Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nesmrtelnost nesedne každému, říká Philip Carter v Oltáři z kostí, Philip Carter: Oltář z kostí

philip-carter-oltar-z-kosti_full

I když se to zpočátku nezdá moc pravděpodobné, právnička Zoe a tajemný drsňák Ry dokáží vytvořit sehranou dvojku a při pátrání po pramenu mládí i filmu s nahranou vraždou procestují celý svět. Jak souvisí vražda J. F. Kennedyho, nemocné bezdomovkyně a mladého pastora? Pokud nesourodá dvojice brzy nenalezne odpovědi, oba zemřou. A možná právě proto, že ta řešení je najdou.

Napínavý špionážní thriller s fantazijní zápletkou z pera Philipa Cartera je skvělé čtení pro dlouhé podzimní večery. Oltář z kostí úspěšně navazuje na tradici konspirativních a špionážních románů Dana Browna (Andělé a démoni, Šifra mistra Leonarda) nebo Roberta Ludluma (Bourneovo ultimátum, Agent bez minulosti, Protokol Sigma). O jejich oblibě a kvalitě svědčí i to, že mnoho z nich bylo též zfilmováno.

Napít se z pramene tajemství může být smrtící

Právnička Zoe pomáhá ženám v těžkých situacích. Brzy však bude potřebovat sama zachránit, protože v zavražděné ženě bez domova poznává dávno oplakanou babičku. Odkazem mrtvé jsou totiž stopy, jež by měly Zoe přivést až k Oltáři z kostí. Ta však netuší kde jej hledat, co to vlastně je, ani jak se vyhnout vrahům, kteří ji pronásledují. Pokud na vše co nejdříve nepřijde, nedočká se šťastného konce a přitom navíc nesmí podlehnout citům k šaramantnímu agentovi Ryovi, který sám ukrývá stejně nebezpečné tajemství. Zoe nesmí věřit nikomu.

Cesta kolem světa za tajemstvím

Přestože se jedná o Carterovu literární prvotinu, není to na její úrovni téměř znát. Jako v ostatních obdobných příbězích jsou hlavní hrdinové hnáni svými pronásledovateli i pátráním po celém světě a prchají před KGB, CIA i mafií. Mrštně jim unikají, získávají nové a nové stopy k odhalení ukrytého pramene mládí a zároveň se snaží rozmotat záhadný propletenec kolem vražd jejich blízkých a kolem pověstí, jež ukrývali.

Postupně odhalují neuvěřitelné souvislosti mezi úmrtími nejslavnějších postav americké historie a tajemného Oltáře. Zjišťují, že ani osudy vězňů sovětských gulagů, spojených s pramenem věčnosti, zdaleka nekončí na Sibiři. Čtenáři je odhalována nepravděpodobná souvislost mezi rodinnými příběhy Zoe i Rye a nic není příliš vzdálené v místě a čase, aby nemohlo ovlivnit jejich přítomnost.

Konec pátrání neznamená konec nesnází

Fanoušek obou hlavních představitelů se třese při jejich téměř kouzelnických únicích, ale naštěstí jejich neočekávaní přátelé a pomocníci občas jakoby spadnou z nebe. Na druhou stranu je pravda, že dobře zvolené profese a zázemí obou hrdinů skýtají mnoho dobře využitých možností. Pokud by Zoe byla jen právnička, která se specializuje na pomoc ženám, asi by po několika prvních útocích vyvěsila bílou vlajku.

Philip Carter v pěti bodech

  • právník, spisovatel a úředník armády Spojených států
  • narodil se v roce 1975
  • navštěvoval Kalifornskou univerzitu, kde v roce 1997 získal titul bakaláře a v roce 2004 doktora práv
  • se psaním začal pro blog Washington Post a přispíval i do mnoha dalších (New York Times, Wall Street Journal nebo Chicago Tribune)
  • knihou Oltář z kostí debutoval

Kdyby Ry nebyl členem speciální jednotky, asi by nedokázal tak dlouho a obratně chránit sebe i sympatickou dceru šéfky ruské mafie v San Francisku. Neměl by tolik jemu zavázaných přátel po celém světě a cesta dobrodružného páru by s nálepkou teroristé skončila v polovině. Občas by jeho možnosti a styky nepřipomínaly amerického Jamese Bonda, spolupracujícího s Indiana Jonesem v sukních. Musel by hodit ručník do ringu.

To je však přesně důvod, proč je příběh tak čtivý. Proč akce střídá akci, honička v autě následuje stíhání na lodi, jež končí únikem vzduchem. Proč se ústřední dvojice pohybuje přes hranice států i světadílů. Proč dokáže být kniha plná zvratů a nutí čtenáře hltat stále další stránky. Přestože jej občas napadne, že tohle bylo trochu přehnané a tamto už by přece jen neměli zvládnout tak lehce…

Pár nesrovnalostí nezpůsobí rozpad konceptu

V příběhu Oltáře z kostí je občas patrná neobratnost, s jakou autor zpracovává některé vedlejší dějové linie, aby pasovaly k těm hlavním, a sem tam se vyskytne logická křečovitost, jež nezapadá do vyprávění. Přesto příběhu neškodí a nepůsobí nijak rozkladně. Další, co čtenáři možná trochu naruší spokojenost, je jistá povrchnost vyprávění. Hlavní postavy sice brázdí povrch velké části světa, ale nějak to nepůsobí příliš věrohodně.

Některá dobrodružství působí trochu nedotaženě, protože nepřinášejí pohled do příliš velké hloubky. Na druhou stranu to ale ke čtenářově spokojenosti stačí a ději neubližuje. Vzhledem k nezkušenosti autora je vyprávění pozoruhodně celistvé, čtivé a v podstatě bez hluchých míst. To je mnohem více, než se dá o jiných příbězích říci. Nakonec jediným problém může být, že tato kniha čtenářům příliš dlouho nevydrží a vzhledem k závěru se těžko dočká pokračování.

  • Philip Carter: Oltář z kostí
  • Euromedia Group, k. s. – Knižní klub, 2012
  • překlad: Štěpán Jindra
  • obálka: Emil Křižka
  • 576 stran, 349 Kč
26. prosince 2012, Olga Buriánková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).