Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Navštivte dokonalou společnost, vytvořte na okamžik Dokonalý pár, Ally Condieová: Dokonalý pár (Matched 1)

Condieová Ally: Matched 1 - Dokonalý pár

V dokonalém světě na nikoho nečekají žádné nejistoty. Vše určují správci pomocí vědy a oni se nepletou. Vyberou ideální práci. Najdou perfektního partnera. Na den přesně určí, kdy zemřete. Vypadá tak dokonalost? Pokud ano, jak vysoká bude cena za porušení pravidel?

Cassie žije v bezchybném světě a nikdy nepochybuje o správnosti rozhodnutí, které správci učiní. Její víra je ale otřesena, když při slavnostním seznamovacím banketu, kde jí má být určen životní partner, dojde k chybě. Cassie začíná být zmatená a po smrti jejího milovaného dědečka se ukáže, že semínko pochybností už v ní pevně zakořenilo. Začíná prohlížet srze bublinu, ve které ji společnost vězní. A po několika zásadních rozhodnutích, která učiní, už není cesty zpět.

Dokonalý pár se na první pohled jeví jako klasická dystopie a při druhém pohledu je patrné, že klasickou dystopií skutečně je. Byla válka a lidstvo, které ji přežilo, vybudovalo nový, dokonalý stát. Neexistují v něm omyly. Vše, počínaje sny a konče množstvím zkonzumovaného jídla, je monitorováno, kontrolováno a určováno společností. Tu Ally Condieová dopodrobna vykreslila, takže čtenář je nejen dokonale obeznámen s tím, jak celý systém funguje, ale lehce si na vlastní kůži představí, jaké by bylo žití v takové „dokonalé“ společnosti doopravdy.

Kromě toho světa se autorka i velice dobře poprala s popisy postav, které působí naprosto reálné, každá má své klady i zápory a není problém se s nimi plně ztotožnit. Nejlepší spád kniha nabírá ve chvíli, kdy Cassie začne poprvé pochybovat a postupně zjišťuje, že vše není tak, jak společnost tvrdí a že není jediná, kdo si tu skutečnost uvědomuje. Od prvních pochyb až k bodu zlomu uplyne mnoho vody, ale díky výbornému a živému stylu autorky lze cítit každou změnu atmosféry na vlastní kůži, počínaje nervozitou, staženým žaludkem a radostným bušením srdce konče.

Ally Condieová v pěti bodech

  1. Původně pracovala jako učitelka angličtina na SŠ.
  2. Žije v Utahu, kousek od Salt Lake City.
  3. Dokonalý par je její prvotina.
  4. Ihned po vydání se Dokonalý pár v USA zařadil mezi bestsellery.
  5. Více se o ní můžete dozvědět na jejích stránkách: allycondie.com.

A právě díky jeho reálnosti se z Dokonalého páru stává velice příjemné čtení, nad kterým je radost trávit čas. Pro čtenáře, kterým se kniha zalíbí, je navíc dobrá zpráva to, že její pokračování Dokonalý sen a Dokonalý svět už v České republice vyšly, takže si všichni mohou dopřát plynulé čtení, nepřerušované čekáním na vydání dalších dílů.

  • Ally Condieová: Dokonalý pár (Matched 1)
  • Knižní klub, 2012
  • Překlad: Martina Neradová
  • 328 stran, 240 Kč (v e-shopu Fantasye již za 233 Kč)
11. listopadu 2013, Aneta Procházková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Matched 1 - Dokonalý pár

Matched 1 - Dokonalý pár
259 Kč 233 Kč