Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Město & město je milostným dopisem klasickým detektivním románům s netradičním twistem, China Miéville: Město & město

Miéville China: Město a město

Inspektor Tyador Borlú za svou kariéru viděl spousty mrtvých těl. Pouze jedno tělo dokázalo obrátit společnost proti sobě, rozdupat stovky let zavedené pořádky v prach a probudit utichající válku dvou měst. Po tomto případu nic nebude jako dřív. Vnímaní společnosti, jak ji známe, je nenávratně ztracené.

China Miéville se na literární scéně objevil na počátku nového tisíciletí jako žhnoucí kometa, které byla předpovězena dlouhá a zářivá trajektorie. Předpovědi nijak nelhaly a druhý román Nádraží Perdido způsobil velkou senzaci na literárním poli sci-fi a fantasy. Neotřelý příběh ze světa Bas-lagu definoval nový literární subžánr New weird, a proto se do něj Miéville za minulou dekádu ještě dvakrát vrátil. Vizionářský autor se nenechal svázat řetězy jednoho žánru a po sedmi románech zavítal na pole mystifikační detektivky ze staré školy. Ovšem očekávat od Miévilla detektivní příběh dle zajetých pravidel je zhola nemožné.

Město & město se otevřeně hlásí k odkazu Raymonda Chandlera, P. K. Dicka, ale neblíže má k Franzi Kafkovi. Inspektor Tyador Borlú z Oddělení těžkých zločinů je přivolán k všední vraždě mladé ženy, jejíž tělo bylo nalezeno v pochmurném městě Bezsel. Čím více se Borlú dostává k jádru případu, tím více si uvědomuje, že případ bude vším, jen ne všedním. V ohrožení se ocitá rodina, přátelé a důkazy mizí rychlostí světla. Inspektor se nedobrovolně ocitá ve spárech tajných spolků, mezinárodních konspirací a tajemství, která mohou ohrozit budoucnost celého světa. Jediným možným východiskem je návštěva nepřátelské metropole, z níž není návratu.

China Miéville v pěti bodech

  1. Je předním představitelem žánru new weird.
  2. Dle knižní předlohy The City and the City vznikla v roce 2018 televizní adaptace od BBC.
  3. Doposud poslední počinem je povídkový sborník Tři okamžiky výbuchu, který poprvé vyšel v minulém roce.
  4. V pestré tvorbě lze také nalézt variaci na Carrolovo Alenku v říši divů – Un Lun Dun.
  5. V současné době se věnuje především odborné činnosti.

Miévillova láska ke klasickému žánru je zřejmá od základního náčrtu hlavní postavy. Tyador Borlú je zadumaný, mlčenlivý a nespolečenský s nevyřešeným rodinným zázemím. Postava by bez problému obstála v klasické noir detektivce a nikdo by si nevšiml, že ji vytvořil novodobý autor a zakladatel New weird. Stejně jako klasičtí detektivové, je i Borlú pro slovo skrovný, za to v popisu fikčního světa dvou válčících měst nešetří detaily. Město Bezsel a UI Qoma díky líčení hlavní postavy doslova ožívají a stávají se hlavními aktéry mysteriózního příběhu.

Každé temné zákoutí, budova či náměstí skrývá nebezpečná tajemství čekající na své odhalení. Narozdíl od Perdida či Ambasadovu je román textově svižný a děj nepřešlapuje na místě. Střípky tajemství fikčního světa dvou měst nejsou rafinovaně ukryta mezi řádky, jak bývá u autora zvykem, ale okázale bodají do očí. Z hlavního hybatele děje se stává figurka vláčena nemilosrdným dějem událostí. Temný závoj tajemství je stržen. Chandlerovský obal ustupuje do pozadí absurdnímu a krutému vyobrazení kafkovského světa. Nezáleží, na jakou stranu se přikloní, výsledek bude zničující pro všechny.

China Miéville se ve svém sedmém románě pustil do mysteriózního detektivního thrilleru o hledání ztracené pravdy. Pravdy, jež byla po léta ohýbána médii, mocnými a zmanipulovanou společností. Atributy románu, které v současnosti hýbou společností více než když dříve. Město & město je narozdíl od většiny bibliografie přímočařejší, dravější a v samotném závěru mrazivější. Do vydání Krakena (2010) patřil tento titul k anomálii mezi Miévilleho tvorbou. Lze ovšem jakýkoliv titul považovat za anomálii od autora, který redefinoval literární subžánr?

  • China Miéville: Město & město
  • Euromedia Group, a.s. ve spolupráci s Laser, 2019
  • Překlad: Milan Žáček
  • 322 stran, 379 Kč (v e-shopu Fantasye již za 341 Kč)
20. ledna 2021, Ladislav Svatoš

Město a město

Město a město
379 Kč 341 Kč