Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nanits Chronicles: Pandemie ovlivňuje svět na dlouhé věky , Robert Kaločai, Michael Petrus: Nanits Chronicles

Kaločai Robert, Petrus Michael : Nanits Chronicles

Všichni z posledních let víme, že světově rozšířená nemoc mění zavedená pravidla hry zvané život. Přitom ještě můžeme mluvit o štěstí, že neřešíme epidemii, která nevyhlazuje celé obce a města, jak to naši předkové museli zažívat v případě černé smrti. Modleme se tedy, aby nám covid nezmutoval natolik drasticky, aby došlo k několikanásobnému vykolejení civilizace ve stylu triptychu Nanits Chronicles.

Děj komiksového tlustosvazku je rozdělen do tří příběhů, odlišných svým pojetím dramatické sci-fi. V prvním z nich se dostaneme do roku 2177, kdy Marťanka Nia přilétá na Zemi jako členka delegace do společnosti NFO. Ta kdysi svou revoluční sloučeninou Nanits zachránila planetu před virem chřipky, který málem lidstvo vyhladil a civilizaci nechal tonout v anarchii. Události kolem Nii ovšem naznačují, že další výzkum kolem Nanits se ubírá znepokojivým směrem. V prostředním příběhu se vracíme právě do období zhroucené civilizace roku 2056, kdy jedna nepovedená mise stačí, aby psanec Harry a celý jeho gang přišli i o ty zbývající jistoty v životě. Nakonec navštívíme rok 2225. Budoucnost již není prezentována tak zářivě jako ve 22. století. Nanits má nyní mnohem větší uplatnění a díky tomu je NFO mocnější. Nicméně na černém trhu proudí napodobenina tohoto léku a detektiv Frinkle z osobních důvodů chce s tímto špinavým byznysem za každou cenu zatočit. Bohužel, vyšetřování se začíná obracet proti němu.

Projekt Nanits Chronicles byl původně koncipován jako film, později jako komiksový příběh zamýšlený pro digitální formu. Ani jedno z provedení nebylo nakonec zrealizováno. Ovšem silný koncept zůstal a nemělo by nás tedy překvapovat, že výsledek dává důraz na akci v jejím průběhu a na jednu stránku nezřídka vtěsnává celou řadu políček se „záběry“. Díky tomu se před námi rozehrává vpravdě strhující vyprávění, během něhož si před otočením vychutnáme každou stránku. Akce je právě natolik jímavá, že mnohé akční thrillery spíš dokonce předčí a díky koncentraci na detail se jednotlivé scenérie a samotný námět stávají uvěřitelnými. Kromě toho kresba čtyřčlenného týmu udržuje ideální rovnováhu mezi realistickým, fantastickým a čistě temným.

Pokud jde přitažlivost samotných příběhů, je dílo proměnlivé. První část působí nejoriginálněji a slouží ideálně k samotnému představení svého světa, možná i díky tomu, že obsahuje nejméně postapokalyptických prvků. Někteří budou jen možná rozčarováni, že končí v nejlepším… Druhý příběh je naopak nejdrsnější a možná nejméně přehledný, ale přinejmenším úderně ilustruje katastrofální chaos, z něhož se lidstvo muselo dostat. Finální partie opět pracuje s dějem, jenž je napínavý a dobře využívá takříkajíc „bladerunnerov­ských“ kulis i svého původního námětu. Bohužel, až v úplném závěru se propojuje s předchozí zápletkou a přichází (ne)slavné „to be continued…“

Nanits Chronicles je mistrovský kus nebývalé razance se skvostným provedením a vyrovnaným poměrem novátorských a tradičních prvků. A zase jde o jeden z příkladů české tvorby, který by s přehledem obstál na zahraničním trhu.

  • Robert Kaločai, Michael Petrus: Nanits Chronicles
  • Epocha, 2021
  • 400 stran, 699 Kč (v e-shopu Fantasye již za 629 Kč)
8. července 2022, Jiří Kábrt

Nanits Chronicles

Nanits Chronicles
Vložit do pytle na zboží  Koupit 699 Kč 629 Kč