečným procvičováním kouzelných formulí. Netuší, že už zakrátko pozná na vlastní kůži skutečné válečné běsnění. Svobodné země Vynořeného světa totiž postupně dobývá Tyran, děsivý krutovládce toužící po neomezené moci. A Země větrů je jeho dalším cílem.

Když Tyranovy armády napadnou Salazar a její nevlastní otec je brutálně zabit, nezbývá dívce nic jiného než se dát na útěk. S pomocí přítele, který vládne magickými silami, se dostane z hořícího města a následně putuje až do Makratu, kde sídlí proslavená Akademie řádu dračích rytířů. Právě sem hodlá Nihal vstoupit, aby se mohla stát skutečnou válečnicí a pomstít se Tyranovi i jeho zrůdám. Jenže je zde jistý malý problém. Do Akademie mohou vstupovat jen muži. Navíc současný nejvyšší generál řádu je upjatý a nabubřelý snob, který lpí na starých zásadách. Ale to není nic, co by Nihal mohlo zastavit na její cestě k vysněnému cíli. Ovšem Akademie je jen prvním krokem na cestě válečníka. Skutečnou zkouškou se pro ni stane až opravdová bitva…

Licia Troisi rozvíjí svůj příběh jako klasickou epickou fantasy, přičemž využívá většiny známých prvků i schémat charakteristických pro tento subžánr. A tak se tu čtenář setkává (zatím jen zprostředkovaně) s takřka ukázkovým hlavním záporákem nazývaným příhodně Tyran, který realizuje své sny o světovládě prostřednictvím mohutných armád bojovníků přeměněných magií v nelítostné zabijáky a brutální, ale účinnou taktikou spálené země. Proti němu pak stojí křehká aliance svobodných zemí, která má sice k dispozici mocné mágy i udatné rytíře sedlající draky, ale přesto nedokáže Tyranovy hordy odrazit.

A právě sem, přímo doprostřed války, hodlá vtrhnout hlavní hrdinka Nihal, aby si ostrou čepelí vyřídila účty s Tyranovými poskoky a možná i s ním samotným. Ale dřív než se tak může stát, jí osud uštědří několik brutálních, ale velmi poučných lekcí, které jí snad dokáží otevřít oči. Nihal tak postupně přestává být naivní dívenkou, která válku vidí jako velké dobrodružství a příležitost k hrdinským činům, a začíná si uvědomovat její děsivou podobu plnou krve, bolesti a umírání. Ale ani to ji neodradí od úmyslu stát se válečnicí. Jedině, co chce, je zabíjet Tyranovy vojáky. Nakonec to dojde tak daleko, že se boj stane jediným smyslem jejího života. Pokud se jí ale nepodaří ovládnout svou krvelačnost, zemře a její pomsta zůstane nenaplněna…

Příběh samotný se sice rozjíždí v poněkud pomalejším tempu, postupně však nabírá spád a rychlost. Autorka ho vede v jediné dějové linii kopírující osudy hlavní hrdinky, což jí umožňuje plně se věnovat hlavní postavě. Ta musí překonávat spoustu překážek a nebezpečných situací, které formují její další osud i charakter. Bojuje přitom nejen s vnějšími nepřáteli, ale taká sama se sebou a svými vnitřními démony. A tyto vnitřní boje jsou pro ni mnohem důležitější, než by se mohlo na první pohled zdát. Pokud se totiž Nihal nedokáže vyrovnat sama se sebou, může to mít tragické následky.

Román sice jako takový nepřináší nic nového a nečekaného, přesto je to však solidně odvedená práce, jež potěší především mladší příznivce klasické fantasy, kteří mají rádi příběhy o dračích jezdcích, velkých bitvách a udatných hrdinkách. Samotná postava Nihal však nabízí mnohem větší potenciál, jenž by se mohl rozvinout v dalších knihách. Vše bude ale záviset na tom, co pro ni naplánovala její stvořitelka. Takže nezbývá nic jiného než se nechat překvapit.

  • Licia Troisi: Nihal ze Země větrů
  • přeložila: Dana Krejčová
  • obálka: Paolo Barbieri
  • vydal: Talpress, Praha 2009
  • 360 stran / 299 Kč
18. srpna 2009, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Nihal ze Země větrů

Nihal ze Země větrů
299 Kč 269 Kč