Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Některé věci se mohou stát pouze v Ostravě, Petra Slováková: Pán čarodějů (Střípky času 2)

Slováková Petra: Střípky času 02: Pán čarodějů

Není to tak dávno, co by Janu ani nenapadlo, že by mohla pracovat pro policii. A najednou je členkou speciálního oddělení zaměřujícího se na magii. Ani Petr by nikdy nevěřil, že se stane posilou policejního týmu. Teď je z něj externí posila a znalec místních gangů čarodějů.

Mohl to být klidný život. Jana se umí vracet v čase a Petr platí za velmi silného čaroděje, kterého něco jen tak nerozhodí. S takovými schopnostmi by měla být Ostrava příjemným místem pro existenci. Jenomže oba za sebou nechali příliš mnoho nevysvětlených záhad z předchozího dílu, takže na žádný odpočinek nemají nárok. Navíc, speciální oddělení policie v Ostravě možná nedisponuje širokým personálním zázemím, ale i tady ví, jak poprosit o spolupráci takovým způsobem, že „ne“ neplatí za odpověď. A tak je Petr nucen vrátit se zpátky ke svým. Jenomže už ne jako pravá ruka šéfa, nýbrž jako sám velký boss. Jedině tak totiž dokáže splnit velmi odvážný úkol, který mu jeho noví nadřízení přidělili. A ačkoli jsou všichni čarodějové extrémně nebezpeční, mnohem závažnější pro Petra a Janu bude, jak se poperou se svým vztahem.

Petra Slováková v pěti bodech

  1. Narodila se roku 1987 v Ostravě.
  2. Je velmi známou představitelkou steampunkové komunity v ČR.
  3. Vystudovala Mendelovu univerzitu v Brně.
  4. Debutovala povídkou Kóma v časopise Pevnost.
  5. Její tvorba se často objevuje i v zahraničních sbornících.

Pokud se Petr těšil, že usmrcením svého pána se zbaví starého života, spletl se. Jako dobrého zabijáka čarodějů ho strážci zákona částečně proti jeho vůli použijí k tomu, aby i nadále zabíjel čaroděje. Ale protože u policie to přeci jen chodí trochu jinak než v čarodějnickém gangu, může dle Petr dle libosti zatěžovat svůj smysl pro sarkasmus a sem tam je mu i dovoleno stěžovat si na nefér zacházení. Je obtížné zvyknout si na to, že se ho ne všichni snaží zabít.

Naneštěstí pro oba hrdiny je Ostrava ještě stále plná nevyřešených záhad z předchozí knihy, takže si o nějakém klidu mohou nechat jen zdát. Jak se Petr stal čarodějem? Proč je jeho vztah k Janě tak komplikovaný? Jak dlouho trvá, než se po smrti velkého šéfa jeho údajně dobře vedená organizace rozuteče na všechny strany? Kdo je tajemný čaroděj, který se snaží Petra zabít? A proč je Ostrava nejmagičtějším městem v republice, když zároveň neplatí za příliš atraktivní policejní post?

Autorce se povedlo opět o něco prohloubit charaktery hlavních postav a dobarvit poměrně zdařile vykreslený svět plný magie. Motivace jednotlivých hrdinů neplave na vodě a je více či méně pevně ukotvena v logice příběhu. Jelikož se jedná o pokračování, nejsou některé inspirace jinými románovými sériemi tak patrné a je snazší nemyslet na původní díla a soustředit se na aktuální děj. Nutno podotknout, že všechno je namixováno s rozmyslem, takže nic vyloženě nevyčnívá. Dokonce i skutečnost, že hlavní hrdina používá magii, která vyžaduje časté svlékání trička, nijak neodvádí od čtení. Když už je řeč o magii, možnost měnit se v různá zvířata a používat tetování ke kouzlení spolu se schopností pohybovat se zpět v čase, a rychle se tak poučit z vlastních chyb, tohle všechno funguje perfektně. Magický svět Petry Slovákové má zároveň svá omezení v jasně definovaných pravidlech, která lze občas lehce ohnout, ale každá moc má svou cenu.

Prostředí je již známé, protagonisté též. Protože předchozí události se neodehrávaly ve vakuu, došlo ke změnám, na něž je třeba reagovat. Co se předtím povedlo jen s vypětím všech sil je třeba ve druhém díle násobit. Sázky jsou vyšší, riziko nepředstavitelné. Všechno je připraveno pro napínavý děj plný akce, vtipných hlášek a občasných popkulturních poznámek. Bohužel, napětí se do knihy nedostalo. Neustále je sice naznačováno, co všechno se děje, nicméně zároveň je poměrně brzy jasné, že se to většinou bude odehrávat mimo vyprávění. Ty nejdůležitější události se stanou jen tak mimochodem a když má dojít na závěrečný střet, který má rozhodnout o životě a smrti všech zainteresovaných, najdou si protagonisté dvě strany na diskusi o tom, proč je jejich kolega nešťastný a jestli už si našel holku.

Pán čarodějů staví na zajímavé kombinaci často užívaných nápadů a na rozdíl od spousty jiných knih s nálepkou young adult zvládá vykreslit charaktery postav uvěřitelným způsobem. Naneštěstí je tento potenciál pohřben pod struskou nepodstatností.

  • Petra Slováková: Pán čarodějů (Střípky času 2)
  • Host, 2020
  • Obálka: Braňo Matis
  • 520 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
24. března 2021, Tomáš R. Tokoš

Střípky času 02: Pán čarodějů

Střípky času 02: Pán čarodějů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč