Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ne vše z podzemí by se mělo vytahovat na světlo, Marie Domská: Sivá krev

siva krev

Elfové jsou od toho, aby se hádali. Jak jinak lze fantasy světy zaplnit různými druhy nesmiřitelných nepřátel se špičatýma ušima? Ve Středozemi jistý syn temného elfa přivodil pád Gondolinu (což snad není spoiler). Ve světě Warhammeru zase žijí opravdu temní elfové. Ti slouží krutým bohům, jsou vždy připraveni ke zradě a s oblibou jezdí na ochočených ještěrech. Marie Domská představuje jinou verzi elfů. Říkají si sivové, slouží kruté bohyni, jsou vždy připraveni ke zradě a s oblibou jezdí na ochočených ještěrech. Naštěstí Gondolin to má definitivně za sebou.

Princ Esmedill ví, jak se pohybovat mezi hady. Musí, protože jsou všude. Hadí bohyně, hadí kněžky (hadí bohyně), hadí jedy, hadí tetování, hadí sochy (a sochy hadí bohyně samozřejmě). Občas se někde mihne i plaz, což je poměrně vítané zpestření. Esmedill vyrostl v mimořádně krutém prostředí, kde ukázat sebemenší slabost znamená stát se potravou pro hady. Přesto mu tento způsob života není vlastní. Chtěl by uniknout všem těm intrikám, popravám, zotročování a zabíjení. Jenom netuší, jak toho dosáhnout. Naštěstí se má zúčastnit nájezdu na povrch, kde žijí obyčejní lesní elfové. Princ ví, že jako následník trůnu představuje ideální terč pro ambiciózní rody. Očekává zradu a dočká se jí. Ne však smrti, protože teď jeho pouť za lepší existencí teprve začíná. A pokud existuje možnost, jak se zbavit hadí bohyně, určitě na ni přijde. Anebo mu s tím někdo pomůže.

Marie Domská v pěti bodech

  1. Narodila se roku 1982.
  2. Pracuje jako učitelka angličtiny na střední škole.
  3. Její povídky se objevují v časopisech XB-1 a Pevnost.
  4. Má za sebou několik úspěchů v literární soutěži Cena Karla Čapka.
  5. Žije v Černé Hoře nedaleko Brna.

Esmedill je do jisté míry tragickým hrdinou. Na povrch musí, jde o jeho povinnost. Do elfské léčitelky se též musí zamilovat, neboť jinak by spolu nemohli utéct do hor a začít nový život. Stejně tak je třeba, aby se rozhodl vrátit domů, siví elfové si totiž zaslouží stejnou svobodu (ale nejspíš už ne léčitelky). Postupně zjišťuje, že nápad zachránit pouze někoho není dobrý a měl by zachránit všechny. Krom těch, které jeho milovaná hadí kněžka (lesní elfové do podzemí nesmí) označí jako nehodné. A kdykoli hrozí, že by si to mohl celé rozmyslet, objeví se někdo, kdo ho v ději postrčí dál. Tajemný půlelf, hadí kněžka, někdo z rodiny, případně záhadný otrok, který Esmedilla potřebuje dostat k závěrečnému odhalení, v jehož důsledku není o pár stran později o čem psát.

Marie Domská dala dohromady příběh, který drží pohromadě pouze síla tištěného slova a měkké vazby. Střídání er-formy a ich-formy ve dvou vyprávěních spíše mate. Ano, pokud princ zrovna ve zkratce prozradí, co se stalo, ušetří tím autorka spoustu zbytečných slov. Jenomže zároveň tím čtenáře připraví o možnost jakkoli se sžít s jednotlivými postavami. Ostatně málokterá osoba zde vystupuje ze stínu své primární (a jediné) role. Pro čtenáře tak může být obtížné orientovat se, a to ani nemusí zabloudit do některého z podzemních měst. Sivá krev je debut, který nechává otázku autorčina literárního potenciálu trestuhodně nezodpovězenou.

  • Marie Domská: Sivá krev
  • Host, 2023
  • obálka: Karel Pavlus
  • 339 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
19. ledna, Tomáš R. Tokoš

Sivá krev

Sivá krev
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč