Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ničitele snových realit a vrahy nejen jejich Tvůrců čeká nemilosrdná Odplata a nelehká smrt, Alex Drescher: Odplata (Tvůrci světů II.)

Drescher Alex: Tvůrci světů 02: Odplata

Setkání po letech je vždycky trochu ruleta. Když jde o údajně zesnulou manželku, hraje se vabank. Kryštof to zakouší na vlastní kůži a o život musí bojovat on i jeho spojenci. Pro nejednoho z nich se tenhle mač stává posledním. Vzdorují totiž protivníkovi s neomezenými možnostmi i odhodláním zvítězit. Možná není horšího nepřítele, než toho, který nemá co ztratit. Anebo je, když nejlepší Tvůrce usiluje o záchranu všech.

Milovníci nebezpečného a dráždivého světa Prolnutí znovu nemuseli příliš dlouhý čas trpět v nevědomosti, jak si nejnovější ústřední hrdina povede dál. Autor literárních cyklů Světlo v temnotách a Tvůrci světů nedočkavé fanoušky opět přizval do centra nekonečného zápasu všemocné Lóže s pár statečnými, co mají prohnilé světovlády dost. Naštěstí pro ně i pro čtenáře ve svém boji nezůstanou dlouho sami.

Tuzemský spisovatel vystupující pod jménem Alex Drescher si vlastní temnou realitu, propojující šikovně prvky sci-fi i fantasy, velmi užívá a s ním také jeho ctitelé. Baví je nejen pohledy do budoucnosti pod kuratelou EU a dalších zjevných nebo stínových diktátorů, ale také světy vytvořené nejschopnějším pozemským Tvůrcem Kryštofem Farským a jeho přáteli.

Můj svět, moje pravidla, moje zodpovědnost…ne­bo ne?

Kryštof Farský se nachází přesně tam, kde jej autor v knize s podtitulem Destrukce zanechal, tedy v p…ěkném maléru. Uprostřed chaosu krvavé a nepřehledné bitvy rychle ztrácí půdu pod nohama. Čelí bezohledným podílníkům Lóže rabujícím stvořené světy, zatímco jedna realita za druhou upadá do jejich područí. Ve smrtelném nebezpečí se tak ocitá Farský s přáteli i jejich konstrukty – bytosti, které vytvořili smrtelníci, ale jež proto nejsou lidmi o nic méně.

Díky tomu v sobě obyvatelé vysněných realit najdou sílu vzepřít se domnělým hranicím i vládcům. Přijmou, že jejich svět není jediný, a když do něj pronikají nepředstavitelné hrůzy, Stvořitel je může navštívit i žádat o pomoc. Vůdci Lóže totiž docházejí čas a peníze, ale i možnosti, jak obojí získat. Uzavřel smlouvu s ďáblem a obětí přibývá po statisících. Farského čeká nerovný zápas o životy a duše jeho blízkých i konstruktů. Naštěstí snad zná cestu k odhalení nejsilnější zbraně vesmíru.

Lidskost se může projevit i na těch nejnečekanějších místech

V závěrečném svazku Tvůrců světů se Kryštof Farský stále usilovněji pokouší vyzrát na faktické vládce pozemské reality. Trvající zápas o jeho vlastní existenci, započatý v předchozím dílu, se brzy změnil v boj o životy přátel z minulosti i současnosti, aby se nakonec stal válkou o budoucnost vytvořených světů a jejich obyvatel. Lóže je totiž pokládá jen za odečitatelné položky.

Milovníky fascinujícího Prolnutí, v němž se propojuj kánony fantasy a sci-fi (když se dostaneš hodně daleko, věda se stane magií a magie zase vědou) si opět vychutnají tobogán zběsilé akce při odhalování tajemného manuskriptu. V jeho průběhu se hrdinové vyprávění střídavě ukrývají ve čtenářům již známých světech, získávají spojence a informace, bojují za jejich životy, aby se po stopách tajemného vynálezu vzápětí přenesli do realit dosud neodhalených.

