Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nevšední narozeniny Birthday Girl i Murakamiho, Haruki Murakami: Birthday Girl

Haruki Murakami: Birthday Girl

Tento pátek byl výjimečný, bylo jí přesně dvacet. Vše bylo domluvené. Kolegyně, která měla jít na směnu místo ní, však náhle onemocněla. Kdo by chtěl trávit své narozeniny zrovna v práci? A hlavně ty dvacáté. Ale vlastně jí to ani tolik nevadilo. Chtěla ten večer původně trávit s přítelem, s kterým se pár dní zpátky pohádala. Rutina podniku je však narušena tím, že vedoucího provozu, který nikdy nebyl nemocný, postihla nesnesitelná bolest břicha. To on každý večer přivezl do bytu, který byl v témže domě, večeři majiteli restaurace, jehož nikdo jiný nikdy neviděl. A nyní tento úkol připadl na oslavenkyni.

Dívka pozná majitele, elegantního postaršího pána. Ten ji pozve do svého pokoje, kde se mimo jiné dozví, že má dívka narozeniny. On jediný jí ten den popřeje a nabídne jí, že jí splní jakékoliv jedno přání. Ale proto, že je právě jen jedno, musí si pořádně rozmyslet, co chce, neboť to nelze vzít zpět. Má jen pár minut na rozmyšlení, než ho vysloví. Co byste si přáli vy?

Haruki Murakami v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1949 v Kjótu.
  2. Je držitelem několika literárních ocenění, mimo jiné ceny Franze Kafky. Nějakou dobu se o něm mluví i o jako žhavém kandidátovi na Nobelovu cenu za literaturu.
  3. V češtině zatím vyšlo dvanáct jeho děl (mezi nejznámější patří Kafka na pobřeží, Norské dřevo a Sputnik, má láska). Kromě Kroniky ptáčka na Klíček je všechny přeložil Tomáš Jurkovič.
  4. Murakami do japonštiny přeložil některá díla F. S. Fitzgeralda, Trumana Capoteho nebo Johna Irvinga.
  5. Jako autora ho velmi ovlivnila západní kultura, jeho romány často přebírají názvy populárních skladeb a mezi jeho oblíbené spisovatele patří (překvapivě) Franz Kafka.

Kniha se dělí na dvě části. První se věnuje Birthday Girl a je bohatě ilustrována německou výtvarnicí Kat Menschik. Jedná se již o čtvrtou povídku od Murakamiho, kterou obohatila o své kresby. Ty jsou tentokrát v odstínech červené, růžové, oranžové a bílé, stejně jako obálka knihy. Nejen, že podporují čtenářovu představivost, ale celkově velmi podstatně dotváří samotný příběh.

Pro postavy autor nepoužívá jména, jen označení jako majitel, provozní, a tak se ani čtenář nedozví jméno hlavní hrdinky. Pro příběh samotný nejsou však jména podstatná. Ten je velmi krátký, plný popisů, a děje se zde nachází minimum. Přesto na konci zůstává mnoho nezodpovězených otázek, jež čtenáře nutí se zamyslet minimálně nad jednou z nich. Kniha tím zanechává ve čtenáři hlubší dojem.

Ve druhé části se Haruki Murakami věnuje svým narozeninám, rozebírá, kdy se narodil a kde či jaká byla v té době v zemi situace. Koho ze zpěváků a spisovatelů má rád. Kdo má či měl narozeniny ve stejný den jako on a hlavně, co si o narozeninách myslí on sám. Tato část je zajímavá pro fanoušky, kteří chtějí o autorovi zjistit něco nového. Po tajemném příběhu to lze označit za vítané odlehčení.

  • Haruki Murakami: Birthday Girl
  • Odeon, 2017
  • Překlad: Tomáš Jurkovič
  • Obálka: Kat Menschik
  • 80 stran
22. prosince 2017, Ivana Scholzová