Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Neznámý Asimov aneb Jak student medicíny k titulu největšího spisovatele science fiction přišel, Isaac Asimov: Neznámý Asimov

Isaac Asimov: Neznámý Asimov

Sbírka povídek Neznámý Asimov (The Early Asimov) monitoruje počátky mistrovy spisovatelské kariéry. Dílo zahrnuje sedmadvacet textů z období druhé světové války a krátce po ní, které byly do té doby publikovány pouze v časopisech. Jsou v něm k nalezení úplně první autorovy vydané práce doprovázené komentáři o tom, jak povídky vznikaly a jak složité je bylo prodat do některého ze žánrových časopisů.

Chronologicky seskládaná sbírka povídek, v které Isaac Asimov propojuje monology předkládající jeho život, v době, kdy ony povídky psal, je kromě komplexní sondy do autorova života také zajímavým dobovým dokumentem. Tím, že se počátky spisovatelovy kariéry odehrály v období druhé světové války, ukazuje kniha kromě jiného i strasti, jež trápily Američany, kteří nebyli válkou zasaženi přímo, například nedostatek pracovních míst, špatná ekonomická situace či (tematicky) nedostatek papíru.

Co se týče života samotného Isaaca Asimova, kniha se zaměřuje na období od jeho spisovatelského počátku v roce 1937 po jeho přestěhování z New Yorku do Bostonu, kde od roku 1949 vyučoval biochemii. V této výseči nechá autor čtenáře nahlédnout do svého života, od doby, kdy jako osmnáctiletý mladík se svojí první povídkou nejistě vyrazil do nakladatelství za Johnem Campbellem, jemuž je celá sbírka věnována, přes jeho strasti kvůli práci, penězům či dívkám, až po tvůrčí krize, které ho donutily i několik let nepublikovat.

Záměrně nekvalitní?

Kniha Neznámý Asimov si nebere servítky ohledně vyobrazení reality bez skrupulí. Kromě poukazování na nelehkou situaci ve světě, není výjimkou ani upřímná sebekritika ve stylu „žádný učený z nebe nespadl“. Kdo čeká, že již první autorovy počiny budou na úrovni Nadace, ten se plete. Dobové povídky od jejich vydání nikdo needitoval, právě proto, aby čtenáři ukázaly skutečné počátky sci-fi legendy. Jejich kvalita se tudíž mění, a dílo to nepokrytě přiznává. V knize se vyskytují i případy, kdy sám autor ve svých proslovech avizuje, že s povídkou byl tak nespokojen, že ji vůbec nechtěl vydat. Nicméně v tomto případě je nízká kvalita některých příspěvků odpustitelná právě proto, že se jedná o texty vydané na počátku autorovy kariéry, v době, kdy, jak sám říká „by ho nikdy nenapadlo, že by se jako spisovatel mohl někdy živit.“

Isaac Asimov v pěti bodech

  1. Narodil se do židovské rodiny v ruském Petroviči (asi 16 km od běloruských hranic) jako Izák Judovič Ozimov.
  2. Není přesně známo kdy se narodil. Sám předpokládal, že 2. ledna 1920, ale kvůli chybějícím dokumentům a možné chybě v převodu z juliánského kalendáře je nejzazší možné datum 14. října 1919.
  3. Ve třech letech se s rodiči odstěhoval do New Yorku, kde v dospívání a posléze i při studiu pomáhal otci v cukrárně.
  4. Svoji první povídku (Cosmic Corkscrew) napsal v osmnácti letech. Ta se ale nedochovala. První dochovaná povídka se jmenuje Hrozba z Kallistó, a je součástí sbírky Neznámý Asimov.
  5. V roce 1948 získal na Kolumbijské univerzitě doktorát z biochemie, ke kterému mu pomohla i fiktivní doktorandská práce, kterou vydal v časopise Astounding pár měsíců před zkouškou, a kterou si jeho pedagogové velmi oblíbili. Tato povídka je také přítomna ve sbírce Neznámý Asimov.

Co se ale nedá odpustit…

Sbírka se zaměřuje na povídky, které autor publikoval v dobových časopisech, a které nikdy v žádné jiné sbírce nevydal. Ta druhá část je obzvlášť důležitá, aby případný čtenář neměl plané naděje, že v knize najde autorova nejznámější díla. Tyto naděje se nicméně skrze dílo stejně projeví, protože je autor velmi pečlivě buduje. Opakovaně se stávalo, že Asimov v monologu dvě strany dychtivě popisuje, jaký úspěch získala některá z jeho povídek a jak se do dnešní doby považuje za klasiku žánru jenom proto, aby v posledním odstavci prohlásil něco ve smyslu „a vydal jsem jí ve sbírce Já, robot. Hned po ní jsem napsal tuhle povídku a ta zdaleka tak dobrá nebyla.“ Čtenář tudíž musí mít právem pocit, že si z něj spisovatel dělá nepokrytě srandu.

Ačkoli kvalita povídek fluktuuje, děje se tak stále na úrovni jednoho z nejkvalitnějších spisovatelů science fiction. Až na pár výjimek mají povídky vždy solidně vybudovaný děj, postavy i zápletku, o světě nemluvě. Na všech je patrná autorova preciznost a píle, kterou do každé z nich vložil. Jednotlivé texty mají z pravidla přesah a zprávu, kterou se snaží čtenáři nenásilně sdělit. A třebaže žádná z nich není revolučním dílem měnícím pohledy na světové dění, jde zpravidla o příjemné a napínavé čtení, jež stojí za strávený čas.

Neznámý Asimov není pro každého. Ani pro každého fanouška

Skupina, na niž cílí toto dílo, je zřejmá. Jedná se o skalní fanoušky se zájmem o život a dílo Isaaca Asimova bez nutného filtru, který zanechá jen to nejlepší. Klasický čtenář, který zná autora jen skrze jeho nejznámější díla, bude dost pravděpodobně zklamaný nebo bude mít po dočtení rozporuplné pocity. Ačkoli autorovo slovo před každou povídkou přináší příjemné osvěžením, stále se fakt, že texty nemají takovou kvalitu, jako je u Asimova zvykem, nedá přehlížet, a čtenář se bude muset nejprve správně psychicky naladit, než se pustí do studování počátků velmistrovi kariéry.

  • Isaac Asimov: Neznámý Asimov
  • Argo/Triton, 2023
  • překlad: Zdeněk Uherčík
  • obálka: Renata Brtnická
  • 576 stran, 629 Kč (v e-shopu Fantasye již za 566 Kč)
19. května, Daniel Pařízek

Neznámý Asimov

Vložit do pytle na zboží  Koupit 629 Kč 566 Kč