Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Na každou Smrtku si jednou někdo posvítí, Neil Shusterman: Nimbus (Smrtka 02)

Shusterman Neil: Smrtka 02: Nimbus

Cech smrtek představuje skupinu elitních lidských bytostí, jež ve světě, kde bylo vymýceno úmrtí, drží křehkou rovnováhu. Jenže z kdysi ušlechtilého poslání se stala zábava pro ty, kdo svého postavení zneužívají. Střet s dámou v barvité robě je to nejhorší, co vás kdy může potkat. Tohle setkání totiž znamená konec vaší existence, nikdo vás nesmí oživit, ani zachránit, rande se Smrtkou se zkrátka nejde vyhnout.

Ovšem společenství pradávných ochránců bilance mezi existencí a zánikem je na vážkách. Zažívá svou velkou krizi, radikální názory pomalu berou na vrch před zdravým rozumem a pokorou. Je třeba páchat spravedlnost. A právě posledního soudu nad nedotknutelnými se ujme někdejší učeň, nyní známý pod přezdívkou „Smrtka Lucifer“. Své kolegy podrobí doslova rozhřešení ohněm, jen ti, kteří žijí podle přikázáním, mohou vyváznout živí. I když ani ten, kdo seká latinu, nemá zrovna na růžích ustláno, někdo se totiž snaží odstranit staré poctivé matadory a zaujmout jejich místo na výsluní.

Pokračování úspěšné trilogie s názvem Nimbus zavede své čtenáře do staronového dystopického prostředí, kde se zprvu všechno úžasné býti zdá. Zatímco úvod do série měl trochu informativní ráz, prostředek nechává své příznivce ponořit se do oceánu emocí a bouře napětí. Shusterman již v minulosti prokázal, že je skutečně nadějným spisovatelem, jenž své řemeslo ovládá vskutku na výbornou. Jeho tvorba je plná nečekaných zvratů, šokujících situací, i moudrého ponaučení, a ani v tomto případě tomu není jinak.

U vícečetných příběhových linií se často rozvíjí neblahý nešvár vycpávkového prostředku, ve kterém se povětšinou vůbec nic neděje. Hlavní hrdina pouze bezduše putuje z jednoho bodu do druhého, aniž by tušil, proč některé kroky vlastně podniká. U Shustermanovy tvorby však tento zarytý vzorec vůbec neplatí. Od první do poslední stránky na vás čeká nadupaná jízda spolu s postavami, které jste si již stihli zamilovat. Citra, Rowan i Marie se vydávají na nebezpečnou pouť s cílem zastavit stále více se prohlubující revoltu.

Neal Shusterman v pěti bodech

  1. Je otcem čtyř dětí a žije v jižní Kalifornii.
  2. Za své romány pro mládež Everlost a Downsiders byl nominován na dvanáct státních čtenářských cen.
  3. Jeden z jeho románů byl vyhlášen nejlepší knihou pro mládež podle Americké knihovnické asociace.
  4. V roce 2015 získal National Book Award za literaturu pro děti a mládež.
  5. Píše také scénáře k filmům a televizním programům.

Zatímco „Anastázie“ se snaží být moudrá, spravedlivá a hodna svého jména i postavení. Její přítel zaznamenal od minulého roku snad největší změnu ze všech. Stal se z něj někdo, kdo by si mohl hravě obléci hroší kožešinu, nic ho nerozhodí, všechno je mu na první pohled lhostejné, ale v hloubi duše stále ctí staré ideály. Jeho geniální mysl je vždy připravena zakročit v pravý moment. Autor rozhodně neztrácí čas nudnými popisnými pasážemi exteriéru či interiéru. Nepříliš duchaplné dialogy v tomto díle rovněž nemají své opodstatnění. Na bravurně vymyšlenou strukturu se jako kůže na kosti nabalují stále nové a nové detaily. Každá drobnost má v konečném důsledku svůj důvod.

Knížka oplývá všemi znaky, které od skvělého čtiva očekáváte. Slupnete ji na jeden zátah jako sladkou malinu a budete žadonit o pokračování. Bohužel si na závěr této epické ságy budete muset počkat, ale to se na takovýto skvost vyplatí. Unavují vás stále stejné motivy, ohraná klišé? Zkuste bestseller z nakladatelství Yoli a zažijte nový závan elánu v rámci fantaskní literatury!

  • Neil Shusterman: Nimbus (Smrtka 02)
  • Yoli, 2019
  • Překlad: Petr Kotrle
  • 440 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
14. července 2019, Anastasja Višťalová

Smrtka 02: Nimbus

Smrtka 02: Nimbus
Vložit do pytle na zboží  Koupit 449 Kč 404 Kč