Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Na ostří špičáku i mezidruhových nepokojů balancují upíři vyšetřující krvavé večírky, Chloe Neill: Na ostří špičáku (Upíři z Chicaga 4)

Neill Chloe: Na ostří špičáku

Merit má jako Ochránkyně Cadoganů opět starostí nad hlavu. Potřebuje zklidnit vlnu nenávisti, v níž se změnil dřívější obdiv lidí k upírům. Navíc si musí poradit s výhrůžkami starosty, který po ní pálí a byl by schopný uvěznit jejího Mistra. Proti sympatické krvesajce vystupuje i podivná domobrana útočící zatím jen na zubatce a není radno pouštět ze zřetele ani nezničitelnou Celinu či pokrytecké upíří prezidium. A to zdaleka není konec.

Milovníci (no dobře, asi spíše milovnice) paranormálních romancí se mohou potěšit novým svazkem z cyklu Upíři z Chicaga už počtvrté. Fanoušci zubatých monster, komplikovaných lovestory a dalších nadpřirozených lapálií si přijdou na své. Ovšem tentokrát nečekaně dramaticky. Podobně si knihu Na ostří špičáku užijí i ctitelé stále populárnější americké spisovatelky Chloe Neillové a jejího literárního stylu. V aktuálně posledním vyprávění o nedobrovolně proměněné upírce Merit se na výsluní zájmu, po vlkodlacích z románu Dvojí kousnutí, opět vracejí zubatí milovníci krve. Zejména již dříve nadnesený průšvih s krvesajskými/nými večírky, který graduje natolik, že může upíří komunitu zničit. Nebo alespoň jednoho jejího Mistra. Kromě toho čeká Ochránkyni několik dalších rozhodnutí jak v profesním, tak v milostném životě a každé z nich ji bude něco stát.

Ochránkyně nedopustí, aby lidé měli důvod upíry nenávidět

Merit se po proměně v zubatce vyrovnala s krevní dietou i speciálním denním režimem, antipatii většinové společnosti ale tolik nezvládá. Dřívější bezpodmínečný obdiv se mezi obyčejnými lidmi proměnil v opak a touhu nechat upíry někam zmizet. Nejnovější Cadoganka proto hasí potíže s demonstranty i maskovanými ozbrojenci a cítí se při tom děsně. Vrcholem superprůšvihů se stalo ultimátum starosty Tatea (vlastníka velmi citlivé nahrávky), které s úsměvem předložil jejímu sexy představenému. Pokud se Merit a Ethanovi Sullivanovi nepodaří vypátrat organizátora/y krvesajských večírků (mají končit masakrem lidí) skončí zelenooký Mistr v cele. Situaci však jako vždy komplikuje nezvěstná Celina s vlastními plány a nevyzpytatelným Greenwichským prezidiem v pozadí. Naštěstí se bývalá knihomolka občas může obrátit na nezávislou a tajnou upíří policii. Meritiny noci samozřejmě ještě prosvětlují magické lapálie její nejmilejší kamarádky nebo již dříve naplněný a vzápětí Ethanem zpackaný vztah.

Nic netrvá věčně – ani obdiv k celebritám

Vystoupení nadpřirozených bytostí na světlo lidské pozornosti obvykle bývá problematické. Přesvědčují se o tom i Upíři z Chicaga. Původně se vše zdálo být v nejlepším pořádku, ale v nejnovějším svazku literárního cyklu Chloe Neillové se třpyt zubatých celebrit mění v lesk zlata kočičího. Po všeobecném vystřízlivění získávají upíři i ostatní paranormálové podobu skutečných dravců, jimž se lidé většinou nemohou rovnat, což má pro mnohé z nich dost trpkou pachuť. Ke slovu se začíná hlásit xenofobie, byť částečně opodstatněná, a díky ní se o čtenářovu pozornost i případné sympatie hlásí zbrusu nové postavy.