Alex Drescher v pěti bodech

  1. Jde o pseudonym autora narozeného roku 1972 v Ostravě (další pozoruhodná událost tehdy byla snad jen bouřka) a jeho psychiku měli poznamenat sovětští vojáci, jež v dětství spatřil u domu.
  2. Psát začal již na gymnáziu, ale debutoval až v roce 2007 prvním dílem humorné fantasy série o královském prokurátorovi Kloppovi Yggreddovi (povídkový Dokonalý obchod), následovalo S čím kdo schází i románové Není jiných cest.
  3. Z jiného soudku pak čerpal ve dvou knihách z Prolnutí (Tovaryš, Jeden z devíti) či v dilogiích ze stejné reality – Světla v temnotách nebo Tvůrci světů (Destrukce, Odplata).
  4. Na webu vydával román Tvůrci světů i povídky (Právní klička, Mrtvý), jiné vyšly v Pevnosti (Křik volavky, Pekla a návraty 1, 2).
  5. Kromě psaní ho baví střelba, rybolov, modelářství, box a vychutnávání havan s irskou whiskey.

Každé z těchto prostředí má čtenářově fantazii i zvědavosti co nabídnout a čím překvapit nadšené fanoušky, ale i konstrukty vyhnané z domovů. Ti se s novou vervou zapojují do boje za Stvořitele, protože Kryštof brzy ukončil program sebelítost a pro změnu se hrdinsky vrhá na pomyslné meče nepřátel místo ostatních. Nešetří talentem, municí ani svým zdravím, aby ukončil vražednou genocidu rozjetou Lóží.

Staré známé potěšení v ještě slušivějším kostýmu

Pokračování Tvůrců se tak nese na stejně dynamické a krvavé vlně jako první svazek i ostatní Drescherovy knihy vycházející z Prolnutí. Jeho ctitele suverénně (a jistě příliš rychle) odnáší přes nespočet bojů, obětí, vítězství i proher až do finále. Čtenáře opět čekají rázovité hlavní postavy (Nataša, Henryk) či jejich protějšky (Helena, Jednička, Ten Jediný), kterým ve vedlejších rolích zdatně sekundují nováčci i postavy s mnohými fanoušky.

Nejen jejich ústy pak autor hláškuje o sto šest a naváží se do zajetých stereotypů i popkulturních fenoménů. Tu morbidněji (nerozbitá okna by na prstech jedné ruky spočítal i neopatrný lesní dělník nebo je už dávno mrtvá a nic na tom nemění fakt, že jsi ji potkal), jindy v lehčím tónu (chvíle, kdy je zelená stejně dobrá jako modrá), vzpomene Pokémony, Švejka i další vtípky (profesura do tří měsíců na Sorboně, Pilsen už zítra).

Alex Drescher však krom černočerného humoru má také rád češtinu (nebylo tam ani živáčka, zato o mrtváčky nebyla nouze či advokátní kancelář Sebral, Ztratil, Nenašel a partneři nebo ochuzený uran nás rozhodně neochudí o zážitky) a nezapomíná ani na žánrové kultovky (Matrix či Terminátor). Díky jeho očividnému přehledu narážky zaručeně pobaví, jsou nenucené a ještě podpoří tempo děje.

Odplata je zkrátka další parádní chuťovka pro ctitele Prolnutí i kteréhokoli jiného žánrového čtenáře, jenž se zatím s Drescherovou tvorbou nesetkal (což po dočtení Tvůrců jistě ihned napraví). Hlavně ti první zaručeně potěší nový dílek stále rozměrnější, barevnější a působivější tapiserie autorova depresivního světa budoucnosti, protože s dalším vyprávěním roste jejich fascinace autorovou imaginací a velkorysostí, s níž je pojat.

Skalní fanoušci určitě ocení, že s každým novým svazkem se rozrůstá nejen známá část Drescherovy reality, ale snad až exponenciálně i její další literární potenciál. Se zvyšujícím se přehledem o komplexnosti a možnostech Prolnutí i jeho obyvatel, o vztazích i souvislostech mezi nimi a dalšími světy je čtenáři zřejmé, že jeho odhalování, uskutečňované (naštěstí) až mučivě pomalu, by mohlo trvat ještě velmi dlouho.

Bude nadmíru zajímavé sledovat, jakým směrem se v dalším svazku Prolnutí autor vydá a co z něho milovníkům představí. Finální díl autorovy zatím poslední série je navíc utvrzuje ve faktu, že jeho literární um stále roste, a třebaže se v Odplatě ještě nějaké ty rezervy najdou, dá se říci, že aktuálně patří zaslouženě mezi přední autory literární fantastiky.

  • Alex Drescher: Odplata (Tvůrci světů 02)
  • FANTOM Print, 2019
  • 320 stran, 319 Kč (v e-shopu Fantasye již za 223 Kč)
22. června 2021, Olga Buriánková

Tvůrci světů 02: Odplata

Tvůrci světů 02: Odplata
Vložit do pytle na zboží  Koupit 319 Kč 223 Kč