Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mocenský boj o korunu Atlanty se vyostřuje, Dan Abnett: Aquaman 03 – Koruna Atlantidy

Abnett Dan: Aquaman 03 - Koruna Atlantidy

Aquaman k nám v rámci Znovuzrození hrdinů DC dorazil sice s mírným zpožděním, avšak o to příjemnějším překvapením se stal. Úvodní dvě knihy série nabídly akční a hlavně povedený příběh doplněný o líbivou kresbu, díky čemuž si u nás získal prakticky okamžitě řadu fanoušků. Podaří se však Danu Abnettovi udržet nastavenou laťku i napotřetí? Na to nám odpoví Koruna Atlantidy…

Ačkoli Aquaman platí obecně za takového otloukánka, v rámci Rebirthu se mu minimálně u nás vskutku daří. Dan Abnett zkrátka patří mezi skutečně ostřílené scénáristy, kteří moc dobře ví, co dělají. Na rozdíl od řady svých souputníků ze Znovuzrození tak Aquamanova řada pouze nepřešlapuje na místě, ale s každou knihou posouvá svůj příběh mílovými kroky kupředu. Což ostatně platí i u aktuální novinky. A to i přesto, že se Koruna Atlantidy od svých předchůdců maličko liší.

Zatímco úvodní dvě knihy obsahovaly vždy jeden delší příběh, tentokrát se Abnett rozhodl hned pro tři. Samozřejmě všechny dějové linie spolu nějakým způsobem souvisí a navazují jak na předchozí události, tak připravují půdu pro věci budoucí. Ničivá válka mezi Atlantidou a suchozemci je sice prozatím odvrácena, náš hrdina a vládce Atlantidy si však moc klidu neužije.

Nejdřív se tak Aquaman „utká“ s vražedným robotem, aby se následně ve společnosti amerického námořnictva a jejich Aquamariňáků vydal objasnit záhadu H2.O (Mrtvé vody). Nejzásadnější chvíle však přichází až v závěru samotné knihy, kdy proti Aquamanovi povstanou jeho vlastní poddaní, a on tak bude muset opět dokázat, že je skutečným vládcem Atlantidy. Dokáže si však udržet i samotný trůn…?

Díky těmto třem odlišným příběhům kniha sice nepůsobí tak konzistentním a plynulým dojmem jako její předchodci, ale je více než jasné, že události zde obsažené budou mít nepochybně důležitý význam pro další Aquamanovo konání. Navíc závěrečné dva sešity jakékoli pochybnosti o kvalitě této knihy zcela boří a dávají jasně najevo, že Aquaman může směle aspirovat na nejlepší sérii ze Znovuzrození, která u nás vychází. Když k tomu navíc připočteme závěrečný cliffhanger, je koupě dalšího dílu této série v podstatě nutností.

Celkový dojem z titulu pak nenarušuje ani klasická mainstreamová kresba, kterou opět obstarala hned trojice kreslířů Philippe Briones, Scot Eaton a Brad Walker. Všichni tři se navíc podíleli i na předchozích knihách série, takže pokud jste četli již předchozí díly, minimálně v této oblasti vám Koruna Atlantidy žádné překvapení nepřinese.

Dan Abnett si s Aquamanem neskutečně rozumí a je to vidět prakticky na každé stránce příběhu, kterou nám tato kniha přináší. Tradiční otloukánek tak pomalu, ale jistě stoupá na výsluní a bez problému zastiňuje naprostou většinu svých kolegů z Ligy spravedlnosti. Avšak, jak samotný konec této knihy naznačuje, na Aquamana nečeká zrovna lehké období, a my tak s napětím musíme vyhlížet další díl série, který snad vnese trochu světla do událostí, jež Koruna Atlantidy rozehrála.

  • Dan Abnett: Aquaman 03 – Koruna Atlantidy
  • BB art, 2019
  • Překlad: Changer the Elder
  • Obálka: Brad Walker, Andrew Hennessy, Gabe Eltaeb
  • 216 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
3. března 2020, Petr Čapek

Aquaman 03 - Koruna Atlantidy

Aquaman 03 - Koruna Atlantidy
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč