Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Netvora: Bez paže, zato se zuřivým odhodláním, Marjorie Liu: Probuzení (Netvora 1)

Liu Marjorie : Netvora 01: Probuzení

Dnes budeme probírat komiksové křížence. Nejenže naší titulní hrdinkou je kříženec člověka se zvířetem a vlastně ještě něčím méně obvyklým, ale i její samotný svět je obsažen v komiksu, jenž sice vznikl díky obyvatelce Západu, ovšem jeho původ i forma jsou spojeny s Východem. Každopádně se mějte na pozoru! Netvora kromě exotiky přináší také běsnění a krveprolití.

Matriarchální lidská federace byla až donedávna ve válce s Arkaniky, hybridy mezi lidmi a zvířecími bytostmi Prastarými. Po ne zcela vyjasněné katastrofě byl uzavřen mír, ovšem nenávist stále trvá, nemluvě o zotročování Arkaniků lidmi. Maika Půlvlčice má být zrovna na začátku příběhu prodána. Ačkoli na první pohled neoplývá zvířecími rysy, je nápadná pahýlem levé paže a vytetovaným okem na hrudi. Naneštěstí si ji i s několika dětmi převezme paní Sofie, členka čarodějného řádu Kumaea, hlavní síly ve Federaci. Tzv. „čaromnišky“ pravidelně amputují Arkanikům tělesné části, aby z nich získávaly svou oblíbenou magickou substanci.

Maiko nečeká, až na ni padne Sofiina volba (he, he, he) a při útěku ze zajetí nejen, že nešetří krví Sofiiných žen, ale navíc se pouští do pátrání po tajemstvích z vlastní minulosti. Po mnoha brutálních střetech utíká s liščí dívkou Kippou a v doprovodu mnohoocasého mluvícího kocoura mistra Rena, pronásledovaná silami kumaeanské matky představené. Kromě ohromného vnějšího nebezpečí jí hrozí i to vnitřní. Maičino tělo skrývá něco daleko horšího než vlčí povahu.

Prvních šest svazků komiksové série Netvora, vycházející nyní v jednom svazku, má šanci nalákat několik různých druhů fanoušků fantasy. Grafický výraz kreslířky Sany Takedy zůstává věrný stylu jejích japonských soukmenovců. Pokud tedy máte rádi základní vizáž dospělejší mangy/anime a nebudou vám chybět jejich extravagantnější rysy, stane se komiks zcela určitě potěchou pro vaše oči. Nejde však pouze o kresbu jako takovou. Osvěžující je samotné prostředí, do něhož příběh zasadila hlavní autorka projektu Marjorie Liu. Svět, v němž se podíváme jak do nedotčené přírody, tak do měst se steampunkovou technologií, vám takřka určitě bude vyhovovat díky tradičnímu fantazáckému důrazu na romantiku, zvlášť se svou probleskující asijskou estetikou.

Marjorie Liu v pěti bodech

  1. Narozena v roce 1979 jako dcera taiwanského otce a matky evropského původu.
  2. Vystudovala práva.
  3. Ačkoli v mládí nečetla komiksy, považuje se za velkou fanynku X-Men, v jejichž světě se později odehrávala její kniha Dark Mirror a později čistě komiksové série jako Dark Wolverine nebo X-23.
  4. Její literární prvotinou byla kniha Tiger Eye, počátek urban fantasy cyklu Dirk & Steele.
  5. Za inspiraci k Netvoře označuje mimo jiné válečné zkušenosti svých prarodičů. Obdržela za ni cenu Hugo.

Jenže takové kulisy jsou rovněž spojeny s obdobím válečných zvěrstev a autorka nechce, abychom byť na minutu zapomněli, že vlastně čteme příběh o násilí a rasismu. Krom toho svůj příběh bere velmi vážně a po čtenářích chce totéž. Každopádně je těžké považovat Netvoru za pouhou zábavu, když se budeme muset hned ze začátku obrnit proti surovému zacházení s arkanickými vězni, a svět je nemálo znepokojivý i ve své fantastické rovině, neboť krajinou putují vpravdě titánští duchové Starých bohů.

Tíživá historie se podepisuje na celých národech i na povaze Maiky, nesoucí bolest ve svých vzpomínkách a jisté temné magické „dědictví“ ve snech. I když je v prvním svazku naše hrdinka převážně na útěku, syrové akční drama podnítí pozornost, stejně jako záhady probouzejí zvědavost. Děj je naštěstí navíc prokreslován flashbacky z nedávného i dřívějšího života Maiko, jejíž tvrdost a nepřístupnost je vyvážena postavami aspoň trochu přívětivějšího Rena a roztomilostí nevinné Kippy.

Sana Takeda v pěti bodech

  1. Japonka narozena roku 1977.
  2. Žije v Tokiu.
  3. Pracovala jako 3D designerka pro společnost SEGA, kde vytvářela modely postav sportovních atletů.
  4. Pro společnost Marvel kreslila komiksy jako X-Men, Občanská válka, Venom a Ms. Marvel. Ilustrovala také karetní hry.
  5. S Marjorie Liu poprvé spolupracovala na sérii X-23.

V podstatě každý fantastický element vám bude do určité míry povědomý, ale Liu je smíchala právě do takového materiálu, jaký nám dlouho chyběl, ať už v jakémkoli médiu a jenž má i svá specifika. Ansámbl postav je hned ze začátku ozvláštněn silným ženským elementem, jelikož autorka úmyslně stvořila příběh, kde mezi protagonisty i antagonisty převažují hrdinky. Počínaje druhou pasáží přináší každá kapitola na konci efektivní vysvětlení části světa skrze přednášku kočičího učitele Tam-Tama.

S Maikou Půlvlčicí se loučíme v momentě radikálního zvratu a víc než ona samotná jsme si vědomi nebezpečí, která se ji pokoušejí dostihnout. Důležitá pro nás je hlavně samotná temná cesta, jejíž poetiku budeme možná v budoucnu moci srovnat s příhodami albína Elrika, zaklínače Geralta, případně Guse z Berserka. Dark fantasy je bohatší o další nadějný epos!

  • Marjorie Liu: Probuzení (Netvora 1)
  • Crew, 2018
  • Překlad: Filip Škába
  • Obálka: Sana Takeda
  • 192 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
23. srpna 2018, Jiří Kábrt

Netvora 01: Probuzení

Netvora 01: Probuzení
499 Kč 449 Kč