Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Moře střepů končí a ukazuje kudy dál, Joe Abercrombie: Půl války (Moře střepů 03)

Abercrombie Joe: Moře střepů 03: Půl války

Trilogie Moře střepů končí. Nad veškerými zeměmi roztahuje křídla Matka válka a zdá se, že žádná z postav – nejméně pak ministři, kteří by mu měli trvale umetat cestu – nemá zájem, aby opět zavládl Otec mír. Vítejte u mládežnického masakru po abercrombieovsku.

I napotřetí uvádí Joe Abercrombie do své trilogie nové vypravěče, tentokrát celou trojici. Nemyslete si ale, že si to otec Jarvi (vypravěč prvního dílu), nebo Trnka s Brandem (z dílu druhého) nechají líbit a poslušně se stáhnou do pozadí. Nikoli, jsou stále tu a každý kope za svoje zájmy. Závěrečný svazek je příjemně zalidněný a rozmachuje se k té správné epice. U rozmachu to ale bohužel zůstává.

Že se s tím autor nebude párat, i když mu trilogii zařadili do young adult, ukázaly první dva svazky více než názorně. I v tom třetím se hned od začátku zvesela vypaluje, brutálně vraždí a přísahá pomstu. Mladá královna bez království musí urychleně dospět z ustrašené dívky v silnou vůdkyni, aby zachránila svůj lid a svou zemi před věčným zatracením. Krvežíznivý válečník se musí rozhodnout, jestli bude navěky zuřivým psem na řetězu krále, nebo si najde jiný osud. Aspirující ministr se sám sebe táže, jak moc ve stínu je ochoten stát, a zda mu to za to stojí. A všichni se v konečném důsledku snaží hlavně přežít tu polízanici, do které se dostali.

Celá trilogie Moře střepů nemá nějak vysoké umělecké ambice nebo zamotaný příběh, ale svou roli – ukázat mladší generaci čtenářů, jak vypadá moderní epická fantasy – plní na výbornou. Taková fantasy se už dávno obejde bez skřetů či druhých snídaní, ale zato nešetří na krvi a morální nejednoznačnosti, a autor nevidí důvod, proč to ve svém díle naplno neukázat.

Zkušenější čtenář přesto po dočtení pravděpodobně zjistí, že jeden tlustší svazek by mu vyhovoval více. V prvním díle se zdála dějová linie osekaná skoro až moc, druhý pak ale zvládl hlavní dějový oblouk téměř dovyprávět. Na třetím je dost poznat, že se autor po dvojce zastavil těsně před cílem, ale potřebuje k němu cestovat ještě 400 stran. Zavedení třech nových zajímavých vypravěčů tomu dost pomáhá a na dost dlouho odvede pozornost od toho, že je celá kniha v podstatě o jediné bitvě… ale není to málo? Způsob, jakým Joe Abercrombie trudnou situaci postav nakonec vyřeší, navíc vyloženě zavání autorskou leností. Nebudeme spoilerovat, ale napište do komentářů sami, co si o Jarviho elfím nákladu myslíte.

Přesto, že je Půl války nejslabším dílem trilogie Moře střepů, uzavírá ji se ctí. Dovoluje čtenářům zjistit, že tento typ literatury je baví, a že není třeba se bát ambicióznějších projektů, ať už rovnou Hry o trůny, Malazské knihy padlých, nebo svižnějších kratších sérií mladší autorské generace.

  • Joe Abercrombie: Půl války (Moře střepů 03)
  • Laser, 2021
  • Překlad: Roman Tilcer
  • 424 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
28. května 2021, David P. Stefanovič

Moře střepů 03: Půl války

Moře střepů 03: Půl války
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč