Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

MFantasy, publicistika, vlastní tvorba, E-magazín,

MFantasy

Fantastika na internetu, to není jen Sarden, FantasyPlanet nebo teď Fantasya. Dalším nesmírně zajímavým webem, jehož ikonku je možné nalézt i u nás, pod recenzemi, je MFantasy. Stránka vznikla v březnu 2004 a zpočátku se soustředila zejména na původní amatérskou tvorbu. Dnes už se z ní stal regulérní publicistický web se zaměřením na literární soutěže a s bonusem navíc v podobě občasníku, E-magazínu, který si lze na stránkách stáhnout ve formátu PDF.

Šéfredaktor Miroslav Kaleta hodnotí obsah MFantasy takto:

Téměř každý den vychází nějaký článek, ať už jde o recenzi na knihu, film, hru či tvorbu některého z našich redaktorů. Na webu je také část s názvem „Připravované články“, kde jsou vypsány předem ohlášené články.
Jak již bylo výše zmíněno, vydáváme e-magazín MFantasy ve formátu PDF, který je volně ke stažení. Vše je zatím v prvopočátku, a tak ustálení obsahu a také například počtu stran je zatím velice obtížné. Přesto si jistě každý čtenář najde v e-magazínu své, ať už jde o recenze na filmy, knihy, hry, články o historii a mytologii či o hrách na hrdiny. Největší část tvoří samozřejmě tvorba, převážně tedy od našich redaktorů. Jen po literárních soutěžích se zde objevují povídky a básně, které se nejlépe umístily namísto naší tvorby.
Ke každému číslu je také přiložen wallpaper měsíce a dle daného čísla i hudební ukázky recenzovaného alba. Po vydání e-magazínu se pak články, převážně pak recenze, publikují postupně na webu.
Často neobyčejně náročnou, ale již nedílnou součástí MFantasy, jsou také literární soutěže. V nejbližších dnech se chystáme zahájit v pořadí již 3. literární soutěž „Zrcadlo Fantasie“. Ceny jsou opět velice zajímavé. Vítězové soutěže zároveň dostávají nabídku publikovat u nás svá díla a stát se členy redakce.
Pro příznivce výtvarného umění jsou na webu k dispozici velice obsáhlé a neustále zvětšující se fantasy galerie. Kromě obrázků známých malířů jsou zde také galerie tématické, kupříkladu „Jednorožci“, „Draci“ atp.
Prostor dáváme v poslední době i amatérské tvorbě, možnost představení svých výtvorů rádi nabídneme každému. A chtěli bychom, aby právě takových galerií přibylo. Sekce Fantasy galerie čítá již něco přes 50 galerií, a tak se je chystáme do budoucna více rozčlenit do kategorií a zpřehlednit.
Docela novou a zatím nepříliš zažitou sekcí je E-knihovna, která by se časem měla proměnit ve skutečnou on-line fantasy knihovnu. Knihy můžete vybírat dle autora, názvu knihy či bližšího určení typu knih, např. pohádkové fantasy atd. Zajímavou část tvoří také sekce Bytosti očima času. Tento pro některé poněkud zavádějící název není nic jiného, než povídání o jednotlivých rasách a bytostech v oblasti fantasy i mytologie.
Přestože celý web je veden v duchu odpočinku a pohody, najde se mnoho čtenářů, kteří rádi prozkouší své znalosti v oblasti (nejen) fantasy. Právě pro ně je připravena sekce Testy a kvízy. Nutno říci, že stejně jako u fantasy galerií, i zde je otázek čím dál více, a tak ani tuto sekci rozhodně členění na různé testy dle kategorií nemine.

7. února 2007, Miroslav Kaleta, Jiří Popiolek

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).