Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mýtonoši: Trochu netradiční pojetí artušovských legend, Tracy Deonn: Mýtonoši

Mýtonoši (Deonn)

Bree oslavila čtrnácté narozeniny, což je věk nabádající k tomu, aby porušovala zarytá pravidla a užívala si života plnými doušky. Nicméně nic z toho nedělá – je to spořádaná nadmíru inteligentní holka, která se musí vypořádat s velkým traumatem. Nedávno jí totiž za dosti podivných okolností zemřela maminka, její pevný přístav, její kotva. Teď zoufale hledá únik z této temné reality, která jí znemožňuje dýchat. Potřebuje změnit prostředí, jejich dům překypuje myšlenkami, vzpomínkami a pocity, které dívku doslova trhají na kusy. Její píle Bree zavede na rezidenční program Severokarolínské univerzity, jenž nabízí mladým středoškolským nadějím takzvaný nultý ročník, speciální kurz s cílem připravit je na budoucí vysokoškolská lé­ta.

Univerzita představuje dokonalé útočiště, místo plné chytrých a cílevědomých studentů, které by jí mohlo pomoci zapomenout na to, čím si nedávno prošla. Navíc bude mít po boku Alici, svou nejlepší kamarádku již od útlých dětských let. Jenže všechno není takové, jaké se na první pohled zdá a poté, co dívka na vlastní oči zažije útok démona, pochopí, že vše, co dosud znala, představuje jen dokonalou iluzi, která chrání nic netušící duše před zplozenci pekla.

Mýtonoši jsou úvodním dílem nové série, která má za cíl netradičním způsobem převyprávět všemi oblíbenou legendu o rytířích kulatého stolu. A nutno podotknout, že se mu to na výbornou daří. Tracy Deonn si pro své čtenáře kromě interesantního konceptu přichystala i celou škálu dílčích drobností, které knihu výborně dokreslují. Velký význam přikládá afroamerické kultuře, včetně nechvalně proslulého otrokářství a vlivu tohoto historického milníku na život současné generace. Hojně se v knize zaměřuje také na psychické zdraví v podobě všemožných úzkostí, depresí a pocitů beznaděje.

Samozřejmě i vzhledem k věku pilotní protagonistky se nelze vyhnout tématům, která bezprostředně souvisí s dospíváním, sexualitou a hledáním si vlastní identity. V celém konceptu se dokonce objevuje jedna nebinární postava, což jen ukazuje, jak pestrá společenská témata tu lze najít. Rozmanitost je obecně klíčovým rysem této knihy, nicméně i přes velkou míru společenského kontextu se spisovatelka pořád drží ústřední fantasy linky, jíž podřizuje vše ostatní.

Tracy Deonn v pěti bodech

  1. Debutující americká autorka.
  2. Její prvotina Mýtonoši se stala bestsellerem New York Times a získala řadu ocenění.
  3. Při psaní knihy vycházela jistou měrou i ze svých vlastních zkušeností, jelikož jako mladá rovněž ztratila matku.
  4. Aktuálně pracuje na druhém díle.
  5. Série Mýtonoši má být dle autorky trilogií.

Magie je tu skvostně vykreslená, nevšední a svým jedinečným způsobem skvělá. Dimenze, do níž se čtenář od první kapitoly doslova po hlavě ponoří, je do sebemenších detailů propracovaná a všechno v ní dává smysl. I když ve vás zpočátku záměr Tracy Deonn spočívající v modernizaci staré klasiky může vzbuzovat obavy, tak ve finále zůstanete příjemně překvapeni z toho, jak je celý svět uchopený a jak v něm v symbióze funguje důvěrně známá denní rutina s nadpřirozenou proměnou. Urban fantasy vskutku tvoří jistou červenou niť, která se vine celým dějem a významnou měrou ho formuje k obrazu svému.

Samozřejmě vzhledem k prioritní cílové skupině se nelze vyhnout ani romantickým prvkům. Ty jsou v anotacích prezentovány formou citového vývoje od počáteční nenávisti až k lásce, tedy slibují poměrně komplikovaný vztahový spletenec. Realita je však jinde a oba protagonisté k sobě od počátku chovají pevné city, které mají s nevraživostí málo společného. To ale v důsledku vůbec nevadí, protože i tak Mýtonoši v těchto pasážích nijak nezklamou a bezpečně zabaví i bez avizovaného dramatu. Kniha navíc zcela nabourává obvyklé fantasy vzorce, a představuje tak svěží vítr do plachet na poli young adult literatury. Volbou tohoto románu proto rozhodně neprohloubíte a zaručeně se na několik hodin spolehlivě zabavíte.

  • Tracy Deonn: Mýtonoši
  • CooBoo, 2021
  • Překlad: Tereza Schlöglová
  • 584 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
23. srpna 2022, Anastasja Višťalová

Mýtonoši

Mýtonoši
399 Kč 359 Kč