Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Některé záhady jsou od toho, aby zůstaly nevyřešeny, Stephen King: Colorado Kid

King Stephen: Colorado Kid

Když se na pláži odlehlého ostrova najde mrtvé tělo muže, který do Maine přijel z neznámých důvodů, náležitě to namotivuje investigativní práci dvou místních novinářů. Co policie dokáže mávnutím ruky označit za nešťastnou náhodu, případně podivnou sebevraždu, to se dva žurnalisté rozhodnou uvést na pravou míru. Proč by totiž muž označovaný jako Colorado Kid jezdil do takového zapadákova, když existuje spousta zajímavějších míst, kde skončit se životem?

Jak plyne čas, nabalují se na záhadné úmrtí další a další otázky. Až je celý případ zamotanější než gordický uzel. Takže nakonec jde spíš o velmi slibného kandidáta na nejnepravděpo­dobnější událost století. Po nějaké době se o celé záležitosti přestane psát (když ostatně není ani o čem) a následně i mluvit. Z Colorado Kida se stane místní legenda. Součást folkloru. Něco jako příběh z anglických duchařských historek.

Jenomže po pětadvaceti letech přijíždí na ostrov mladá studentka, aby se od svých mnohem zkušenějších kolegů naučila něco o opravdové práci v maloměstském plátku. Jakmile se dostatečně rozkouká a přizpůsobí se prostředí (takže minimálně před turisty by dovedla předstírat, že je místní), rozhodnou se s ní mentoři podělit o ty nejzáhadnější příběhy jejich bohaté novinářské kariéry. A nejvíc prostoru samozřejmě věnují záhadě největší – smrti Colorado Kida.

Stephen King v pěti bodech

  1. Narodil se 21. 9. 1947 v Portlandu ve Spojených státech.
  2. Vystudoval angličtinu a tvůrčí psaní, ale protože dlouho nemohl najít práci, psal povídky do pánských časopisů.
  3. Debutoval v roce 1973 románem o telekineticky nadané středoškolačce Carrie.
  4. Některá svá díla psal pod pseudonymem Richard Bachman.
  5. Mnoho jeho prací bylo zfilmováno, například Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle či Pytel kostí.

Stephen King je známý svými komplikovanými, pečlivě promyšlenými zápletkami. V této knize ale nejde o typické rozplétání zamotaných nitek. Mistr vypravěč zde nejlépe demonstruje to, co ho poslední léta motivuje k psaní: samotná radost z vymýšlení příběhů. Tento konkrétní je svým způsobem „pouze“ příběhem o příběhu. Vyšetřování tajemné smrti již dávno skončilo (jak oficiální, tak i to novinářské), a tak se nelze divit, že záhada přežije i nějakých sto sedmdesát stran knihy. Ostatně oba staří žurnalisté několikrát v průběhu děje varují, že na konci tohoto tunelu se nesvítí. Čtenáři, kteří by snad jejich varování chtěli brát na lehkou váhu, budou z autorova přístupu zklamáni. King nicméně drží své slovo.

Colorado Kida tak nelze brát jako klasický román. Spíš je obrazem maloměstského vyprávění a mnohem důležitější než samotná záhada je zde atmosféra. Ta v sobě spojuje jak tradiční Kingův smysl pro detail a historii jednotlivých postav, tak i kontrast mezi mladou novinářkou a jejími dvěma starými kolegy. Je zde přitom patrný autorův neutuchající zájem o otázky stárnutí, nostalgického vzpomínání a jistého smíření se s vlastním životem.

Stephen King dokazuje, že umí vyprávět, aniž by přinesl (zdánlivě) jednoznačnou odpověď. S trochou nadsázky se dá říct, že hlavní devizou této knihy není samotný zločin, nehoda či sebevražda, ale setkání generací, z nichž ta starší má spoustu příběhů, které svou neukončeností nikomu nestojí za zaznamenání. Otázkou je, zda by se autor s podobným tématem dovedl vytasit i před třiceti lety. Colorado Kid tak sice nepatří mezi stěžejní díla krále hororu, jako literární jednohubka nicméně funguje víc než dobře.

  • Stephen King: Colorado Kid
  • Beta – Dobrovský, 2017
  • Překlad: Linda Bartošáková
  • Obálka: Glen Orbik
  • 182 stran, 199 Kč (v eshopu Fantasye již za 179 Kč)
8. prosince 2017, Tomáš R. Tokoš

Colorado Kid

Colorado Kid
Vložit do pytle na zboží  Koupit 199 Kč 179 Kč