Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nepřítel vašeho nepřítele vás může zabít stejně snadno, Jamie Sawyer: Odpadlík (Věčná válka 01)

E0A0E989-CC5F-4A1B-9ACD-6CE735D07E63

Válka s Krelly je minulostí. Pořád byste si tyto emzáky nepozvali na oslavu narozenin (aspoň ne vlastních), ale minimálně teď nehrozí, že by lidstvo čelilo takhle nebezpečnému protivníkovi. Ne, lidé si vystačí sami. A přes všechny hlasy volající po snižování výdajů na zbrojení (a ukončení projektu duplikantů) se ukazuje, že když někde operuje nebezpečná teroristická organizace, je dobré mít po ruce pár geneticky upravených supervojáků. Jen tak pro jistotu.

Keira Jenkinsová bojovala bok po boku s legendárním Lazarem. A protože se jí povedlo přežít, dostala za odměnu vlastní jednotku. Co na tom, že jsou všichni zelenáči? Od dcery vlivného politika, který by celý program duplikantů nejraději zrušil, až po trestance, který narukoval jen proto, aby se dostal z gulagu. S trochou času a snahy by se ze všech stali opravdoví vojáci. Jenomže čas je, na rozdíl od nepřátel, přesně tím, co Jenkinsové chybí.

Po zdánlivě jednoduché misi, která se přímo katastrofálně zvrtne, dostane její jednotka na první pohled naprosto triviální a nudný úkol. Z toho se poměrně brzy vyklube operace tajné služby, což v překladu znamená sebevražedná mise s téměř nulovou šancí na úspěch. Vypadá to, že Krellové vyklidili pozice ze seznamu největších nebezpečích pro lidstvo jen proto, aby jejich místo zaujala tajemná organizace s velice chytlavým programem, jehož jediným bodem je zlikvidovat všechny a všechno, co se neslučuje s jejich představou dokonalého světa.

Jamie Sawyer ve čtyřech bodech

  1. Narodil se roku 1979 v Newbury, Berkshire.
  2. Vystudoval právo na University of East Anglia v Norwichi.
  3. Pracuje jako advokát se zaměřením na trestní právo.
  4. Jeho oblíbenými sci-fi autory jsou Robert Heinlein a Joe Haldeman.

Existují situace, kdy si spojence nemůžete vybírat. Například když se nacházíte daleko od domova, neustále se vás někdo snaží zabít, a nejbližšími posilami jsou Krellové. Pro ně má ovšem spojenectví trochu jiný význam než pro lidi. A tak se může až příliš snadno stát, že poručík Jenkinsová bude mít víc cílů než nábojů. Nepomáhá tomu ani skutečnost, že její velící je zpravodajský důstojník, který informacemi zrovna neplýtvá. V jeho podání heslo „všechno v pravý čas“ v podstatě znamená, že všechna důležitá data se k jednotce dostanou někde mezi druhým a třetím zásobníkem. To sice značí, že se čtenáři mohou těšit na spoustu akce, ale hrdinové z toho moc nadšení nebudou.

Odpadlík je perfektním důkazem, že ve světě Jamieho Sawyera neexistuje nic jako šťastně až do smrti. Autor se tentokrát o něco víc soustředí na celou bojovou jednotku a v průběhu knihy se ji snaží co nejlépe představit čtenářům, aniž by přitom jakkoli slevil z rychlého tempa vyprávění. Rozdíly mezi jednotlivými protagonisty jsou možná trochu stereotypní, ale tato charakterová nesourodost funguje na výbornou. Kdo ještě neměl tu čest s předchozí trilogií, nemusí během čtení této knihy dlouze hledat na wikipedii, všechno podstatné je zde jednoduše a stručně vysvětleno. A přes všechna tajemství a záhady, které autor schoval mezi akci, hlášky a další akci, tady nejde o nic většího než o poctivou sci-fi na jeden, dva večery.

  • Jamie Sawyer: Odpadlík (Věčná válka 01)
  • Fantom Print, 2022
  • Překlad: Tomáš Slavík
  • Obálka: Ben Zweifel
  • 320 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 244 Kč)
23. listopadu 2022, Tomáš R. Tokoš

Věčná válka 1 - Odpadlík

Věčná válka 1 - Odpadlík
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 244 Kč