Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mrazivý polibek, Richelle Meadová

Meadová Richelle: Vampýrská akademie 2 - Mrazivý polibek

Upírské ságy pokračují ve vítězném tažení po českých knihkupectvích, knihovnách a knihovničkách. Po úspěšných prvních dílech nyní přicházejí na řadu další trumfy v podobě jejich pokračování, která mají za úkol nejen udržet dobyté pozice, ale přitáhnout k tomu kterému cyklu i další „neopatrné“ čtenáře. V případě Vampýrské akademie z pera Richelle Meadové je oním očekávaným pokračováním román Mrazivý polibek a nutno říci, že hrdinka příběhu dhampýrka Rose Hathawayová v něm bude mít pořádně zamotanou hlavu. Nemluvě už o spoustě nebezpečí, kterými ji autorka donutí projít. A přitom na počátku vše vypadá téměř idylicky.

Rose od návratu tvrdě studuje a ještě tvrději cvičí, aby dohnala zpoždění ve výuce a mohla se co nejdříve stát plnohodnotnou strážkyní. Nyní má před sebou další velkou zkoušku. Aby ji však mohla vykonat, musí vyjet s Dimitrijem za brány Akademie. Čeká ji totiž kvalifikační pohovor se živoucí legendou mezi strážci – Arthurem Schoenbergem. Ten ovšem velí strážcům chránícím jednu z morojských královských rodin, takže Rose s Dimitrijem musí za ním do malého městečka. Na místě je však místo vřelého uvítání čeká pouze děsivé ticho. Dimitrij a Rose tu nacházejí jen mrtvá těla královské rodiny i jejích strážců. Vše ukazuje na to, že se Strigojové spojili, aby vyhladili královskou rodinu Morojů. A co hůř. Zřejmě s nimi na tomto úkolu spolupracují i lidé, takže se Morojové nemohou cítit bezpečně ani ve dne.

To vyvolá mezi morojskou komunitou docela velké pozdvižení, a dokonce i paniku. Akademie se zanedlouho jen hemží urozenými vampýry i jejich strážci. Přijíždí také Rosina matka Janine, aby se podělila o své zkušenosti elitní strážkyně, ovšem setkání matky a dcery nedopadne právě nejlépe. Dusnou atmosféru má trochu odlehčit rozhodnutí ředitelství školy, podle něhož by studenti měli strávit vánoční prázdniny v luxusním horském středisku v Idahu. I tady však radost ze sněhu kalí neustálé obavy ze Strigojů. Ti jsou ostatně častým námětem diskuzí mezi studenty, přičemž některé horké hlavy navrhují nečekat, až je nemrtví vyčmuchají, a napadnout je sami jako první. Něco visí ve vzduchu…

V Mrazivém polibku navazuje Meadová na události předchozí knihy a dále rozvíjí osudy dhampýrky Rose a potažmo i její nejlepší přítelkyně Lissy. Obzvláště spadeno má přitom na samotnou Rose, která se opětovně dostává do velké spousty problémů. Nejenže stále hrozí smrtelné nebezpečí ze strany Strigojů, které se tak brutálně připomene hned na počátku příběhu, ale ani v milostném životě to nemá mladá dhampýrka právě jednoduché. Je si celkem jistá, že ji přitahuje Dimitrij, který je pro ni ovšem nedostupný. Ale i její zpočátku nezávazný flirt se spolužákem Masonem nečekaně nabývá vážnější podoby.

Navíc se objevuje další uchazeč o její přízeň v podobě poněkud excentrického morojského mladíka s temnou pověstí. A nebyla by to ani Rose, aby se s ním navzdory všem dobrým radám okolí okamžitě nezačala přátelit. Ovšem bolesti hlavy z tohoto milostného propletence naštěstí netrvají dlouho, na scéně se totiž objevují mnohem závažnější potíže, u kterých Rose samozřejmě nemůže chybět. Zasáhne totiž osud a to, co bylo původně klukovinou, se změní v regulérní boj o život, na který nejsou studenti zatím připraveni. Bude tedy záležet právě na Rose, jestli z toho vyjdou se zdravou kůží.

Druhý díl Vampýrské akademie má stále mnohé ze svěžesti svého předchůdce, ovšem celkově působí poněkud usedlejším dojmem. Zatímco v jedničce dala autorka viditelně přednost akčnějšímu pojetí, zde střídá akci s milostnými eskapádami hlavní hrdinky, které však občas probírá až příliš detailně. Přesto si děj příběhu udržuje poměrně svižný spád i napětí, které graduje v adrenalinovém finále, kde si ctitelé akčních scén přijdou určitě na své. Celý příběh pak oživují neotřelé komentáře mladé dhampýrky, která nezůstává nic dlužna své pověsti potížistky a rebelky. Zároveň se však u ní projevuje stále výrazněji vliv jejího trenéra Dimitrije, což by jí mohlo pomoci udržet se naživu i v těch nejožehavějších situacích. Jen doufám, že v Rose i po tom „cepování“ stále zůstane něco ze sympatické impulzivní ranařky, jakou byla na počátku.

Abych se přiznal, Mrazivý polibek mě tak trochu zklamal. Očekával jsem, že autorka povede příběh dál cestou odhalování tajemství éterické magie Lissy a jejího spojení s Rose. Meadová však tento motiv zatím potlačila na minimum, a místo toho upřednostnila peripetie milostného života dospívající hrdinky, jíž cloumají nevybouřené hormony. Což je vcelku pochopitelné, vzhledem k cílové skupině, kterou mají tvořit zejména náctileté čtenářky. Naštěstí se příběh neproměnil úplně v červenou knihovnu, své místo si v něm našly i poměrně drsné akční scény. Jako druhá část cyklu tak není tato kniha špatná, ačkoliv by se s trochou nadsázky dala brát spíše jako přechodová část k dalšímu dílu. Už se na něj moc těším.

  • Richelle Meadová: Mrazivý polibek
  • vydalo: Domino, Ostrava 2010
  • přeložila: Katrin Chýlová
  • obálka: Marek Šebesta
  • 264 stran / 229 Kč
25. března 2010, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Vampýrská akademie 2 - Mrazivý polibek

Vampýrská akademie 2 - Mrazivý polibek
Vložit do pytle na zboží  Koupit 369 Kč 332 Kč