Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Na stanici Armidě mrtvých přibývá. Je vinna Lucie Lukačovičová?, Lucie Lukačovičová: Stanice Armida

Lukačovičová Lucie: Stanice Armida

Hluboko ve vesmíru se nachází stanice Armida, kde se společně setkávají pozemšťané a mimozemské rasy. Právě sem je vyslán xenolog a psycholog Viktor Frenchstone s cílem vyřešit sebevraždu jednoho z mimozemšťanů. Je jen na něm a jeho dvou pomocnících, aby vyřešili případ záhadné smrti dřív, než přijde o život někdo jiný. Do případu jsou zapleteni všichni, možná i samotný Viktor.

Hluboký vesmír. Nepokoje, noční můry. Sebevražda? Na Stanici Armidě je nalezeno tělo mrtvého Opála. V průběhu vyšetřování se objevují další těla. Kdo je podezřelý? Všichni. Obsah knihy a samotná zápletka jsou velice napínavé a čtenáře donutí sedět na místě, než se dopracuje ke konci. Atmosféra každým dnem houstne a prostředí stanice je uvěřitelné i pro někoho, kdo se o vesmír a jeho objekty nezajímá.

Postav v románu není mnoho, ale ty, které se zde objevují, mají většinou osobitý charakter. Hlavními postavami jsou tři vyšetřovatelé – xenolog Viktor Frenchstone, policistka Alison Syntinen a ruský příslušník obchodnického klanu Arkadij Aisenjev. Příběh není jen o vyšetřování „sebevraždy“, ale i o dávných střípcích vzpomínek, které se postupně pojí do závěrečného obrazce. A dokonce ani tato kniha není ušetřena lásky – někteří pro lásku trpí a jiní pro ni dokonce i umírají.

Lucie Lukačovičová v pěti bodech

  • Lucie Lukačovičová (1970) se narodila v Praze a vystudovala kulturní antropologii a knihovnictví na Karlově univerzitě.
  • Několik let vede kurzy tvůrčího psaní v rámci Dětské mensy.
  • Stala se vítězkou Ceny Karla Čapka 2001 v kategorii krátká povídka.
  • Mezi její zájmy patří kromě psaní také kresba a evropská a asijská kaligrafie.
  • Přes staré mýty a legendy se setkala s japonskou kulturou a nyní se jí intenzivně věnuje spolu s cestováním a studiem jazyka.

Česká spisovatelka Lucie Lukačovičová svým postavám propůjčila nejenom virtuální existenci, ale mnozí čtenáři pocítí, že mají i svoji vlastní duši a až na to, že někteří z nich jsou mimozemšťané, mohou žít i mezi námi. Kniha je rozčleněna do kapitol, rozdělených do podkapitolek, které vypráví každá o jednom z hlavních hrdinů. Vedlejší postavy nejsou nijak zvlášť výrazné a čtenář se v nich snadno může začít ztrácet. Zápletka knihy vyvrcholí přibližně ve třech čtvrtinách a dále se táhne v klidnějším duchu, avšak konec byl lehce emotivní. Autorka píše ve třetí osobě, používá spisovný jazyk a má velmi širokou slovní zásobu.

„Arkadij Aisenjev seděl v pohodlném designovém křesle a na 3D projektoru si prohlížel nejnovější výtvory svých podřízených. Zřejmě nad něčím hluboce přemítal. (str. 150)“

Stanice Armida je detektivní sci-fi, akční a ne zrovna humorný příběh s příměsí romantiky. Lze ji doporučit lidem, kteří se chtějí pasivně podílet na vyšetřování sebevraždy na zvláštním místě ve vesmíru. Pokud tedy máte rádi sci-fi a detektivky, neváhejte! Máte jedinečnou možnost vydat se spolu s Viktorem a ostatními na Stanici Armidu a spojit střípky jednotlivých událostí do sebe.

  • Lucie Lukačovičová: Stanice Armida
  • Klub Julese Vernea, 2012
  • obálka: Jana Šloufová
  • 230 stran, 290 Kč (v e-shopu Fantasye již za 261 Kč)
22. dubna 2013, Aneta Vrbová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Stanice Armida

Stanice Armida
Vložit do pytle na zboží  Koupit 290 Kč 261 Kč