Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Neuvěřitelný magický zážitek: Malý, velký od Johna Crowleyho, John Crowley: Malý, velký

Crowley John: Malý, velký

Smoky Barnable z Města přijde pěšky do Hvozdného, aby se oženil s Volnou Alicí Pivodovou. Netuší však, že to už bylo dávno předpovězeno kartami, a že i on je součástí Příběhu. Všechno je totiž součástí Příběhu. Mnozí by rádi věděli, jak skončí, ale jenom několika z nich se to opravdu podaří. Takhle začíná kniha Johna Crowleyho Malý, velký.

John Crowley je americký spisovatel, který má ve světě velký ohlas, a jeho knihy se staly kultovními. Ačkoli už mu bylo minulý rok sedmdesát let, do našich luhů a hájů se dostává až teď. Kniha Malý, velký bezpochyby patří k tomu nejlepšímu, co tento autor napsal, a my máme možnost si ji po třiceti letech od jejího prvního vydání konečně přečíst.

Děj se soustřeďuje kolem jedné zvláštní rodiny, která se distancovala od okolního světa a už po generace žije v odlehlém domě Hvozdném. Aby toho nebylo málo, mnoho jejích členů se oddává styku s vílami, nebo se je snaží nalézt a prokázat jejich existenci, což vede v nejednom případě až k pominutí smyslů a šílenství. Do této rodiny se přižení Smoky Barnable, muž z Města, který sám na víly nevěří. Právě nejčastěji z jeho pohledu a později i z pohledu jeho syna Auberona je příběh vyprávěn.

John Crowley ve své knize popsal několik generací rodiny Pivodových. Hned na začátku nás seznamuje se Smokym, mladým mužem z Města, který se jde oženit s Volnou Alicí Pivodovou. Pomocí něj pak postupně odtajňuje historii rodiny i Hvozdného, domu, který v sobě ukrývá mnohá tajemství a je tak proměnlivý a složitý jako sám život. Postupem času se do popředí dostává Smokyho syn Auberon a čtenář může sledovat jeho cestu z Hvozdného do Města. Vedlejší linii pak tvoří příběh Ariel Hawksquillové, mágyně, kterou si objednal Střelecký a lovecký spolek, aby mu pomohla osvětlit tajemství, jež skrývá Russel Eigenblick, budoucí vládce země. Jenže to, co zjistí, je daleko větší, než čekala.

V knize můžeme sledovat různé časové osy, které popisují jak historii Hvozdného, tak i současnost a blízkou budoucnost (zima). Celá kniha je pak přirovnáním k jednomu roku. Tento úmysl můžeme vidět i v samotném textu (padesát dva dveří ve Hvozdném odpovídajících padesáti dvěma týdnům v roce, 365 schodů ve Hvozdném, tak jako 365 dní v roce a podobně).

Popisy jednotlivých postav a momentů jsou hodně sugestivní. Crowley umně vykresluje běžné součásti života (smrt, zamilování, svatba) jako kouzelnou, mimořádnou událost a oproti tomu magické věci (rozhovory s vílami) líčí jako událost běžnou. Autor také popisuje střet vílího světa (Férie) se světem současným. Toto je prvek magického realismu, ke kterému byl jeden čas Malý, velký také přiřazován.

Samotný děj se v knize hledá velmi těžko, až by se mohlo zdát, že zde žádný není. Tento fakt způsobují převážně časové skoky (mnohdy i několik desítek let), které ho rozbíjejí do útržků. Příběh poté sestává spojením jednotlivých momentů v životě postav, ale i jejich snů, představ, halucinací a vzpomínek. Kniha je rozdělena na šest částí a ty poté na kapitoly. Kapitoly autor rozložil na ještě kratší úseky, přičemž každý z nich má speciální pojmenování.

Crowley dokázal úžasnou věc, a to donutit čtenáře používat jeho představivost. Neobtěžuje se každou situaci dopodrobna vysvětlovat a donést nám vše až pod nos. Se spoustou informací přijde jako s faktem a mnohé sdělí jenom náznakem. Často se také o nějaké postavě jenom zmíní, aby jí za dalších pár desítek stran věnoval celou kapitolu. Právě i kvůli tomu není tato kniha vhodná do vlaku, ale vyžaduje naprosté soustředění a klid.

John Crowley v pěti bodech:

  1. narozen 1. prosince 1942 v PresqueIsle, ve státě Maine, USA
  2. do literatury vstoupil knihami The Deep (1972), Beasts (1976), Engine Summer (1979) za kterou byl nominován v roce 1980 na cenu National Book Award v kategorii Science Fiction
  3. jeho nejslavnější knihou je Malý, velký, která získala cenu World Fantasy Award
  4. dalším jeho známým dílem je tetralogie ?gypt
  5. živí se také jako scénárista dokumentů (za tuto práci byl i několikrát oceněn) a od roku 1993 vyučuje předmět Umělecké psaní na Univerzitě Yale

Je vidět, že se nejedná o žádný narychlo spíchnutý nesmysl. Naopak svojí složitostí a náročností se Malý, velký může směle zařadit po boku Márquezových Sto roků samoty. I přesto se však spíše jedná o zástupce fantasy než o magický realismus, ačkoli s ním má kniha hodně společného. A v neposlední řadě je nutno vyzdvihnout také obálku a překlad knihy.

Malý, velký není jednoduchá kniha a pro běžného čtenáře může být těžko uchopitelná. Svým přesahem by ale mohla zaujmout i ty čtenáře, kteří jinak fantastickému žánru neholdují. Rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co v minulém roce vyšlo, a každý fanoušek fantastiky by jí měl dát alespoň jednu šanci.

  • Crowley, John: Malý, velký
  • Argo a Triton, Praha 2011
  • překlad: Adéla Bartlová
  • obálka: John Howe
  • 526 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
10. dubna 2012, Zbyněk Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Malý, velký

Malý, velký
399 Kč 359 Kč