Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nad Calderónským údolím řádí živly Jima Butchera, Jim Butcher: Živly Calderonu (Kodex Alera 1)

jim-butcher-zivly-calderonu

Je až k nevíře, jaký kolotoč událostí dokáže roztočit jediná mladická nerozvážnost. Namísto zahánění ovcí jdete natrhat věneček své milé a ejhle – najednou vám ovce utečou, při jejich hledání skoro zemřete, a za patami máte hordu po zuby ozbrojených barbarů, kteří již za pár dnů přijdou zaklepat na dveře vesnice. Na všechny dveře. A nejspíš pořádně nabroušenou sekyrou.

Ke smůle čtenářů je celý příběh Živlů Calderonu prozrazen již v anotaci a tak kniha mnoho nečekaného nepřinese. V podstatě tedy zbývá jen podívat se podrobněji, jak se Butcher vyrovnal se zpracováním tématu – série Kodex Alera totiž pro něj byla odskokem od paranormálních detektivek s hlavním Hrdinou Harry Dresdenem k čistokrevné fantasy.

Nevděčným údělem prvních dílů je uvést čtenáře do děje, nastínit něco málo o světě a většinou skončit nějakou drobnější konfrontací se „záporáky“, při které hlavní hrdina porazí poprvé v životě silnějšího soka (přičemž v sobě většinou objeví nějakou nečekanou sílu). Naštěstí pro čtenáře Živly Calderonu toto schéma od samého začátku ignorují. Namísto rozmáchlé epiky nabízí totiž již od prvních stran akci bez nudných putovních scén, které si dokonce Jim Butcher mnohdy dovolil přeskočit, ačkoliv měl spoustu prostoru pro oduševnělé rozhovory a popisy krajinek! Samozřejmě, závěrečná konfrontace, která postaví Taviho, hlavního hrdinu celé knihy, na výsluní přízně svých spoluobčanů, nemůže chybět, ale je to mnohem masovější záležitost než jen obvyklé nasazení bezbranného chlapce proti protřelému zloduchovi. Navíc děj obsahuje i spiknutí proti vládci země, nejednotné nepřátele, mocné mágy – živlovládce a krásné ženy, čili koření každé dobré fantasy. A to, zda Tavi nakonec v sobě objeví nějakou skrytou sílu, ponechme jako překvapení pro čtenáře.

Jim Butcher v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1971 a v současné době žije v Independence v Missouri.
  2. Nejprve zkoušel štěstí jako spisovatel klasické fantasy, ale uspěl až se sérií paranormálních detektivek o Harry Dresdenovi.
  3. Na pole klasické fantasy se vrátil jako úspěšný autor zpět v roce 2004 v sérii Kodex Alera. Původně zamýšlená trilogie byla nakonec rozšířena díky velkému úspěchu u čtenářů na dvojnásobný počet dílů.
  4. Vydání série Kodex Alera bylo ukončeno v roce 2009, Butcher však čile pokračuje v psaní – nejnovější, již 14. kniha série Dresden Files vyjde v USA koncem listopadu 2012.
  5. Manželka Jima Butchera, Shannon, je spisovatelkou romantických novel.

Děj prvního dílu není příliš komplikovaný a vyprávění nepřináší žádné revoluční spisovatelské postupy. Za pozornost stojí Butcherův smysl pro detail, kterého si čtenář všimne zejména v počátku knihy, tedy dříve, než začnou zběsilé akční pasáže. Jedinou výraznější slabinou tak zůstává popis bojů s meči – čtenář odkojený Žambochem či Sapkowským bude jen nespokojeně vrtět hlavou, neboť se nekonají žádné finty, parády a odbody s odskokem, ale prosté „mávání“ meči.

Zemědělci a barbaři

Svět Alery se blíží antickému Římu, je zde však, jak již název sám knihy napovídá, přidán fantaskní prvek – živly. Téměř každý, kdo přesáhne patnáct let věku, umí nějaký ovládat – vodu, vzduch, zemi, oheň, dřevo nebo železo. A využití je skutečně široké – od natočení „ochočené“ vody do vědra a odlevitování kamenů ze zemědělské půdy až po rytíře útočící ze vzduchu na větrných proudech a topení nepřátel uprostřed prašné cesty. Kontrapunktem k živlovládcům je barbarský kmen Maratů, který nemá magické schopnosti, ale pěstuje různá divoká zvířata dle kmenové příslušnosti – vlky, koně a velké dravé ptáky, čímž mírně vyrovnává handicap vůči obyvatelům calderonského ú­dolí.

Ačkoliv by to tak na první pohled nemuselo vypadat, Živly Calderonu jsou místy velice syrovou a brutální knihou. Otroctví, znásilňování, braní dětí jako rukojmí a snaha o zlomení člověka, to je temnější strana tohoto románu. Autor se nebojí zobrazovat věci, které se v reálném životě dějí, a nemá zájem je nijak zvlášť zjemňovat. Ano, některé z těch nejhorších se odehrají pouze v náznaku, a hrdinům často v hodině nejtěžší přijde nečekaná pomoc, ale přesto se určitě nejedná o čtení pro děti.

Závěrem ještě výtka k provedení samotné knihy: neobsahuje obvyklou mapu, a tak uspořádání celého světa Alery zůstává na fantazii čtenáře. Zda je to záměr, nebo se mapa objeví v dalších dílech těžko hádat. Co však knize opravdu chybí, je medailonek autora, na který byli čtenáři u série o Harrym Dresdenovi od stejného autora zvyklí a který by jim mohl prozradit něco o dalších dílech celé knižní série, protože první díl je natolik dobrý, aby vzbudil zájem o pokračování.

  • Jim Butcher: Živly Calderonu (Kodex Alera 1)
  • Fantom Print, 2012
  • překlad: Anna Janovská
  • obálka: Michael Komarck
  • 352 stran, 279 Kč (v e-shopu Fantasye již za 251 Kč)
21. listopadu 2012, Martin Bečvář

Diskuze k článku

Mapa světa
Radek M. - 21. 11. 2012 17:42

Tak mapa světa se objeví, ale až v poslední (šesté) knize série.
Marati
Caderly - 24. 11. 2012 09:28

Já bych poopravil tvrzení, že Marati nemají magické schopnosti. V jejich případě nejde jen o to, že by chovali zvířata jako své pomocníky, ale pouto mezi nimi a jejich zvířecími společníky má magický charakter a v závislosti na typu "zvířete" posiluje různým způsobem maratské nositele tohoto pouta

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Kodex Alera 01 - Živly Calderonu

Kodex Alera 01 - Živly Calderonu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 279 Kč 149 Kč