Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Neoriginální, zato realistická dystopie Útěk z teritoria smrti. Dokáže Tom Isbell překvapit?, Tom Isbell: Útěk z teritoria smrti

Isbell Tom: Útěk z teritoria smrti

Omega byla všeho počátkem, dnem, který všechno změnil. Země je na pokraji zkázy, a lidstvo na pokraji vyhynutí. Spojené státy americké zanikly, místo nich vláda vytvořila nový státní útvar nesoucí název Republika Pravá Amerika. Demokracie neexistuje a lidé jsou rozdělní do přeživších táborů. Dělení není spravedlivé, najdeme tábory dvojčat, ozařovaných, lidí s jinou barvou pleti.

Nový státní útvar se zprvu tváří mile, bohužel to tak není. Za idilickou Republikou Pravá Amerika se skrývá něco mnohem horšího a tvrdšího. Hlavním pilířem režimu je rozdělení obyvatel na tábory, což není nic lehkého ani příjemného – představte si například tábor tělesně postižených chlapců, kteří nikdy neviděli živou dívku, tedy až na zvláštního hocha Knihu. Samozřejmě. Oddělování obyvatel také přináší spoustu otázek. Žijí nějací lidé i mimo tábory? A jak se stát mužem v hnědé košili, kteří hlídají tábory? Teenageři v táborech chtějí znát okolní svět. Ovšem jedinou možností je útěk.

Tom Isbell stvořil sice nepříliš originální (však podobných dystopií už tu bylo…), ale zato reálný svět. Kdo ví, co bude za pár let? Možná taky budeme roztřídění do táborů podle barvy kůže, zdravotního stavu, pohlaví, věku nebo čehokoliv jiného.

Tom Isbell v pěti bodech

  1. Narodil se 8. prosince 1957.
  2. Isbrll není jen spisovatel, ale také herec a pedagog.
  3. V současnosti pracuje jako profesor na Univerzitě Minnesota.
  4. Je ženatý s učitelkou a herečkou Pat Isbell.
  5. Působil v několika slavných amerických seriálech, například po boku Sarrah Jesiccy Parker.

I postavy zvládl autor na výbornou. Čtenář se s nimi sžije téměř okamžitě, neboť s nimi bude prožívat chvíle štěstí, napětí i strachu. Přesto lze autorovi vytknout, že do Útěku z teritoria smrti přidal až příliš romantiky. Jedna z hlavních hrdinů, Hope, se po jediném setkání nemůže zbavit myšlenek na hocha Knihu a opačně. Láska sice k dystopiím patří, ale pokud zastiňuje logiku příběhu, zavazí – vždyť místo toho, aby Hope řešila jak přežít, myslí na Knihu.

Jako jeden ze způsobů, jak čtenáři přiblížit protagonisty autor zvolil i styl vyprávění. Zatímco hlavní hrdina Kniha vypráví své kapitoly z pohledu první osoby, Hope sledujeme z pohledu osoby třetí. Takové odlišení by ale mohlo některým čtenářům naopak vadit, protože třetí osoba Hope spíše snižuje šance na to, aby se do ní člověk vcítil.

Podle dostupných informací by Útěk z teritoria smrti měl být prvním dílem chystané trilogie. Uvidíme tedy, jak se s tím autor popere, protože kniha by dost dobře mohla fungovat i samostatně. Třeba nás ale Isbell překvapí a další dva díly nebudou pouze umělým natahováním příběhu.

  • Tom Isbell: Útěk z teritoria smrti
  • Yoli, 2015
  • překlad: Lumír Mikulka
  • obálka: Ivan Brůha
  • 312 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
29. února 2016, Kamila Margietová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Útěk z teritoria smrti

Útěk z teritoria smrti
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč