Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Na koho upře pohled Oko zla, zemře. Až na Harryho Dresdena, Jim Butcher: Oko zla (Jim Butcher 6)

Butcher Jim: Harry Dresden 6 - Oko zla

Harryho Dresdena není třeba dlouze představovat, protože Oko zla je již šestá kniha ze série s tímto mužem v ústřední roli. Takže pouze krátce: Harry je jediný profesionální čaroděj v Chicagu, zaměřuje se na paranormální případy a má rád svůj život i přes absolutní nedostatek jakéhokoliv náznaku pudu sebezáchovy.

Celá série je žánrově pojata jako detektivka chicagské školy, a i když nejnovějšímu dílu chybí ona ponurá temnost, stále je plný akce a úderných drsňáckých hlášek ve správný okamžik. Do toho autor navíc přimíchal slušnou porci fantasy, zejména magie a příšer. Celý proces mísení dvou zdánlivě neslučitelných žánrů je zcela nenásilný, a tak nehrozí, že by čtenáře z výsledného mixu bolel žaludek. Jedná se totiž o „pouhou“ oddechovou četbu, která se hrdě prezentuje jako odpočinková a komerční tvorba bez vážnějších ambic.

Oko zla má naprosto nejlepší rozjezd ze všech dílů cyklu – na prvních 60 stránkách se prolíná třeskutá akce s humorem, Harry běží (a následně i jede) o život a do toho trousí s pomocí svého parťáka jedno humorné životní moudro za druhým, takže si čtenář přeje, aby tahle skvělá zábava vydržela do konce knihy. A to se kupodivu víceméně daří, neboť kniha tentokrát nemá příliš hluchých pasáží. Proto lze hodnocení omezit na jedno jediné slovo: JÍZDA!

Jako na horské dráze

Zhruba tímto mottem by se dal stručně charakterizovat Harryho dosavadní život. Soukromé magické očko již prošlo několika pořádnými šlamastykami, ocitlo se na okraji společnosti, čelilo vílám, obživlým stromům, upírům, vlkodlakům, obřímu štírovi a také „obyčejným“ lidským zabijákům. Nový případ je však ze zcela jiného těsta – jedná se o kletbu, která zabíjí lidi.

Jim Butcher se tentokrát po předchozím ponuře laděném dílu rozhodl pořádně odlehčit. Dresden se tentokrát bude prohánět po filmovém studiu, které produkuje filmy pro dospělé. Je tedy jasné, že potká spousty výstavních krasavic s mozkem velikosti vlašského ořechu a spodním prádlem zhruba stejné velikosti, nabušených svalovců s bicepsy jako Harryho stehno, a do toho se kolem se bude motat početný filmový štáb. Kdokoliv z nich může být vrah sesílající kolem sebe kletby, které v rytmu kvapíku kosí kolegy, a tak se čaroděj vydává do světa více-než-erotiky vzít spravedlnost do vlastních rukou s pachatelem pořádně zatočit.

Nové zápletky

Kromě případu samotného tvořícího krátkodobý horizont celé knihy se také opět tahá za nitky vztahů a příběhů, jež se prolínají celou sérií. Tomu, kdo sepsal k tomuto dílu anotaci, by měli čtenáři dát pořádně na budku, neboť naznačil zcela nečekaný a dosti zlomový moment, který nebyl nijak dopředu avizovaný.

Jim Butcher v pěti bodech

  1. Jim Butcher, literární otec Harryho Dresdena, začínal četbou Pána prstenů a Dobrodružství Hana Sola. Jeho prvotními vzory byli J. R. R. Tolkien, Lloyd Alexander a C. S. Lewis.
  2. První knihu s Harrym, Storm Front (česky Bouřková fronta) napsal ve věku 25 let.
  3. Od té doby se série rozrostla na celkových čtrnáct knih a patnáctá se již připravuje. V českém překladu vydal Triton zatím šest, na dalších se pracuje.
  4. Na motivy knih o Harry Dresdenovi vyšlo kromě audioknih také několik komiksů a počítačová hra. Butcherovy knihy se dokonce staly natolik populární, že na jejich motivy vznikl i televizní seriál.
  5. Kromě „The Dresden Files“ série stvořil autor také klasickou fantasy sérii Codex Alera, která má v současné době šest knih, ale díky úspěchu série o moderním čaroději se již nejspíše nebude nadále rozrůstat. V češtině vyjde její druhý díl v následujících měsících.

Kromě zkaženého odhalení Butcher vytahuje ze svého spisovatelského klobouku králíka v podobě rýsující se lovestory. Po detektivově lásce Susan, která se v rámci intrik upírských dvorů nedobrovolně musela stát upírkou, se v jeho blízkosti ocitá další žena, a čtenáři je pomaloučku polehoučku podsouvána myšlenka, že by z toho mohlo koukat třeba i něco víc než jen pracovní vztah.

Kromě toho opět dojde k letmému odhalení nových okolností ohledně Harryho matky a možných dalších sourozenců. V konečném součtu šestý díl posune celou sérii zase o něco dále a po předchozím pátém, ve kterém se nic podstatného nestalo, opět fanoušky řádně namlsá.

Dresden (jako obvykle) naplocho

Stejně jako předchozí části je i Oko zla čirou akcí – autor se nijak nehodlá odchýlit od nastoleného trendu, a tak nelze očekávat žádný psychologický román. I přesto je tento díl ve vztahové oblasti zatím nejpropracovanějším z celé dosavadní série. Nevyvaroval se však podobných chyb jako jeho bratříčci a sestřičky. Logika stále místy dostává na frak a namísto instinktivního autopilota nastaveného na UTEČ nastupuje u Harryho sebevražedný záchvat gentlemanství (pokud se jedná o dámu v nesnázích) nebo sebemrskačského hrdinství v případě konfrontace s osobou mužského pohlaví.

Stejně jako v případě předchozích dílů má ale děj takový spád, že čtenáře ani nenapadne se v nelogičnostech nějak významněji rýpat. Žádná není tak velká, aby na první pohled bila do očí, a zkazila dobrý dojem z celkového vyznění scén.

  • Jim Butcher: Oko zla (Jim Butcher 6)
  • Triton, 2013
  • Obálka: Chris McGrath
  • Překlad: Zdeněk Uherčík
  • 496 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
27. listopadu 2013, Martin Bečvář

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Harry Dresden 6 - Oko zla

Harry Dresden 6 - Oko zla
299 Kč 269 Kč