Chloe Neillová v pěti bodech

  1. Narodila se a vyrůstala na americkém Jihu, nyní žije na Středozápadě.
  2. Když nepopisuje Meritina a Lilyina dobrodružství, ráda peče nebo slídí na internetu po dobrých receptech a skvělém grafickém designu.
  3. Při zdravém rozumu ji udržuje trávení času s jejími chlapci – nejoblíbenějším fotografem, jejím manželem a jejich psy – Baxterem a Scoutem.
  4. Je členkou skupin Science Fiction & Fantasy Writers of America a Romance Writers of America.
  5. Kromě série Upírů z Chicaga tvoří i další cyklus s názvem Dark Elite – za oba získala ocenění New York Times a USA Today Bestselling Author.

Mnohé z nich vypadají lákavě, i když zatím vládnou neznámým potenciálem v příběhu a těžko odhadnutelnou mírou sympatií. Co se ale v sérii nemění, je plejáda již známých hrdinů celého spektra dobra i zla, jež se objevuje a ztrácí, občas způsobí nějakou tu katastrofu a jindy ji vyřeší. Znovu se objevují zmínky o tajných organizacích nelidské komunity, ale informačně si čtenáři moc nepolepší. V příběhu většina dříve zmíněných dějových linií vlastně zůstává v podobném stavu během celého děje.

Příliš se toho nevysvětluje, přesto i tentokrát je děj nabit vícevrstevnou akcí a opět má jedna z linek vinoucích se vyprávěním na jeho konci i své finále. Dost jich však odpočívá ve stínech, kde podněcuje zvědavost čtenářů a čeká na pokračování Upírů z Chicaga. Možná nejtypičtějším příkladem je magické vzdělávání Meritiny kamarádky, jež se zjevně komplikuje (což je vidět na několika zmínkách), přesto se o něm neví v podstatě nic.

I čtení na pokračování umí překvapit

Na rozdíl od předchozích dílů si příběh Na ostří špičáku vystačí jen s krátkou rekapitulací, jež úplně stačí pravidelným čtenářům série a možná i úplně novým fanouškům Neillové. S každým dalším svazkem Upírů z Chicaga je ale zjevnější, že pro úplné pochopení všech postav, prostředí i příběhu samotného je dobré přečíst je celé pěkně díl po dílu. Navíc v příběhu evidentně houstne společenská a politická situace a svazek za svazkem se stává komplikovanější, propracovanější a složitější i vše ostatní.

Cyklus je na rozdíl od některých kolegů paranormálních romancí založen spíše na seriálovém pojetí vyprávění, než na souboru ukončených epizod. Podobně se od ostatních liší i velmi cudným líčením erotického vztahu ústřední milenecké dvojice, stejně jako faktem, že se fyzický vztah ve všech knihách omezuje na minimum. Jediné, co se v tomto smyslu vine příběhem je Meritino meditování, co si s ním počít.

Kromě již zmíněného se čtenáři zběhlí v příběhu znovu mohou těšit na další porci holčičích problémů, mileneckého a profesionálního špičkování, mezidruhových problémů, inkognito vyšetřování i napínavých honiček. Ve svazku Na ostří špičáku chybějí epické apokalyptické bitvy nebo potoky krve stejně jako zatím v celé sérii, o správně dávkované napětí či akci však čtenáři rozhodně nepřijdou.

Čtvrtý díl Upírů z Chicaga tak přináší nejen vše, co by ctitelé tohoto fantaskního žánru mohli a měli očekávat, ale dočkají se i lecjakého překvapení. Ostatně podobně, jako je tomu i v předchozích dílech. Je však třeba podotknout, že v tom posledním je zvrat vskutku nečekaný, a to v rámci série i paranormálních romancí vůbec. Bude velmi zajímavé, jak si s ním v budoucnu hrdinové spolu s autorkou poradí.

  • Chloe Neill: Na ostří špičáku (Upíři z Chicaga 4)
  • Fantom Print, 2015
  • překlad: Petra Kubašková
  • obálka: Tony Mauro
  • 256 stran, 259 Kč (v e-shopu Fantasye již za 181 Kč)
26. října 2015, Olga Buriánková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Upíři z Chicaga 4 - Na ostří špičáku

Upíři z Chicaga 4 - Na ostří špičáku
259 Kč 181 Kč