Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mezihvězdná archeoložka Aphra hledá tajemství bájného artefaktu, Kieron Gillen: Star Wars – Aphra – Citadela hrůzy

kolektiv: Star wars: Star Wars – Aphra - Citadela hrůzy

Dříve pracovala po boku Darth Vadera, dneska se mu spíše vyhýbá a předstírá, že neexistuje. Aphra, svérázná zlodějka a archeoložka v jednom, se snaží nejen zamést za svou minulostí, ale i za samotným Impériem. Jedna z nejoblíbenějších postav nového kánonu ožívá ve své vlastní komiksové sérii.

Nový Star Wars kánon přinesl mnohé – nové příběhy, nové poznatky, a hlavně nové postavy. A to jak ty zajímavé, tak i ty méně. Aphra naštěstí patří mezi tu první skupinu a svou epizodní roličkou v sérii Darth Vader si získala spoustu příznivců. A co lidi baví, o tom je lepší více psát a více z toho těžit, takže se Aphra dočkala vlastní série, kterou má na svědomí autor zmíněné Vaderovské série Kieron Gillen.

Komiks obsahuje dva příběhy, které můžete dějově zařadit mezi Epizody IV a V. Čtenář tak často narazí na známé postavy z filmové série. Všechny zmínky, narážky nebo účast filmových hrdinů jde ale ruku v ruce s kánonem. Naopak okolo Aphry mají tvůrci víceméně volnou ruku a můžou si s ní dělat, co chtějí. První příběh nám tak Aphru ukazuje nejen jako archeoložku, ale celkově nám ji prostřednictvím vzpomínek zobrazuje jako mladou studentku a dceru. Aphra tak pátrá po starých artefaktech a zároveň se snaží odsunout minulost, která se dere na povrch. Znát původ oblíbené postavy, proč se dostala tam, kde je a co utvářelo její osobnost je ale neméně důležité jako akční honička s Impériem.

V druhém příběhu, s titulem Citadela hrůzy, spojí Aphra „síly“ s ústřední trojicí původní filmové trilogie. Luke Skywalker se totiž snaží najít jakákoli vodítka a pozůstatky z minulosti, která by mu pomohla více pochopit Sílu a naučit se ji dokonale ovládat. Řád rytířů Jedi už neexistuje, a Luke tak přijímá jakoukoliv pomoc, dokonce od nestálé a nedůvěryhodné Aphry. Společně se vypravují do Citadely hrůzy, kde by jim zdejší vůdkyně měla pomoci rozluštit tajemství jednoho artefaktu.

První příběh je se vším všudy hodně standartní záležitost. Je akční, obsahuje honičky, výbuchy a dočkáme se střetu s Impériem. Naproti tomu je Citadela hrůzy hodně jiná, lehce bizardní a spíše, než plnohodnotný kánonický příběh, to vypadá jen jako autorský pokus vybočit ze zažitého scénáře. Nabízí ale, oproti prvnímu příběhu, hodně propracovanou a detailní kresbu a samotná přítomnost Lukea, princezny Leiy a Hana je velkým zpestřením.

Pod scénářem se podepsal už zmíněný Kieron Gillen, kterému v Citadele vypomohl Jason Aaron. Kresbu si ale v každém příběhu vzal na starost někdo jiný a celkem se sešlo pět autorů. A poznat je to na první pohled. Úvodní Aphra není tak prokreslená a tolik líbivá, oproti tomu Citadela hýří barvami, velkými panely a Aphra je zde o poznání více ženská.

Komiksů Star Wars u nás sice nevychází tak velké množství jako za hranicemi, přesto nám český trh nabízí různorodé a zajímavé příběhy. Série o Lukovi, Vaderovi, Darth Maulovi a teď o archeoložce Aphře, která si postupně buduje velkou fanouškovskou základnu. Svým čtenářům zatím má co nabídnout a když si to vezme pod palce člověk, který umí s tématikou Star Wars dobře pracovat, máme na stole slušně povedený komiks. Je totiž důležité umět i navázat na rozjetý a zažitý svět a Star Wars je jeden z nejrozsáhlejších, kde můžete za jakoukoli chybu schytat slušný „hejt“.

22. ledna 2021, Tereza Vršková

Star wars: Star Wars – Aphra - Citadela hrůzy

Star wars: Star Wars – Aphra - Citadela hrůzy
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč