Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mistr japonského hororu se vrací , Džundži Itó: Balónky oběšenců a další hororové příběhy

Itó Džundži: Balónky oběšenců a další hororové příběhy

Od vydání hororové klasiky Ryby Džundžiho Itá uplynuly již dva roky. Nakladatelství Crew se rozhodlo českým čtenářům představit autorovu další sbírku – Balónky oběšenců. Sborník nejlepších hororových povídek opět láká svou fascinující bizarností a děsivostí. Je libo létající hlavy, ohavné modelky či díry v těle?

Bojíte se rádi? Japonský horor je v mnoha ohledech daleko děsivější než to, na co jsou čtenáři v našich končinách zvyklí. Džundži Itó patří v Japonsku mezi ty nejznámější a nejproslulejší tvůrce hororových příběhů. Ve zbrusu novém sborníku povídek čtenáře zavede hned do deseti příběhů, které se svým příběhem sice liší, avšak jedno mají společné – grotesknost a fascinující bizarnost, která je pro autora tak typická.

Každý si najde svého oblíbence. Ať už jde o gramofonovou desku nahranou ze záhrobí, podivnou nemoc způsobující díry v kůži, děsivé létající lidské hlavy, které oběsí člověka na potkání (podle kterých dostala sbírka své jméno), dům loutek, který žije vlastním životem či dlouhý sen, ze kterého se nelze probrat. Autor se v jedné z povídek vrací i ke své populární hrdince Tomii, jež vystupuje ve své vlastní sbírce povídek.

Mistr hororu

Balónky oběšenců a další hororové příběhy jsou sborníkem nejpopulárnějších povídek japonského hororového mangaky Džundžiho Itá, jemuž u nakladatelství Crew v roce 2017 již vyšlo souborné vydání proslulých Ryb a v předchozích letech i jeho nejznámější dílo Spirála (u Zoner Pressu). Většina ho považuje za japonského Mistra hororu a rozhodně mají proč. Kombinace autorova specifického stylu kresby a netradičních příběhů vytváří ve svém žánru absolutní unikát, který působí jako magnet. I přes absurdnost některých povídek je do nich čtenář vtažen po hlavě. Nemusí být ani nijak krvavé či plné násilí, stačí jeden prvek, který čtenáře znejistí.

Džundži Itó v pěti bodech

  1. Narodil se v prefektuře Gifu v Japonsku.
  2. Původně pracoval jako zubní technik a kreslení mangy bylo pouze jeho koníčkem.
  3. Jedním z jeho největších zdrojů inspirace, které ovlivnily jeho tvorbu, je H.P. Lovecraft.
  4. Spousta jeho děl byla i zfilmována (Tomie, Spirála a další).
  5. Itó původně spolupracoval s Del Torem na video hře Silent Hills, nakonec z toho ale sešlo.

Sborník obsahuje výběr 10 povídek, které autor považuje za jedny ze svých nejlepších. Ty jsou navíc doprovázeny Itóvým doslovem, ve kterém vysvětluje tajemství jejich vzniku a původními náčrty, což rozhodně ocení všichni skalní fanoušci autora. Bonusem je i fakt, že v jedné z povídek vystupuje i postava z autorovy další série, Tomie. Její fanoušci si tak přijdou na své.

Unikátní styl kresby

Autor je proslulý svým velmi specifickým stylem kresby, který lze v žánru hororu velmi snadno rozeznat. Itó se nevyhýbá grafickému násilí a znepokojivým událostem či bytostem. Vše navíc vykresluje velmi detailně a realisticky, rozhodně tedy nic pro čtenáře se slabším žaludkem. K navození děsivé atmosféry v některých případech využívá i minimalismus, například u změny výrazu tváře.

Prozatím není nijak jisté, zda u nás vyjde autorova další tvorba, zvídaví čtenáři se však mohou poohlédnout alespoň po filmové či anime adaptaci autorových dalších děl. Ať už se jedná o Ryby, které u nás vyšly jako manga a mají i své vlastní anime či Spirálu, která má na kontě i live action filmy. A zoufat si nemusí ani ti, kterým se líbily Balónky oběšenců. Velká část povídek byla adaptována v anime podobě (The Junji Ito Collection), která byla odvysílána v roce 2018.

Balónky oběšenců a další hororové příběhy nadchnou všechny milovníky japonského hororu, kteří mají rádi netradiční a velmi realistický styl kresby a unikátní příběhy.

17. února 2020, Kateřina Kopišťová

Balónky oběšenců a další hororové příběhy

Balónky oběšenců a další hororové příběhy
Vložit do pytle na zboží  Koupit 469 Kč 422 Kč