Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Městské války III - Věk nenávisti, Pavel Renčín

Renčín Pavel: Městské války III - Věk nenávisti

Svět, o kterém donedávna nikdo neměl tušení, se prolnul se světem naší každodenní reality. Kdo uvěří, bude pohlcen. Přichází Věk nenávisti.

Po dlouhém rok trvajícím čekání se konečně trilogie Městských válek uzavírá. Pavel Renčín opět rozprostřel svoji náruč a přetvořil svými vizemi a fantazií naši každodenní realitu ve svět, který odmítáme v šedi stereotypu vidět, ale který na nás může číhat za každým rohem.

Třetí díl Městských válek jasně ukazuje vývoj celé série již od prvních stránek. Z barevné a veselé pohádky se stává ponurý příběh s hutnou, téměř hororovou atmosférou. Zosobněná města se rozhodla všem, kteří v ně doposud nevěřili, ukázat svoji pravou tvář. Po celé republice probíhají rozsáhlé občanské nepokoje. Světy, jež byly doposud obyčejným lidem zapovězeny, získávají nadvládu nad těmi, kteří se nezdráhají uvěřit v jejich existenci. A mezi tím vším probíhají zákulisní mocenské boje mezi Prahou a jejími spojenci a zbytkem republiky. Na spadnutí je válka jak ji neznáme, válka plná rytířů v brněních, jezdců na koních a lučištníků, neboť v novém světě technika nefunguje. A jazýčkem na vahách v tomto boji může být Václav Vran hledající ve zdech Prahy temného démona.

Než se pustíte do Věku nenávisti, je téměř povinností přečíst si také Renčínův Labyrint, který byl předehrou k Městským válkám. Věk nenávisti totiž z Labyrintu přejímá většinu hlavních postav a může se snadno stát, že neznalí čtenáři budou ochuzeni o spoustu souvislostí a návazností, a tím ztratí část požitku z celého příběhu.

labyrint-renčín
Renčín Pavel: Městské války 1 - Zlatý kříž

Trilogie Městské války:

Příběh sám není příliš zhuštěn dějem a zvraty, tentokrát se dočkáme spíše popisných scén s precizně vylíčenými detaily zachycenými očima jednotlivých postav. Popis některých momentů je dokonce tak mistrně proveden, že přímo nutí čtenáře představit si daný výjev na filmovém plátně. Vzhledem ke stylu vyprávění příběhu je v knize také dostatečný prostor pro různé odbočky a minipříběhy postav vedlejších, které celý příběh dokreslují a dávají mu tak dojem celistvosti.

Je zřejmé, že si Renčín dal při psaní knihy dost práce se studováním reálných měst (Prahy, Ostravy, Brna a moha dalších), neboť při popisu scén odehrávajících se v daných lokalitách přidává pro větší autentičnost detaily důležitých míst. Úsilí vložil i do studia městských znaků a historických faktů, díky nimž mohl vytvořit velmi poutavou a přesto věrohodnou legendu o tom, jak se Praha stala nejvýznamnějším městem republiky.

Renčín Pavel: Jméno korábu
Renčín Pavel: Beton, kosti a sny

Pavel Renčín na Fantasyi.cz:

Již jsem zmínil, že Věk nenávisti je dílem závěrečným. Autor tedy pospojoval naprostou většinu dějových linií a úspěšně je završil. Je pravda, že mnohdy jsou osudy postav ukončeny předčasně a nedobrovolně, ale válka si vybírá své oběti bez ohledu na čtenářovy sympatie. A zde bohužel vyčnívá jediný vážnější problém celé knihy. Po dočtení bude mít totiž čtenář neodbytný pocit, že i přesto, že bylo řečeno mnoho, nebylo řečeno všechno. Otázkou zůstává, zda si autor nechává těmito malými dějovými mezerami a nedopovězenými příběhy prostor pro další povídky (či případně knihu) z prostředí Městských válek.

Stejně jako v dílech předchozích je i Věk nenávisti plný výplodů autorovy bezbřehé fantazie. Bohužel, část lokací a postav byla již prezentována v dílech minulých, a tak tyto fantaskní výjevy ztrácejí při ohromování čtenáře většinu své síly z předchozích dílů. I přesto však v knize zůstává spousta chvil, kdy nelze než s pootevřenými ústy obdivovat autorovu schopnost vidět běžné věci zcela jinou optikou.

Aby byla trochu odlehčena ponurá atmosféra celého příběhu, propašoval Pavel Renčín do své knihy několik odvolávek na reálný svět a dalších drobných vtípků. Nemůže chybět Expres kurýr na smrt a samozřejmě si válku nelze představit ani bez proslulého řezníka z Bruntálu. Vtípky však vůbec nenarušují celkově potemnělý dojem z celé knihy, a tak může mít čtenář v některých chvílích pocit, že ony městské války mohou začít klidně již zítra…

28. února 2012, Martin Bečvář

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Městské války III - Věk nenávisti

Městské války III - Věk nenávisti
Vložit do pytle na zboží  Koupit 359 Kč 323 Kč