Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Na výpravu do středu Země, Jules Verne: Cesta do středu Země

Verne Jules: Cesta do středu Země

Tvorbu málokterého autora je tak zbytečné představovat, jako je tomu v případě Julese Verna. Přesto se v každém případě alespoň hodí upozornit na skutečnost, že je tady nové vydání jeho nesmrtelných děl.

Jules Verne je legenda. Základní kámen žánru science-fiction, jeho otec, jeho modla. Synonymum toho, co si představujeme pod pojmem „dobrodružství“, autor, který nás provázel v dětství, v rané pubertě – a rádi se k němu vracíme i v dospělosti (nejen v případě, kdy jej předčítáme dalším generacím). Spisovatel, který inspiroval stovky dalších. Klasika všech klasik. Však vy víte.

Cesta do středu Země je přitom jedním z jeho raných románů, vydaným v roce 1864 (u nás pak poměrně záhy na to – v roce 1881). Za tu dobu se dočkala více než desítky vydání v češtině, mnoha filmových adaptací (více či méně věrných) a získala miliony obdivovatelů – co se popularity týče, jistě patří mezi nejpřednější knihy rozsáhlého Vernova díla.

Příběh mladého Axela, jehož zarputilý strýček, génius a profesor Otto Lidenbrock, nalezl zápisky islandského alchymisty Arneho Saknussemma, popisující cestu doprostřed naší malebné planety, zkrátka dodnes baví. Nikoho nepřekvapí, že profesor vyrazí na cestu (s Axelem jakožto sidekickem), která vede přes islandskou sopku až do nitra zemské kůry, do míst, kde se skrývají mnohá nebezpečenství a tak trochu samostatný, svébytný drobný ekosystém. Takže si můžete být jistí – o dobrodružství a napětí v této knize rozhodně nebude nouze.

A jak je to u Verna klasikou, v Cestě do středu Země není příběh jediným prvkem poutajícím pozornost – okouzlení čtenářů po těch více než sto padesáti letech probouzí i ono autorovo legendární zapálení pro vědu. To je ostatně i jedním z hlavních témat knihy – vědecké poznání a fakt, že v něm nikdy nejsme na konci, nikdy nevíme všechno (Axel musí několikrát polknout hořkou pilulku zjištění, že fakta a teorie, které se učil, jsou na této cestě vyvráceny), a proto bychom měli být otevření dalším možnostem. Třeba i tomu, že uvnitř naší planety žijí prehistorické živočišné druhy.

Někdy je Vernovo zapálení vědeckými fakty a objevy tak veliké, že v knize působí lehce násilně, až v pozdějších dílech jej mistr dokázal s příběhem skloubit umněji. To však ve výsledku ničemu nebrání – chcete-li se nechat okouzlit, je Cesta do středu Země tou pravou knihou. A pokud jste ji ještě nečetli, pak byste to měli napravit, tohle je v podstatě povinná žánrová četba.

  • Jules Verne: Cesta do středu Země
  • XYZ, 2017
  • Překlad: Jiří Žák
  • Obálka: Petr Vyoral
  • 339 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
25. ledna 2018, Josef Horký

Cesta do středu Země

Cesta do středu Země
249 Kč 224 Kč