Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Na lovu: Když pohádky a báje ožívají ve zcela novém příběhu, Meagan Spoonerová: Na lovu

Meagan Spoonerová: Na lovu

Jeva, kterou všichni pro její vzhled nazývají Kráskou, je nejmladší dcerou bohatého kupce. Měla krásné dětství, během něhož s otcem obývala malý srub v lese, učila se poznávat stopy zvířat, naslouchat lesu a lovit. Tyhle krásné chvilky jsou již bohužel minulostí. Dívka musí dostát svému jménu a slušně se provdat. Proto vyměnila luk a šíp za honosnou róbu a celé dny tráví na panství Hraběte, kde dělá společnost jeho krásné mladé manželce. Jsou to nudné a ničím nezajímavé dny, kdy by dívčina dala všechno za to, aby se mohla vrátit do tajemné lesní chaty, zpět do náruče přírody, která k ní neustále promlouvá.

Brzy se její sen stane skutečností, ovšem za poněkud odlišných skutečností, než by jí byly milé. Její tatínek se totiž v mžiku stane doslova žebrákem. Karavanu, do které investoval všechno své jmění, totiž přepadnou lupiči. Obchodník, jenž vsadil všechno, co měli, do této lákavé nabídky, se tak díky neštěstí neuvěřitelně zadlužil. Je nucen prodat okázalé sídlo, šperky i šatstvo svých krásných dcer a odstěhovat se do dřevěné chatičky. Doufá, že si prodejem masa, kožešin a vzácných trofejí vydělá dost na to, aby mohl odčinit své dluhy a zajistit svým dětem dobrou budoucnost. V lesích se ale skrývá prastaré tajemství, mocná kletba, která brzy změní všem život vzhůru nohama.

Milovníci retelingů jásají, jelikož v poslední době se s nimi doslova roztrhl pytel. Začátkem února 2018 přispěla svou špetkou do mlýna i Megan Spoonerová, která se tentokrát podívala na zoubek klasické romantické pohádky „Kráska a zvíře“. Přidala trochu tajemna, ruských pohádek z pera A.S. Puškina i spoustu sněhu a světe div se Na lovu spatřilo světlo světa a okamžitě se usadilo na čele young adult fantasy knih. Podobný úspěch zaznamenalo i mezi českými čtenáři, což se odráží například na vysokém hodnocení na různých knižních serverech.

Meagan Spooner v pěti bodech

  1. Vždy snila o tom, že se stane archeoložkou, mořskou bioložkou nebo astronautkou.
  2. Vystudovala Hamiltonovu školu v New Yorku, pár let strávila v Austrálii.
  3. Je vášnivou cestovatelkou, výlety do exotických destinací jí často přinášejí inspiraci pro psaní.
  4. Ve svém volném čase hraje na kytaru, čte si nebo si hraje se svou kočkou.
  5. Je spoluautorkou fantasy knihy These Broken Stars, která vyšla v zahraničí na podzim 2013.

Styl psaní je opravdu čtivý, chytlavý a svižný. Autorka zkrátka umí zahrát na tu správnou notu. Po pár stránkách se plně ponoříte do děje a nepřestanete číst, dokud nedospějete ke konci. Kromě jiného se totiž Spoonerové opravdu povedlo ztvárnit pilotní postavy, vyjma klasického popisu a charakterových vlastností se totiž dostaneme ještě dál, doslova pod pokličku každé osoby. Spisovatelka umožňuje nahlédnout do myslí a prožívaní hrdinů, což slouží k lepšímu porozumění celé situaci.

Za zmínku stojí i prostředí, do něhož je děj zasazen. Kromě klasické pohádkové předlohy, které se celý příběh vskutku věrně drží, totiž nalezneme i narážky na ruskou tvorbu. Třeba Borovoj, Ivan nebo pták Ohnivák tvoří nepostradatelnou součást dějové linie. Na první pohled zvláštní propojení mezi sebou dokonale harmonizuje a vytváří tak něco, co jste ještě nečetli, ale rozhodně byste si přečíst měli.

Bonus představuje nádherná obálka, která se při troše světla úžasně leskne a umně zpracovaný vnitřek knihy. Zkrátka se jedná o kousek, který by ve vaší knihovně rozhodně neměl chybět. Potěší totiž opravdu každého, a to jak milovníky dobrých fantasy příběhů, tak i romantické dušičky.

  • Meagan Spooner: Na lovu
  • CooBoo, 2018
  • Překlad: Zdeněk Uherčík
  • 324 stran, 299 Kč
27. března 2018, Anastasja Vištalová