Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Město mrtvých II: Po řece do chřtánu pekla, Miroslav Žamboch: Město mrtvých II (Agent JFK 38)

Žamboch Miroslav: JFK 37 - Město mrtvých 2

Miroslav Žamboch, jeden z duchovních otců univerza Agenta JFK, potěšil čtenáře tohoto cyklu hned dvěma navazujícími díly příběhu s názvem Město mrtvých. První díl rozehrál pátrání po mužích, kteří ukradli společnosti, ve které je John Francis Kovář tichým společníkem, dvě lodi. Situace se ještě přiostřila, když byl JFK během pátrání napaden mužem, který se ze všeho nejvíce podobal oživlé mrtvole. Podaří se ve druhém dílu Města mrtvých zodpovědět všechny otázky a zároveň naplnit vysoká očekávání čtenářů slintajících blahem a netrpělivostí?

Pokud se chcete pustit do čtení Města mrtvých II, nutně musíte přečíst nejprve první díl příběhu. Pokud přečtete první díl příběhu, budete pravděpodobně o současné neradostné situaci bývalého agenta Kovářů rovnováhy JFK vědět tolik, abychom mohli přikročit rovnou k ději druhé části příběhu. Vězte, že tentokrát se autor trochu vzepřel tradici a vyplnil příběhem celou knihu; nečekejte tedy obvyklou povídku na závěr.

Na odvetnou výpravu vyslal Žamboch pozoruhodnou sestavu dobrodruhů. Vedoucím je samozřejmě John Francis Kovář, osádku člunu dále tvoří staří známí Hornbull, šéf firemní ochranky, a Phil Marlowe, muž velmi podobné vizáže i zvyků jako v naší realitě známý detektiv. K tomu přidejte zručného strojníka, lovce kožešin, kovboje s kolty proklatě nízko a asijského kuchaře, a máte partu, která provětrá faldy nejednomu darebákovi.

Miroslav Žamboch v pěti bodech

  1. Narodil se 13. Ledna 1972 v Hranicích. Vystudoval Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou na ČVUT v Praze. Rád se věnuje judu a extrémním sportům.
  2. Svoji spisovatelskou kariéru zahájil v roce 1995 povídkou Zpověď válečníka. Od té doby přispívá svými povídkami do různých časopisů a antologií.
  3. Kromě povídkové tvorby má Žamboch na svém kontě velké množství knih, z nichž asi nejvýznamnější počinem jsou série o Koniášovi (pět knih a jeden kolibřík) a Baklym (dvě knihy a tři kolibříky).
  4. Kromě sérií má na svém kontě také čtrnáct dalších knih s různou tématikou (např. sci-fi Turbulentní vesmír, postapo Zakuti v oceli, dvoudílnou „poctu Kulhánkovi“ Líheň, upířinu Visio in extremis nebo pravěké Predátory) a tři kolibříky.
  5. Společně s JWP je duchovním otcem knih ze světa Johna Francise Kováře (Agenta JFK). Je autorem celkem dvanácti knih z této série.

A právě postavy, i když jich je poměrně velké množství, jsou dominantním prvkem celé knihy. Ačkoliv je možné poukázat na fakt, že většina hrdinných mužů je naprosto archetypálních (a díky tomu proklatě předvídatelných), jsou kořením dávajícím příběhu správný šmrnc. Autor se navíc nebál jít u většiny hrdinů do hloubky, a tak se dozvíte více o jejich minulosti i motivaci k nejisté cestě, která může skončit pomstou stejně jako smrtí. Paradoxně právě JFK stojí v propracování postav trochu stranou, naopak asi největší kus cesty, co se vývoje týká, urazí sympatická hora svalů Hornbull.

Pokud bychom za každou cenu chtěli něco v této oblasti vytknout, pak snad jen to, že muži vedení JFK jsou za každé situace „ti hodní“; trochu chybí alespoň jedna nejednoznačná postava.

Když sviští olovo

Děj knihy vám připomene staré dobré indiánky, byť v akčnějším a modernějším fantasy kabátu. Olovo sviští vzduchem, indiáni rozhazují při zásahu rukama, ohnivá voda teče proudem (zejména do hrdla Phila Marlowa), tomahawky sviští a zlato se svůdně třpytí. Nostalgickou jízdu člunem po řece narušuje jen bafání naftového motoru a pátrání po důvodu, proč rudí ďáblové necítí bolest a bojují, dokud mají údy připojené k tělu.

Je třeba přiznat, že Miroslav Žamboch je skutečným mistrem vypravěčského řemesla. Druhý díl Města mrtvých má spád od prvních stran až do konce a je prošpikován téměř nepřetržitým vodopádem akčních scén. Z tohoto hlediska lze pouze smeknout, neboť takto čtivý příběh, který čtenáře doslova strhne, aby člověk pohledal. Dokonce i větší část otázek byla zodpovězena…

A právě zde vězí zakopaný pes. Zodpovězeny totiž byly pouze otázky související se Žambochovým příběhem, a to bohužel ještě zdaleka ne všechny. Autor však v prvním díle příběhu předhodil čtenářům několik lákadel slibujících další vývoj celé série; v lákání pak pokračoval krátkou vsuvkou na samém začátku knihy. Bohužel zůstalo jen u náznaků a nic, co by celou stagnujíící sérii opět popostrčilo správným směrem, se v knize neodehrálo. Mnoho nezodpovězených otázek zůstává i kolem některých postav. Na druhou stranu na svých stránkách hovořil autor o prvním příběhu minisérie JFK a temní bohové, tak třeba…

Město mrtvých II je svižná oddechovka, která nezapře rukopis Miroslava Žambocha. Má vše, po čem touží čtenáři dobrých příběhů – spád, kvalitní postavy i zajímavou, byť nikterak komplikovanou, zápletku. V kontextu série však čtenáři opět takříkajíc „utřou huby“, ale i přesto se jedná po restartu o jeden z nejlepších dílů.

  • Miroslav Žamboch: Město mrtvých II (Agent JFK 38)
  • Triton, E.F., 2017
  • Obálka: Petr Vyoral
  • 136 stran, 179 Kč (v e-shopu Fantasye již za 161 Kč)
11. května 2017, Martin Bečvář

JFK 38 - Město mrtvých 2

JFK 38 - Město mrtvých 2
Vložit do pytle na zboží  Koupit 179 Kč 161 Kč