Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Navštivte ostrov, jehož osud poznamenal celou historii Středozemě, J. R. R. Tokien: Pád Númenoru

pad numenoru

Na první pohled se může zdát, že Tolkien nerad nechával čtenáře v napětí, a proto jim závěry svých příběhů prozradil již v názvu. Pád Gondolinu, Pád Númenoru, Návrat krále… Na opravdu dobrý konec se vyplatí si počkat. Ale aby mohl přijít, musí nejprve samotný Eru potopit nejkrásnější ostrov obývaný lidmi.

Nejprve to nejdůležitější: tato kniha nemá děj. Tedy, nemá ucelený děj, což je nesmírně smutné, neboť střípky, které Brian Sibley uspořádal (a které mimochodem často vychází z excelentní práce Christophera Tolkiena), poskytují fascinující pohled do dějin Númenoru. A to od založení, přes budování mocného království až po nevyhnutelný konec pod hladinou. Nechybí výčet králů a královen s popisem těch nejdůležitějších událostí, které se za jejich vlády staly. A protože často jde o události odehrávající se ve Středozemi, dostává se čtenářům stručná historie Druhého věku. O to smutnější je, když se dary dané lidem (jak Númenor, tak smrtelnost) promění v prokletí.

J. R. R. Tolkien v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1892 na území dnešní Jihoafrické republiky.
  2. Vystudoval na Oxfordu, kde později působil i jako profesor.
  3. Jeho nejslavnějším dílem je románová trilogie Pán prstenů.
  4. Ačkoli sepsal mnohem víc příběhů ze Středozemě, většinu z nich nedokončil a byly vydány až posmrtně díky jeho synovi Christopherovi.
  5. Zemřel roku 1973 v Británii.

Nejucelenější příběh pojednává o Aldarionovi a Erendis a jejich komplikovaném vztahu, který nejenomže končí odcizením a nástupem první vládnoucí královny, ale zároveň dobře ilustruje rozdíly mezi númenorskými muži a ženami. Zatímco on miluje moře a podniká dlouhé plavby daleko od ostrova (avšak nikdy příliš daleko na západ), ona je nucena na něj čekat. Postupem času se její láska promění v nenávist vůči všem mužům a je vcelku jedno, že Aldarion během svých výprav naváže přátelství a spojenectví s Gil-Galadem z Lindonu. Vzhledem k faktu, že Aldarionova dcera se po nástupu na trůn do pomáhání elfům ve Středozemi zrovna nehrne, nabízí se otázka, o kolik by byl boj se Sauronem snazší, kdyby tento příběh skončil šťastněji. Na druhou stranu, lze vůbec potomkům prvního vládce ostrova vyčítat lásku k moři? A existuje snad něco jako věčná spokojenost? Nebyly tedy pozdější nárůst arogance vůči lidským obyvatelům Středozemě a zoufalá snaha získat nesmrtelnost neodvratitelnými skutečnosti vedoucími až k tragédii?

Ne nadarmo se několikrát zmiňuje, že Númenor je Tolkienovou Atlantidou. A svým způsobem je skoro dobře, že autorův způsob psaní znamenal, že jediné dokončené příběhy představují ty ze Třetího věku. Díky tomu se vše odehrávající se před Hobitem ještě více blíží k polozapomenutým mýtům dávných dob.

Je fascinující pročítat si místopis ostrova a procházet si poznámky zobrazující, jak se Númenor v mysli autora měnil a rostl. Ve spojení s dokonalými ilustracemi Alana Lee je Pád Númenoru knihou, která by neměla žádnému fanouškovi Tolkiena chybět.

  • J. R. R. Tolkien: Pád Númenoru
  • Argo, 2023
  • obálka: Alan Lee
  • překlad: Stanislava Pošustrová-Menšíková
  • 328 stran, 498 Kč (v e-shopu Fantasye již za 448 Kč)
16. března, Tomáš R. Tokoš

Pád Númenoru

Pád Númenoru
Vložit do pytle na zboží  Koupit 498 Kč 448 Kč