Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Města, mějte se na pozoru! Přicházejí Kaziměsti, Martin Bečan: Kaziměsti

Bečan Martin: Kaziměsti

Kanál. Obehnaný kovovou zábranou a cedulemi: Nekrmte kanály! Zákaz vykrmování! Držte si odstup! Z temných hlubin se line varovné vrčení, které nikoho nenechá na pochybách, že hodit něco dovnitř by byl zatraceně špatný nápad. Žravé kanály a mnoho jiných podivností ve svém románu si pro čtenáře připravil Martin Bečan, mladý český autor, laškující s žánry new weird, hororem a magickým realismem. Kaziměsti – chytlavý název, nádherná obálka, podivuhodný popis. O čem tedy jsou?

Lazar, Cesmín, Parma a Zima. Přátelé s neobvyklými jmény a ještě neobvyklejším dobrodružstvím. V poslední době každý jejich den přináší něco zajímavého. Jednou je to probuzení v posteli plné dlažebních kostek, objevení skryté zahrady, která se už nikdy neobjeví nebo kašna plná živých škeblí. Jako kdyby se město snažilo s přáteli komunikovat svým vlastním jazykem. Dobrodružství začíná ve chvíli, kdy čtveřice objeví uličku, která se před nimi zjeví na místě, kde rozhodně předtím nebyla. Zmatení, avšak zvědaví, se rozhodnou vstupenku do světa, který byl ještě donedávna skrytý, přijmout.

V tu chvíli však ještě netuší, jak moc se jejich životy změní. Nikam, svět ve světě, je zve do své náruče. Do míst, kde se dějí zázraky, a nic není obyčejné. Avšak nic není dokonalé, město pomalu umírá, zasaženo nemocí, která se jako rakovina rozlézá a vše ničí. Pro přátele je už pozdě odejít, rozhodli se v Nikde žít. Dokážou město zachránit, nebo jako většina lidí budou zahlceni svými starostmi, aniž by viděli problémy kolem sebe?

Martin Bečan v pěti bodech

  1. Vystudoval žurnalistiku a sémiotiku.
  2. Narodil se v roce 1992, patří mezi spisovatele nejmladší generace.
  3. Na svém kontě má slušné množství povídek.
  4. Pracuje s žánry new weird, horor a magický realismus.
  5. Kaziměsti jsou jeho první román.

Magický realismus. Abstrakce, kterou šikovný autor dokáže zkrotit a svázat ji písmenky na papíře. Nic není nemožné, nic nemá hranice. Nic není takové, jaké se na první pohled zdá být. Nekonečná a stále překvapující fantazie bez omezení. Neuchopitelné se stává hmatatelným. Pro čtenáře, kteří se nebojí popustit uzdu své fantazii a ponořit se hlouběji než kdy předtím, je tento žánr jak šitý na míru.

Kaziměsti přináší melancholický podtón dej? vu. Jen zapátrejte v paměti a určitě vytáhnete polozapomenutou vzpomínku na nějakou podivnou událost. Pro někoho to může být objevení jeskyně v lese, který zná jako své boty. Přes počáteční zmatení si mysl uspořádá myšlenky a rozum zavelí – jeskyně tu přeci musela být i předtím. Ale následující den a všechny příští dny poté, ať se snažíte sebevíc, jeskyni už nenaleznete, i přesto, že víte, kde jste ji objevili. Nebo třeba socha, která na vás v kostele rozverně mrkne a poté již zachovává kamennou tvář. Všechny chvíle, kdy se realita na malý okamžik zdála jen rozvlněným horkým vzduchem, přes který lze vidět věci jinak skryté, opravdovou podstatu za závojem.

Kaziměsti jsou tzv. guilty pleasure pro všechny snílky, milovníky abstrakce, metafor a obzvláště pro ty, kteří mají rádi vybroušenou hru se slovy a vjemy. Nezřídka kdy dobré první romány bývají vlaštovkou a příslibem něčeho většího, v němž autor dostane možnost více se vypsat, poučit ze svých chyb a dál se rozvíjet. Kaziměsti však působí jako čiré zjevení. Je těžké věřit, že se jedná o první román autora (i přes nepřeberné množství povídek, které předtím napsal). Příběh je promyšlený od začátku do konce. Nic není v knize navíc, žádné vyplňování hluchých míst. Román má příjemné tempo, Martin Bečan si se slovy rozumí a dokázal bravurně svou fantazii zprostředkovat pro čtenáře, uchopil své myšlenky a přetvořil je do slov a slova do vět, která očarují mysl a oprostí od reality, jež se zdá šedá a nudná oproti světu, kde se příběh odehrává.

Schválně, kolik z vás po přečtení bude vnímat svět kolem sebe jinak? Možná si všimnete detailů, které jste předtím přehlíželi. A možná na cestě do práce objevíte skrytou uličku, podchod, stezku, cestu…

Kaziměsti jsou jak sen, ta chvíle po probuzení, kdy nejste sto určit, co byl sen a co je realita a vše je v mlhavém oparu příjemného zmatení. S nádhernou petrolejovou obálkou od české ilustrátorky Lenky Šimečkové se jedná o dílo, které rozhodně patří do knihovny všech snílků.

  • Martin Bečan: Kaziměsti
  • Fragment, 2017
  • Obálka: Lenka Šimečková
  • 252 stran, 269 Kč (v e-shopu Fantasye již za 242 Kč)
2. dubna 2018, Lýdie Hochmanová

Kaziměsti

Kaziměsti
Vložit do pytle na zboží  Koupit 269 Kč 242 Kč