Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nezdolná: Young Adult v hávu urban fantasy, Karen Lynch: Nezdolná (Nezdolná 01)

nezdolna

Uplynulo deset let od brutální vraždy jejího otce a některé vzpomínky Sara z mysli vymazat nedokáže. Do toho ji zavalují její magické schopnosti. Pro své nejbližší je obyčejná dívka, ale nadpřirození tvorové všeho druhu ji dokážou vycítit, a o nebezpečí je tak v jejím životě postaráno. Představuje se urban fantasy pro mladší ročníky.

V sedmnácti se Sara před svým okolím tváří, že je obyčejný teenager, přestože skrývá obrovské tajemství. Nikdo nesmí vědět o jejím spojení s nadpřirozeným světem. Je odhodlaná zjistit, co přesně se před deseti lety stalo a kdo vlastně je a odkud se berou její schopnosti. Během svého pátrání však zkříží cestu nebezpečným tvorům. A brzy zjišťuje, že není sama, kdo má tajemství, a tak nemůže věřit už vůbec nikomu.

Zjistí pravdu o tom, co se tehdy stalo? Kdo zabil jejího otce? Odkud se bere její moc? A kdo je onen tajemný bojovník, který neskrývá odhodlání ji chránit, ať už o to ona stojí nebo ne?

Karen Lynch v pěti bodech

  1. Pochází z Kanady. Vyrostla v Newfoundlandu, místě plném folkloru, který ji inspiroval k psaní knih s nadpřirozený­mi prvky.
  2. Přestože miluje nadpřirozeno, má v lásce rovněž knihy Charlotte Brontë a Jane Austen.
  3. Patří mezi příznivce klasického rocku a country, ale nejvíc si užívá zvuky bouřky.
  4. Její nejoblíbenější aktivitou je pečení nebo trávení času se svými psy.
  5. V angličtině vyšlo už několik jejích young adult fantasy sérií, Nezdolná se jako první dočkala překladu do češtiny.

Karen Lynch jednoduchým a lehkým stylem psaní představuje čtenáři první díl své urban young adult fantasy série. Tenhle moderní svět fantasy drží po hromadě a je vidět, že se jedná jen o úvodní díl rozjetého vlaku.

Sára představuje možná až moc klasickou zástupkyni hrdinek young adult. Má tajemné magické schopnosti, je odvážná, trochu oprsklá a občas čtenář nad jejími rozhodnutími kroutí hlavou. Ale ona i ostatní postavy v knize mají jasně dané charakterové vlastnosti a dobře se od sebe rozpoznávají, což tvoří základ úvodního dílu série.

Co se autorce podařilo, je vytvoření světa kolem. V young adult často chybí hlubší propracovanost světa a popisy, ale Karen Lynch se doopravdy snažila, aby různé magické bytosti byly vykresleny tak realisticky, jak jen to jde. A nejsou to jen upíři, ale i vlkodlaci, trollové a další, kteří se postarají o ten správný urban fantasy zážitek.

Nezdolné se objevuje také náznak romantické linky, která ale v prvním díle zatím nedostala takový prostor, což je jen dobře. Všechny karty jsou rozdané a ve výsledku jde o čtivý, poutavý, a přes žánrová klišé dostatečně zajímavý román, který čtenář přesvědčí, aby si chtěl přečíst další díl.

  • Karen Lynch: Nezdolná (Nezdolná 01)
  • Yoli, 2023
  • překlad: Jitka Švubová
  • 424 stran, 459 Kč (v e-shopu Fantasye již za 413 Kč)
18. května, Nela Libovická

Nezdolná 01: Nezdolná

Nezdolná 01: Nezdolná
Vložit do pytle na zboží  Koupit 459 Kč 413 Kč