Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Místo činu, poctivý komiksový noir, Ed Brukaker: Místo činu

1754866F-E9E2-4520-BAD4-0D26B2488BB1

Když se na obálce komiksu leskne jméno Eda Brubakera, může si být čtenář takřka jistý, že se opět stane svědkem, ne-li rovnou spolupachatelem nějakého zločinu. Svět, do nějž americký scenárista své příznivce zavádí, je totiž zpravidla světem nemilosrdných vrahů, drobných zlodějíčků, vyhaslých hvězd, křivých fízlů, všemožných ranařů, tvrďáků, dealerů drog a dalších pochybných individuí ze samého konce společenského spektra. Loni vyšel česky autorův raný detektivní komiks Místo činu. A ani v něm tomu není jinak.

Komiksů Eda Brubakera, oblíbeného padrina komiksové kriminální tvorby, už v tuzemsku vyšla celá řada, a tak asi nepřekvapí, že nakonec došlo i na Místo činu. Svazek z konce 90. let, při jehož tvorbě se seznámil s výtvarníky Michaelem Larkem a Seanem Phillipsem, se z hlediska výstavby zdá být tou nejklasičtější noirovou detektivkou, jakou si lze vůbec představit:

Soukromý detektiv, muž tvrdý jako ocel, třebaže souběžně sžíraný vnitřními démony, dostává novou zakázku. Během veskrze rutinního pátrání po zmizelé osobě se nicméně ocitá v potížích, nové poznatky vyvracejí původní jistoty a vše se ubírá tak nečekaným směrem, že se z toho zatočí hlava i na vše připravenému čmuchalovi. A třebaže se nakonec detektiv doklepe k rádoby uspokojivému rozuzlení případu, má pro něj závěr poněkud hořkou pachuť.

Ed Brubaker a Sean Phillips v pěti bodech

  1. Ed Brubaker je americký scenárista, který na sebe strhl pozornost už svými ranými komiksy z 90. let a počátku milénia. Za své pozdější práce získal několik Eisnerových cen.
  2. Kromě původních komiksových sérií má na kontě i významné superhrdinské sešity, třeba Batmana, Captaina Ameriku či Daredevila. Byl to právě Brubaker, kdo vzkřísil postavu Captainova sidekicka Buckyho Barnese a dal tím vzniknout postavě Zimního vojáka.
  3. V posledních letech se Brubaker trochu zviditelnil i ve filmové a seriálové branži, kde kromě drobných scenáristických příspěvků (Westworld) zodpovídal např. také temnou krimi sérii Too Old to Die Young (2019).
  4. Sean Phillips je britský komiksový ilustrátor, který kromě kriminálek kreslil i pár čísel Hellblazera či Judge Dredda.
  5. V průběhu let dala tato tvůrčí dvojice vzniknout řadě komiksů. Kromě Místa činu česky vyšly taktéž série Criminal, Inkognito či Zatmívačka.

Nezní to příliš originálně? Nevadí, originálně to nejspíš ani znít nemá. Brubaker neměl v úmyslu s žánrem jakkoli polemizovat, nýbrž pouze se v jeho rozmezí pohodlně uvelebit. A tak je Místo činu přesně tím, čím chce být, tedy čistokrevnou noir detektivkou.

Zmíněným detektivem na volné noze je Jack Herriman, svým způsobem vlastně ještě mladíček, který nedostatek zkušeností vyvažuje přebytkem horlivosti a možná i špetkou sebezáchovného flegmatismu. Pohřešovaná dívka v nesnázích se jmenuje Maggie a postrádá ji její starší sestra. A jediná stopa, po níž se detektiv může vydat, vede do domu vyznavačů volné lásky a drog.

Příběh, který Brubaker na stránkách Místa činu předkládá, je sice zasazen do San Franciska a okolí, ale stejně dobře by se mohl odehrávat kdekoliv jinde, třeba i v revíru policistů z Gotham Central. S těmito komiksy ostatně Místo činu spojuje i kresba Michaela Larka, a tak jako by vizuální shoda nepřímo odkazovala i na jejich tematickou spřízněnost. Scénář je řemeslně dobře zvládnutý a lze mu toho jen pramálo vytknout, a tak této jednorázovce vlastně nic zásadního nechybí. Měla by se líbit jak Brubakerovým oddaným fanouškům, kteří v ní rozpoznají mnohé rysy a prvky z pozdějších komiksů, tak i těm, kteří se díky této poctivé konvenční kriminálce s Brubakerem teprve začnou seznamovat.

  • Ed Brubaker, Michael Lark, Sean Phillips: Místo činu
  • BB/art 2022
  • Překlad: Richard Klíčník
  • 128 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
25. října 2023, Jakub Ehrenberger

Místo činu

Místo činu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč