Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Náckové vs. Lovecraft. Startuje nová česká trilogie z alternativní minulosti, Tomáš Bandžuch, Marek Skřipský: Úsvit černého slunce (Archivy tajné války 1)

Bandžuch Tomáš, Skřipský Marek: Archivy tajné války 01: Úsvit černého slunce

Sešli se dva ostřílení autoři, milovníci historie, a rozhodli se udělat si srandu z nacistické posedlosti mysticismem. Aby to byla ještě větší sranda, čerpali hlavně z mytologie H. P. Lovecrafta. Vznikla z toho vtipná, akční a místy samozřejmě i mrazivá alternativní historie.

Píše se rok 1938 a svoboda Československa má na mále, záhy země kapituluje a všude se začínají roztahovat nacisti. Jenže stateční Češi z podzemního odboje se nevzdají, obzvlášť pokud mají na své straně geniálního vědce Očenáška, jehož vynálezy předstihly svou dobu. A svou roli sehrají i tajné služby Velké Británie a Spojených států, které obezřetně pohlíží na nacistickou snahu proniknout pomocí multidimenzio­nálních bran do Hyperboreje a vytáhnout z tamější vysoce pokročilé civilizace zbraň, s níž by Hitler snadno vyhrál nadcházející válku. Bude se cestovat do Tibetu, do Branišovského lesa v jižních Čechách, no a samozřejmě i do těch paralelních dimenzí. Do druhé světové války se totiž zapojí síly všelijakého ražení.

Poťouchlí znalci tématu

Nacistické Německo a jeho čirá zla jsou předmětem fascinace spisovatelů i čtenářů už tři čtvrtě století a tento zájem se nevyhnul ani české fantastické literatuře – ze zajímavých nedávno vydaných titulů připomeňme například romány Říše a Inferium Romana Bureše či obsáhlou antologii povídek Ve stínu Říše. Známé je v žánru samozřejmě nacistické okouzlení okultními silami, poměrně novátorská idea ale je spojit ho s mytologií legendárního autora hororu H. P. Lovecrafta a z nácků i děsivého ducha doby si u toho střílet tu očividné, tu rafinovanější žer­ty.

Tomáš Bandžuch, Marek Skřipský v pěti bodech

  1. Ve fantastických okruzích známější Tomáš Bandžuch vystudoval politologii a historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.
  2. Bandžuch se zviditelnil účastí v několika literárních soutěžích a publikacemi v časopisech a sbornících, posléze mu vyšly romány Ve službách republiky či Noc a mlha.
  3. Marek Skřipský se narodil v Ostravě, kde po několikaleté přestávce opět žije. Pracuje pro několik mediálních společností a také učí jako lektor společenských věd v soukromé vzdělávací agentuře.
  4. Skřipskému dosud vyšla špionážní série Jan Rádl z meziválečného období a také publikace Strážník z Nového světa, Výpravy jinam a Ostravská mystéria.
  5. Jak Bandžuch, tak Skřipský se odborně i autorsky zaměřují na období první a druhé světové války a první a druhou republiku. Úsvit černého slunce je ale jejich prvním společným počinem.

Dva „čeští klasici polit-fiction“, jak Tomáše Bandžucha a Marka Skřipského uvádí anotace, se rozhodli svůj příběh z alternativní minulosti vystavět přesně na takové premise. Úsvit černého slunce, první díl plánované trilogie Archivy tajné války, tak představuje jakousi kroniku snah veškerého nacistického a hlavně protinacistického světa ovládnout okultní vědy a vytřískat z nich výhodu ve válce. Román psaný v krátkých kapitolách z pohledu několika postav nemá ústředního hrdinu a místo toho přeskakuje mezi dějovými linkami, které se postupně proplétají v hustější síť příběhu. To může na jednu stranu vadit, protože se čtenáři těžko začtou a také hůř s někým identifikují, zároveň to dávkuje vývoj zákulisních machinací i otevřených kroků obou stran, a tak se člověk postupně začne těšit, co na něj autoři šikovně narafičí.

Ze stránek totiž čiší, že oba mají pečlivě nastudovaného nejen Lovecrafta, ale hlavně tehdejší dobu od nacistických pokusů přes historické a politické pozadí až třeba po leteckou techniku. Pokud má stejná témata načtena i čtenář, je takřka nevyhnutelné, že si bude v imaginaci a mile poťouchlém humoru, který svým duchem odkazuje až k Saturninovi, libovat stejně jako páni autoři.

Vítaný experiment

Útlá knížečka Úsvit černého slunce se nezdá mít zásadní ambice ovládnout český trh s fantastikou a na předvánočním trhu roku 2021 spíše zapadla mezi těžkotonážnějšími konkurenty. Přesto jde o vtipný, svižný a velmi vítaný experiment, jak si s provařeným tématem pohrát zase trochu z jiného úhlu pohledu. Takže přejeme slávu Cthulhu a s nadšením vyhlížíme další díl.

  • Tomáš Bandžuch, Marek Skřipský: Úsvit černého slunce (Archivy tajné války 1)
  • Straky na vrbě, 2021
  • obálka: Tttroy
  • 310 stran, 275 Kč (v e-shopu Fantasye již za 248 Kč)
30. srpna 2022, Jan Nohovec

Archivy tajné války 01: Úsvit černého slunce

Archivy tajné války 01: Úsvit černého slunce
Vložit do pytle na zboží  Koupit 275 Kč 248 Kč