Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Muž, který spadl na Zemi: Depresivní briliant klasické sci-fi konečně česky, Walter Tevis: Muž, který spadl na Zemi

Tewis: Muž, který spadl na Zemi

Po premiéře netflixovského seriálu Dámský gambit se (oprávněně) zvedla bouře popularity kolem tvůrce předlohy, spisovatele Waltera Tevise. A protože knih od tohoto autora mainstreamové i sci-fi beletrie v Česku vyšlo pohříchu málo, můžeme začít s chutí dohánět. Poprvé tak například dostal v tuzemsku šanci vyjít útlý román Muž, který spadl na Zemi, nádherně tklivá tragédie jednoho mimozemšťana, jenž se ocitne sám v lidském světě. A příběhu, podle něhož byl kdysi natočen i snímek s Davidem Bowiem, rozhodně pozornost patří.

Zdá se to zvláštní, ale román Muž, který spadl na Zemi spatřil světlo světa v anglickém originále už v roce 1963 a navzdory slávě, která ho provází, zatím nevyšel česky. Tedy až doteď, kdy jméno jeho autora Waltera Tevise opět získalo na popularitě. Nakladatelství Argo se vytasilo s krásným zpracováním, které postavou na obálce odkazuje na Davida Bowieho a jeho roli titulní postavy ve stejnojmenném snímku z roku 1976, zároveň ale výborně ladí i s depresivně-melancholickým nádechem knihy. Nechybí ani kvalitní překlad Roberta Tschorna.

Premisa je vlastně geniálně jednoduchá. V jednomístném plavidle, po dlouhé a patřičně nudné cestě, dopadne někam doprostřed USA loď s vytáhlým, humanoidním mimozemšťanem. Komunikovat anglicky i základní orientaci v lidské kultuře se naučil z televizního vysílání zaslechnutého napříč vesmírnou prázdnotou. Přináší znalosti značně pokročilé civilizace a plánuje je pomocí patentů zpeněžit, jak jen to půjde. Peníze jsou ovšem jen mezistupněm k něčemu dalšímu…

Walter Tevis v pěti bodech

  1. Americký autor, žil v letech 1928–1984.
  2. Kvůli srdečnímu zánětu strávil značnou část svého dětství a dospívání v nemocnici, z čehož si odnesl zkušenost z nepřetržitého osamění, kterou později vtělil do Muže, který spadl na Zemi. Podobně se v románu otiskl i autorův alkoholismus.
  3. Dalším význačným autorovým dílem je dystopie Zpěv drozda, za niž získal cenu Nebula. Odehrává se v New Yorku ve 25. století, kde lidé neumějí číst a všemu vládnou počítače.
  4. Z tvorby mimo fantastiku jmenujme romány The Hustler a The Color of Money, kde zúročil své zkušenosti ze zaměstnání v kasinu. S temnými stránkami lidské povahy a společnosti se mimo jiné vyrovnává i román Dámský gambit, kde se dospívající dívka snaží stát šachovou velmistryní.
  5. Genialitu Tevisových prací podtrhuje fakt, že podle nich byla natočena řada adaptací, z nichž vynikají Muž, který spadl na zemi s Davidem Bowiem, The Hustler a The Color of Money s Paulem Newmanem a seriál Dámský Gambit s Annou Taylor-Joy.

Ačkoli shrnutí působí jako typický začátek invaze z vesmíru, hlavní hrdina vbrzku zjistí, že lidská civilizace je mnohem složitější, než čekal. A jakkoli se snaží všech lidí úzkostlivě stranit, postupně se přizpůsobuje rytmu naší společnosti a stává se až příliš lidským. Na jednu stranu trpí daleko od domova, od manželky i svého lidu a tím, že se vzdaluje cílům původní mise, na druhou trpí, protože není dostatečně člověkem. Smutek zahání čím dál většími dávkami alkoholu, který zjevně působí i na mimozemšťany. A strádají i vedlejší postavy – jeho služebná se do něj nešťastně zamiluje, jeho vědecký expert je jím až bolestně fascinován. A to ještě ani jeden z nich předem netuší, jak tragicky příběh skončí.

Muž, který spadl na Zemi je fascinující studie ústřední postavy, která postupně odhaluje své motivy a zároveň spirálově padá vstříc nevyhnutelnému neštěstí. Walter Tevis se už tady, necelých deset let po publikování první povídky a ve svém teprve druhém románu, ukazuje jako zkušený autor, který v průběžně gradujícím příběhu nenechává ani slovo navíc. Ačkoli příběh není příliš komplikovaný a ani postav autor do textu příliš nezačlenil, vyprávění čtenáře chytí a nepustí dřív, než se dočtou na závěr ani ne dvousetstránko­vé knihy.

Třebaže (nebo možná právě proto, že) jde o svižné čtení na jeden, maximálně dva večery, Tevis zde ukazuje silný příběh, který navzdory bezmála šedesáti letům od původního vydání působí stále svěže. Přesně takové romány si zaslouží vydávat i s odstupem času a je skvělé, že nakladatelství Argo se toho při aktuálně vlně autorovy popularity chytilo. Držíme palce, abychom se v českém překladu dočkali i nového vydání ceněného Zpěvu drozda a kterýchkoli dalších autorových počinů.

  • Walter Tevis: Muž, který spadl na Zemi
  • Argo, 2021
  • překlad: Robert Tschorn
  • obálka: Pavel Trávníček
  • 192 stran, 298 Kč
22. července 2022, Jan Nohovec