Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Motory boha jedou rychle a zběsile bez sebemenšího zaškobrtnutí, Jack McDevitt: Motory boha

McDevitt Jack: Motory boha

Když Kryštof Kolumbus objevil Ameriku, předpokládal, že učinil největší objev na zemi. Co když se největší objevy lidské historie nachází mimo zemskou atmosféru?

Série Motory boha patří ve svém žánru k tomu nejlepšímu. Bohužel sáze v minulosti nebyla v našich končinách věnována dostatečná pozornost, a proto vyšly pouze čtyři části z osmi. Naštěstí nakladatelství Planeta9 zakoupila práva a série dostala svou druhou šanci. Motory boha obdržely moderní facelift – skvělá obálka od Caldera Moora a kvalitní překlad Petra Kotrleho. Sci-fi knihy od Planety9 jsou zkrátka radost, stejně jako úvodní svazek série Hutch.

Priscilla „Hutch“ Hutchins je vesmírná pilotka a technička, která celý život pomáhá na vesmírných archeologický misích. Uplynulo dvě stě let od objevu, který změnil pohled lidstva na hvězdy. Odhalení obrovských mimozemských sousoší s nerozluštitelným nápisem. Tvůrci těchto monumentů záhy obdrželi přezdívku „Stavitelé monumentů“ a obestírá je aura tajemství. Nikdo na planetě Zemi netuší, kdo byli, jak zmizeli nebo jak souvisí jejich existence s budoucností Země. Obyvatelům planety tikají hodiny zkázy a je pouze na skupině vědců v čele s Hutch, aby záhadu rozluštili. Mohou být tvůrci monumentů spásou nebo naopak původním spouštěčem zkázy?

Jack McDevitt v pěti bodech

  1. Americký autor sci-fi ve svých románech velmi často využívá motiv blízkého setkání či navázání kontaktu s mimozemskou­ rasou.
  2. Na kontě má dvě slavné série. Motory Bohy a Alex Benedict.
  3. V obou sériích vystupují silné ženské hrdinky. Vesmírná hrdinka Hutch a galaktická lovkyně pokladů Alex Benedict.
  4. Planeta9 připravuje na letošní rok vydání druhého svazku série „Deepsix“ a dosud česky nevydanou „Odyssey“.
  5. V následujícím roce je v plánu vydání doposud posledního dobrodružství Alex Benedict nazvané „Village in the Sky“.

Zkáza planety Země a blížící se exodus lidstva. Motivy, které hýbou dnešní společností Jack McDevitt předpověděl již v roce 1995. Zatímco v současnosti by byly hlavním tahounem románu, v Motorech boha slouží jako rozbuška v pozadí k následujícímu dění. Skupinka archeologů na své misi za odpověďmi poznává taje vesmíru, které jsou díky magickému popisu autora takřka hmatatelné. McDevitt ctí pravidla subžánru space opera a předkládá čtenáři jednu atrakci za druhou. Atraktivní vesmírné prostředí, tajemné planety s nespoutanou florou, fanou a v neposlední řadě silné charaktery, které si lze velmi snadno oblíbit.

O to hůř se s postavami loučí, ať už nepřízní osudu nebo příběhem, jenž dospěl do svého konce. Vědci, technici či antropologové jsou v McDevittovo podání zábavné figurky, které prokládájí své vědecké poznatky značnou dávkou humoru. V rukou nezkušeného autora by nadhled v takto vážném žánru mohl velmi snadnou sklouznout k parodii, ale Jack McDevitt není ten případ. Velmi obratně proplouvá náladami posádky, přizpůsobuje atmosféru vyprávění dle dění či planety a nebojí se nekompromisně postavy odpravit.

Motory boha jsou zábavnou dobrodružnou jízdou, která se drží tradičních mantinelů žánru, ale zároveň se nebojí šlápnou na plyn, aby dohnala současného čtenáře. Knize nechybí tempo a závěrečná katarze si nezadá s klasickými díly Arthura C. Clarka. Planeta9 má se sérií velké plány. Snad se jim vyplní, neboť tento postmoderní pohled na klasický žánr by neměl v naší kotlině chybět.

  • Jack McDevitt: Motory boha
  • Planeta9, 2021
  • Překlad: Petr Kotrle
  • 494 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
16. října 2022, Ladislav Svatoš

Motory boha

Motory boha
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč