Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mladičká královna bojuje ve víru politických intrik a diplomacie!, Sara Raaschová: Led nebo oheň (Sníh nebo popel 2)

Raaschová Sara: Sníh nebo popel 2 - Led nebo oheň

Meyra Dynamová dosáhla už mnohého. Právě díky její odhodlanosti a nezlomné vůli se Zimané vymanili z útlaku Jarního království. Konečně přišla dlouho očekávaná svoboda, ale za jakou cenu? Bohaté doly zimního impéria se nyní staly doslova a do písmene majetkem Cordellu, který si takto nechává platit za pomoc a ochranu, kterou svým sousedům poskytuje. Ovšem, když se při jedné těžbě narazí na tajemství předků, ze kterého dýchá magie, je krušná rovnováha staronové říše opět v troskách.

Staré konflikty povstávají z mrtvých a nové jsou na obzoru. Jedinou možnost na záchranu představuje výprava za účelem diplomatické mise, která má mladé panovnici Zimy zajistit důležité spojence. Jenže klubka intrikářství a podvodů se stále více splétají dohromady, až téměř není jisté, kdo je přítel a kdo naopak stojí na druhé straně barikády.

Led nebo oheň je druhým dílem fantasy trilogie, jejíž autorkou je Sara Raaschová. Zatímco úvodní kniha měla za úkol obeznámit čtenáře se složitým světem, který v sobě skrývá i motivy ze známých hitů fantastiky, jako je například World of Warcraft či Pán prstenů. Pokračování se pouští na trochu tenčí led, jelikož se o slovo hlásí klasické politikaření a kralování. Nicméně díky těmto povinnostem je zde více místa pro hlubší pochopení toho, jak celá tahle dimenze vlastně funguje.

Více prostoru dostávají i samotné postavy. Pilotní knížka pouze naťukla některé silné i slabé stránky nejdůležitějších charakterů, avšak prostředek série se jimi zabývá více. Čtenáři mají tak možnost utvrdit se ve svých sympatiích, nebo naopak zahořet nelibostí k tomu či onomu záporáku.

Sara Raaschová v pěti bodech

  1. Již v pěti letech naprosto věděla, že je předurčena k tomu, aby se stalo spisovatelkou.
  2. Kromě toho je to talentovaná výtvarnice.
  3. Patří mezi nadšené fanoušky Assassin’s Creed.
  4. Chystá novou knižní sérii s názvem „Stream Raiders“.
  5. Narodila se roku 1989 v Ohiu v USA.

Co by se rozhodně nemělo opomenout, je výborný cit pro detail, jimž se spisovatelka pyšní – opět zde nechybí oblíbené originální přirovnání jako kupříkladu „Sníh na výsostech“, kterým se označují právě poddaní zimní vládkyně. Nádherné prostředí a čtivý styl tak ještě více dodává dílu na kvalitě a jedinečnosti.

I když pravda, příběh je dosti přímočarý a pozornému oku může přijít celá dějová linka tak trochu předvídatelná. Ovšem nenechte se zmást, jelikož první pohled klame. Jistě bojové vřavy a napěchovaných akčních scén je tu pomálu, ale i běžné trable monarchie mají něco do sebe. Musíte tak být při čtení obzvláště pozorní, ať vám neunikne žádná důležitá informace. Jelikož se zdá, že právě ony nabyté znalosti budou hrát klíčovou roli v samotném závěru, který bude podle všeho více než epický.

Jednoznačně lze říci, že pokud patříte mezi skalní fanoušky tohoto žánru, neměl by vám Led nebo oheň zkrátka proklouznout mezi prsty. Už jen ty krásné přebaly stojí za to, o obsahu ani nemluvě. A jako obvykle netřeba opomenout skvostně propracovanou mapu.

  • Sara Raaschová: Led nebo oheň (Sníh nebo popel 2)
  • CooBoo, 2018
  • Překlad: Zdeněk Uherčík
  • Obálka: Jeff Huang
  • 320 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
27. srpna 2018, Anastasja Vištalová

Sníh nebo popel 2 - Led nebo oheň

Sníh nebo popel 2 - Led nebo oheň
299 Kč 269 Kč