Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mladá superhrdinka vstupuje do svých snů , G. Willow Wilsonová: (Ne)Normální (Ms. Marvel 01)

Wilsonová G. Willow : Ms. Marvel 01: (Ne)normální

Co můžeme čekat, když se na scéně objeví muslimská superhrdinka? Někoho možná napadne, že bude mít mnohem cudnější kostým než Wonder Woman, nebo třeba Harley Quinn. A teď by se dala vymyslet ještě celá řada stereotypních vtipů na téma, co bude její kryptonit, či s jakými superpadouchy zatočí. To by však bylo jednak dětinské, jednak by to až příliš zakrylo fakt, že hlavní hrdinka je nejen muslimka, ale i sympatický geek.

Šestnáctiletá Kamala Khanová, žijící ve světě marvelovských superhrdinů, je velkou fanynkou maskovaných strážců pořádku a o Avengerech si píše fanfikce. Představy o těchto „celebritách“ jí zjevně pomáhají vypořádat se s životem v Jersey City, kde ji rodina pákistánských imigrantů drží zkrátka a někteří většinoví Američané jí dávají vychutnat její kulturní odlišnost. Jedné noci, když se Kamala vydá navzdory zákazu rodičů na večírek, prostoupí Jersey City tajemná mlha a dívka zažije vizi plnou superhrdinů. Svému idolu Carol Denversové se svěří, že chce být přesně jako ona, načež skutečně získá roli Ms. Marvel. Schopnost široké změny tvaru a podoby těla je však výzvou, aby našla vlastní identitu a prosadila se taková, jaká je.

G. Willow Wilsonová v šesti bodech

  1. Narozena 31. srpna 1982 v New Jersey.
  2. Pochází z ateistické rodiny, ale osobní problémy ji přiměly ke studiu řady náboženství. Nejvíce jí učarovala „smlouva mezi člověkem a Bohem“, jak ji naznačuje islám. Později k tomuto náboženství konvertovala, i když své rozhodnutí pozdržela kvůli atmosféře v USA po 11. září 2001.
  3. K četbě komiksů ji přivedl protikuřácký pamflet s X-Meny.
  4. Přiznává, že v muslimském světě si masky superhrdinů začínají někteří autoři spojovat se zakrýváním tváří proroků nebo ženského těla.
  5. Působila v Káhiře, odkud přispívala do amerického a kanadského tisku. Napsala zde také životopis The Butterfly Mosque. V komiksové produkci vytvořila například několik dílů Supermana, minisérii Vixen: Return of the Lion, dále Air nebo příběh značně specifické verze mutantky Mystic.
  6. Ms. Marvel získala mimo jiné pět nominací na cenu Willa Eisnera, Cenu Hugo pro nejlepší komiks a Cenu Mezinárodního komiksového festivalu v Angoul?me.

S největší pravděpodobností mnohé z vás napadne, do jaké míry působí použití muslimské hrdinky jako samoúčelná inkluzivita. Ve skutečnosti to není zdaleka tak násilné, jak by se mohlo zdát, jelikož příběh Kamaly je skutečně o subkulturách všeobecně. Jak jedna ze stvořitelek postavy a autorka komiksu G. Willow Wilson poznamenává, v USA existuje anomální sblížení mezi mladými muslimy a geeky, neboť obě skupiny se vyrovnávají se sociální izolací. Proto je Ms. Marvel někdy nazývaná moderní verzí Petera Parkera.

Sociální problémy, kterými si hlavní hrdinka prochází, jsou spojeny s její komunitou, ale nejsou nutně pouze muslimské. Kamala je průbojný mladý člověk, který musí nalézt sám sebe uprostřed konzervativního prostředí, jež může mít v realitě mnoho podob, i když se najdou společné rysy, jako třeba příliš opatrní rodiče, nebo pocity ne úplně spravedlivého zacházení v náboženských institucích. Svět Kamalina života tyto prvky zobrazuje nenuceně. V komiksu jde pořád hlavně o zábavu, což demonstruje i pohodová odlehčená kresba.

Adrian Alphona ve čtyřech bodech

  1. Pochází z Kanady.
  2. Společně s Brianem K. Vaughanem vytvořil populární sérii Runaways, nedávno zpracovanou jako televizní seriál. Sága vypráví o skupině mladistvých, která zjistí, že jejich rodiče jsou sdruženi v superpadoušské organizaci.
  3. Roku 2013 začal spolupracovat na sérii Uncanny X-Force
  4. Za Ms. Marvel obdržel Cenu Joea Shustera pro nejlepšího kreslíře.

Ono vůbec počáteční Kamalino dobrodružství je zábavnou hříčkou, pohodovým rozjezdem před grandióznějšími výpravami. Platí to o hlavním ději a pochopitelně i o krátkém bonusovém příběhu na konci. Dialog je přirozený a Kamalinu situaci dobře dokresluje její vlastní vnitřní rozhovor.

Koncept Ms. Marvel se možná zdá být samoúčelným, zvlášť v době tzv. „politiky identity“, jenže naštěstí je příkladem díla, jež dokáže své poselství obhájit. Ms. Marvel již právem pronikla do světa marvelovské animace i videoher. Dle nedávných vyjádření ji uvidíme i v hraném marvelovském filmovém univerzu. Inšalláh bude i tam příhodným reprezentantem publika, jehož by tvůrci superhrdinů měli milovat.

  • G. Willow Wilsonová: (Ne)Normální (Ms. Marvel 01)
  • Crew, 2018
  • Kresba: Adrian Alphona
  • Překlad: Anna Křivánková
  • Obálka: Sara Pichelliová, Justin Ponsor
  • 120 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
18. března 2019, Jiří Kábrt

Ms. Marvel 01: (Ne)normální

Ms. Marvel 01: (Ne)normální
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč