Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nezkrotná říše: Dystopická Budapešť plná krvelačných víl, Stacey Marie Brown: Nezkrotná říše (Divoká říše 02)

nezkrotna rise

Brexley neměla poslední dobou zrovna na růžích ustláno. Přežila proslulé vězení plné mučení a zesměšňování lidské existence, chudinskou čtvrť Budapešti i společnost nejhledanějšího zlosyna Warwicka, ostatně díky jeho zradě se stala zajatcem vladaře vílí rasy Killiana. Touží se vrátit domů, ale postupně zjišťuje, že ani tam pro ni není bezpečno. Celý život přebývala ve lži, ale teď je připravena postavit se svým vnitřním démonům. Musí zjistit, kým je jí určeno se stát a postavit se tváří v tvář těm, koho léta nazývala svou rodinou. Přežít nelidské zacházení v zajetí není lehké, ale oklepat se ze zrady je ještě mnohem horší. Brexley je připravena bojovat a poskytnout svému milující městu klid, po kterém tak dlouho prahne.

Mladá dívka se především musí prokousat spletitou sítí intrik, podvodů a přetvářky, aby konečně nalezla pravdu. Dokáže zarazit zlo dříve, než bude pozdě? Vztahy mezi lidmi a vílami jsou i tak dost napjaté, jakýkoli výbuch jim jenom přitíží, ale jak naložit s tím, že vše, čemu jste dosud věřili, je prachsprostá manipulace? Jak žít s vědomím toho, že vaši nejbližší spojenci by nyní rádi viděli vaši hlavu na stříbrném podnosem? Pravda bolí, ale nevědomost je mnohem horší. Nastal čas povstat a zvolit si vlastní cestu.

Nezkrotná říše představuje skvělou ukázku romantické fantastiky a lze ji hrdě přirovnat k sérii Z krve a popela nebo k Doteku temnoty. Sluší se ale předestřít, že se jedná primárně o knihu určenou starší čtenářské základně, protože romantická linka se netají několika lechtivými scénami. Romantika tu hraje důležitou roli a oblíbená linie od nepřátelství k lásce je zde velmi výrazně rozvíjena a dotvářena. V některých místech se začíná rýsovat milostný trojúhelník, což není rovněž nikterak nezvyklý tah. Ovšem láska a vztahové patálie nejsou tím jediným, oč tu běží. Fantaskní svět i jeho problémy toho mají sami o sobě hodně co nabídnout.

Stacey Marie Brown v pěti bodech

  1. Ve volném čase si ráda čte, cestuje, sleduje seriály, pojídá tacos, střílí z luku nebo chodí na procházky a túry.
  2. Měla to štěstí, že žila i cestovala všude možně po celém světě.
  3. Vyrůstala v Severní Kalifornii na rodinné farmě. Zvířata a příroda jsou proto odjakživa její velkou láskou.
  4. Byla hostem Humbookfestu 2023.
  5. Je autorkou romantických románů plných zachmuřených sexy týpků i sarkastických hrdinek, co si nenechají nic líbit, mají proříznutou pusu a jsou pro každou špatnost.

Velmi výrazný prvek zde tvoří mocné víly, které se aspoň v prvopočátku netváří jako příliš přátelské potvory, ale není nutno hned házet flintu do žita. Víly a jiní magičtí tvorové mají s představiteli lidského druhu vesměs negativní zkušenosti, a tak se není čemu divit, že se s touhle dost prolhanou, ale jinak slabou rasou nechtějí moc bratříčkovat. Magie i propojení obou světů, tedy víl a lidí, funguje na výbornou. Dynamicky se jedná o dva vyvážené koncepty, kdy je u každého kladen důraz na jeho přednost. Lidé jsou intrikánští, politici bažící po moci, kdežto víly rozvíjí svou magii, souznění s přírodou i technologické hračky.

Za zmínku stojí propracované pozadí, jmenovitě historie světa, do něhož Stacey Marie Brown příběh zasadila. Ony klíčové události se čtenáři odhalují postupně, takže má pořád chuť pídit se po odpovědích a hledat nová vodítka. Každopádně, když už autorka něco odhalí, tak tento střípek informací skvěle zapadne do celého konceptu, a vy tak získáte dokonalý náhled na minulost i současnost. Výborné jsou bezesporu také postavy, které sice nejsou dokonalé, ale jsou výborně vykreslené. Každý jednotlivý charakter má pro své jednání opodstatnění, někdo baží po slávě, jiný po bohatství, někdo hledá pravdu a jiný se chce pomstít. Právě motivace postav je jednak ústředním hybatelem děje, ale zároveň i vytváří jedinečnou atmosféru. Ta je trochu hutná, trochu dobrodružná, ale především mystická.

Série Divoká říše představuje excelentní volbu pro ty, kdo hledají jak výborné fantasy, tak se zároveň neostýchají fúze jednotlivých žánrů. Kromě klasických fantasy proměnných tu totiž najdete i silný akcent na romantiku čí obecné společenské problémy.

  • Stacey Marie Brown: Nezkrotná říše (Divoká říše 02)
  • CooBoo, 2023
  • překlad: Veronika Trusová
  • obálka: Adéla Stopka
  • 368 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
18. dubna, Anastasja Višťalová

Divoká říše 02 - Nezkrotná říše

Divoká říše 02 - Nezkrotná říše
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč