Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nářez podnikl cestu od superhrdinského komiksu a zase zpátky, Mark Millar, John Romita jr.: Kick-Ass – Nářez 3

Millar Mark: Kick-Ass 4: Nářez 3

Který fanda komiksů by nechtěl získat superschopnosti, oblíknout si kápi a vyrazit po nocích do ulic ochraňovat veřejný pořádek. Jenomže, jak by to dopadlo bez schopností? A stačila by jenom touha a nezměrná vůle, aby se z obyčejného člověka stal hrdina? Mark Millar si to zkusil představit a vyšel mu z toho docela solidní Nářez.

Millar se proslavil tím, jak důsledně dokázal demystifikovat superhrdiny a poukázat na jejich lidskou stránku. Na podobném principu stála i první kniha Nářeze. Jenomže tam celý princip obrátil naruby. Místo toho, aby polidšťoval superhrdiny, se pokusil ukázat, jak by to dopadlo, kdyby se někdo bez schopností zkusil navléknout masku a dělat superhrdinu. Pěkně po svém, velmi cynicky, realisticky, a hlavně s notnou dávkou humoru.

Ve dvojce pokus rozvíjel dál a přidával (a parodoval) další klasické komiksové prvky jako týmovky, superzáporáky a dokonce se objeví i opravdoví superhrdinové (byť bez nadlidských schopností) Taťulda a Zabijačka. Ve trojce se obloukem vrací k zásadám superhrdinského komiksu, protože z Davea-Nářeze se stane opravdový hrdina. Také musí řešit klasickou Sofiinu volbu borců ve spandexu – konflikt tajné identity a každodenního života (přítelkyně, sex, peníze – však to všichni známe). Paradoxně v momentě, kdy se doopravdy stane tím dlouho vytouženým hrdinou, pověsí pláštěnku na hřebík. A jeho prozření je naprosto pochopitelné. To, o co celý život usilujeme, totiž není vždy to, co doopravdy chceme.

Zní to strašně vážně, ale nenechte se zmást. Má to všechny klasické ingredience Marka Millara – hlášky, vtipy, brutální scény, a malinovkou postříkané stránky. V čem tento díl exceluje, je psychologie postav. Málokdy se vám v komiksu dostane pod ruce tak uvěřitelná postava, jako je Dave. Je to totiž opravdu upřímný dobrák a trochu (no vlastně docela dost) ňouma. Jenomže se rozhodne, že bude zachraňovat svět a po celou dobu se mu to nedaří. Ve skutečnosti nebýt dvanáctileté Mindy-Zabijačky, pořád by byl stále věrný svému superhrdinskému jménu a dostával jen jeden nářez za druhým.

A když Mindy skončí ve vězení, hned se vrátí ke svým neúspěšným počátkům. Přesto se kostýmu nechce vzdát, dokud se mu do života nevloudí přítelkyně a sex (kterou sbalí na to, že zase jednou dostane na prdel při pokusu o záchranu dámy v nesnázích). Na druhou stranu jeho dobrácké a superhrdinské já se nezapře. V hodině nejvyšší zase vyplave na povrch a nenechá své přátele v bryndě. Přestože to bude muset potom doma žehlit a dost možná zcela ohrozí svůj nečekaně objevený milostný život. Podobnou zkouškou charakteru projde i Mindy, která ve vězení také musí znovuobjevit své „poslání“ a i tady psychologie funguje naprosto bezvadně, zejména po přečtení sólo jízdy Hitgirl (Zabijačky).

Je to právě uvěřitelnost Daveova charakteru a příběhu, co posouvá Kick-Ass 3 na ještě vyšší úroveň a co z Nářezu dělá něco víc než konzumní zábavu sestřelující superhrdinská klišé. Vůbec tomu nebrání ani lehounce infantilně parodická kresba, protože navzdory vší uvěřitelnosti je v jádru komiks pořád postaven hlavně na převracení superhrdinských zá­sad.

Na druhou stranou jde o parodii, která je předvedená s nečekanou grácií, a dalo by se říct, i úctou k zásadám a kanónu supráků. Nenašli byste asi moc jiných autorů, kteří zvládnout si ze stejné věci udělat srandu a zároveň tomu složit uctivou (i když trochu necitlivou) poklonu – ale Millar to bezpochyby dokázal, a právě proto se právem řadí do zlatého fondu atypického superhrdinského komiksu. Nejde mít rád pláštěnky a nečíst Nářeze. Stejně tak nejde nemít rád superhrdinská klišé a nečíst Nářeze. V podstatě nemáte na vybranou, pokud čtete komiksy, série Kick-Ass by vás neměla minout.

  • Mark Millar, John Romita jr.: Kick-Ass – Nářez 3
  • Crew, 2018
  • Překlad: Darek Šmíd
  • Obálka: John Romita jr.
  • 323 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
2. září 2018, Jan Červenka

Kick-Ass 4: Nářez 3

Kick-Ass 4: Nářez 3
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč