Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mise na planetě: Akční jízda s prvky detektivky z dalekého vesmíru, Michael Mammay: Mise na planetě

Mammay Michael: Mise na planetě

Plukovník Carl Butler, válečný veterán, má těsně před důchodem a zasloužený odpočinek po složitém pracovním i osobním životě už je prakticky na dosah. Jeho poslední úkol má být běžné vyšetřování v odlehlé části Galaxie na základně Kappa, kde se pohřešuje syn radního. Zmizel beze stopy během akce a Butler má za úkol přijít této záhadě na kloub. Jenže nic není takové, jak se na první pohled zdá…

Jak plukovník po příjezdu na Kappu zjistí, namísto malého uzlíku přijel rozmotávat doslova obrovské klubko plné záhad, falešných stop a intrik. Na základně totiž snad není osoba, která by něco netajila, všichni mlčí a nikdo není ochotný s hlavním hrdinou spolupracovat. Do toho se celá oblast nachází na planetě, kterou zmítá dlouholetý konflikt mezi mimozemskými Kappany a lidmi, a to celé vyšetřování nijak zvlášť neulehčuje.

Mise na Planetě zprvu působí jako detektivka včele s vysloužilým hláškujícím veteránem, který se snaží bojovat proti byrokracii a zarputilému mlčení svědků, a při tom stopu po stopě skládat dohromady výslednou skládačku. Tak se alespoň tváří první polovina knihy. Ta druhá převleče kabát a promění se v akční jízdu, v které plukovník Butler odráží jednu kulku za druhou, nadále přesvědčivě hláškuje a snaží se to všechno nějak přežít.

Michael Mammay v pěti bodech

  1. Vojenský veterán, který působil ve válkách v Somálsku, v Iránu a v Afghánistánu.
  2. Vystudoval Vojenskou akademii Spojených států amerických, kde získal magisterský titul ve vojenské historii.
  3. Své zkušenosti z armády promítl do své prvotiny Mise na planetě, která vyšla v roce 2018.
  4. Následovaly tituly Spaceside (2019) a Colonyside (2020) uzavírající celou trilogii.
  5. Žije se svojí rodinou ve státě Georgia.

A než se čtenář naděje, je tu konec knihy. Stránky probíhají mezi prsty rychleji než jízda ve francouzském TGV, autor umně vyvažuje poměr přísunu informací a akce, a vytváří tak velmi zábavnou jízdu s ještě zábavnějším hlavním hrdinou. Carl Butler sice není žádný pohledný dvacátník s tělem antického sportovce, ale je to nesmírně sympatický chlap, který má velmi zdravě realistický pohled na svět. I on ale musí v závěru přiznat, že nahlédl pouze na nepatrnou špičku obrovského ledovce, pod nímž se skrývá konspirace sahající až kdo ví kam. Michael Mammay tak čtenářům poskytuje opravdu hodně otevřený konec, který až vytváří dojem, že jste někde poztráceli stránky.

Mise na planetě představuje příjemně vyváženou kombinaci detektivky s akčním sci-fi románem, jež vévodí nesmírně sympatický hlavní hrdina. Otazník představuje jen samotný konec, který by si zasloužil být přeci jen uzavřenější. Naštěstí ale autor napsal i pokračování s podtitulem Spaceside, které vyšlo v originále v roce 2019, a snad se jej brzy dočkáme i v českém překladu. Mohlo by totiž poskytnout odpověď na tu opravdu velkou hromadu nezodpovězených otázek.

  • Michael Mammay: Mise na planetě
  • Laser, 2021
  • Překlad: Jakub Marek
  • 344 stran, 359 Kč (v e-shopu Fantasye již za 323 Kč)
19. února 2022, Adéla Košařová

Mise na planetě 01 - Mise na planetě

Mise na planetě 01 - Mise na planetě
Vložit do pytle na zboží  Koupit 359 Kč 323 Kč