Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ne každý se superschopnostmi se musí stát superhrdinou, V. E. Schwabová: NeObyčejní

Schwabová V. E.: Neobyčejní

Knihy V. E. Schwabové v Česku vycházejí jako na běžícím páse a dělí se o ně hned dvě nakladatelství. Do knihkupectví nyní dorazila i autorčina novinka pro dospělé, ve které se stírá hranice mezi dobrem a zlem a která se vůbec nepodobá běžným příběhům o superhrdinech. Pohled do temných hlubin lidské duše, touha po odplatě za provedenou zradu a nadpřirozená moc… Jak si Victor a Eli povedou oproti svému čarodějnému kolegovi Kellovi z Temnější tváře magie?

Přátelství má velmi blízko k nenávisti. Své o tom ví Eli a Victor, kteří bývali před deseti lety dobrými přáteli, kteří studovali na stejné škole. Brzy ale vše zhořklo. Zahrávat si se smrtí totiž není nejlepší nápad, jak posílit vzájemné vztahy. Po strašlivé tragédii, která oba dva muže změní, nabírá jejich život zcela nový směr. Jsou z nich totiž NeObyčejní, po kterých oba tak zuřivě pátrali.

Eli z incidentu vychází jako vítěz, Victor končí ve vězení. Po deseti letech se konečně dostává na svobodu a potkává další dívku, která patří k NO. Victorovi v žilách proudí jen jediné – touha po pomstě. Dokáže bývalého přítele najít a potrestat ho za zradu, které se Eli kdysi dopustil? Je vůbec možné zranit někoho, kdo se dokáže okamžitě zahojit a pohání ho víra ve vlastní nepřemožitelnost?

Superhrdinové trochu jinak

Americká fantasy autorka V. E. Schwabová (pseudonym Victorie Schwabové) zasadila děj svého příběhu do našeho reálného světa a přimíchala do něj i nadpřirozené schopnosti, jejichž původ se ale na rozdíl od jiných děl v tomto žánru rozhodla vysvětlit čistě vědecky, konkrétně experimenty s prožitky blízkými smrti. Kniha tak získává komiksový nádech, který čtenáři mohou velmi dobře znát například z komiksů či filmů od Marvelu. Výjimečnost NeObyčejných ale spočívá v tom, že autorka boří klasickou představu kladných superhrdinů a poukazuje na to, že ne vždy musí získaná moc nutně vést k hrdinství.

Kniha tak získává úplně nový, daleko krutější a nelítostnější nádech, který by mohl vadit čtenářům se slabší povahou. Autorka se s ničím nemazlí a píše velmi realisticky. Žádné růžové brýle. Nevyhýbá se násilí, vraždě (dokonce i masové) či psychologickému vydírání. Přátelé se obrací proti sobě, stejně jako členové vlastní rodiny. Autorčina velká fantazie se spolu s jejím vytříbeným a velmi čtivým stylem psaní projevuje i zde.

Co se stalo v minulosti?

Velký důraz autorka vložila na rozvoj charakterů postav, hlavně po psychologické stránce. Jelikož je příběh vyprávěn střídavě ze současnosti a z doby před 10 lety, má čtenář možnost sledovat, jak se postavy postupně vyvíjely a co je ovlivňovalo. Jednou z předností hlavních hrdinů je to, že nejsou černobílí – působí velmi realisticky a autorka nastínila i jejich hlavní motivy k tomu, co udělali. Příjemným bonusem je i grafické zpracování knihy, ať už se jedná o povedenou obálku, zajímavě zpracované začátky nové části příběhu či barevně ladící látková záložka.

Victoria Schwab v pěti bodech

  1. V českém překladu jí mimo NeObyčejných zatím vyšlo 7 knih.
  2. Tvrdí o sobě, že má toulavé boty.
  3. Nejrůznějším příšerkám ze svých knih vdechuje život v kavárnách v Nashvillu a s čajem v ruce.
  4. Ráda se prohání po Paříži.
  5. Je ale šťastná, když se může vrátit zpět do anglických kopců.

NeObyčejní měli být původně samostatně stojící knihou, autorka se ale rozhodla příběh zakomponovat do dilogie, jejíž druhý díl by měl v zahraničí pravděpodobně vyjít příští rok. Film by se měl s největší pravděpodobností dočkat i filmové adaptace, na scénáři by se měl podílet Alaxander Felix.

NeObyčejní nabízí příběh s netradičním pohledem na superhrdiny a na tu „odvrácenou stranu“ moci. Ideální kniha pro milovníky strhujících a napínavých příběhů, kteří mají rádi promyšlené charaktery postav a nevadí jim nějaká ta krev.

  • V. E. Schwabová: NeObyčejní
  • Argo, 2017
  • překlad: Lukáš Houdek
  • 368 stran, 358 Kč (v e-shopu Fantasye již za 322 Kč)
6. června 2017, Kateřina Kopišťová

Neobyčejní

Neobyčejní
Vložit do pytle na zboží  Koupit 358 Kč 322 Kč